CHP Konak adayı Mutlu: Dirençli bir kent kadar dirençli esnaf da yaratmak istiyoruz

Ekonomik krizden esnafın da payını aldığını söyleyen CHP Konak adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, dirençli bir kent ve esnaf yaratmak istediklerini belirtti.

Abone ol

İZMİR - 31 Mart 2024 yerel seçimlerine kısa bir süre kala İzmir’de siyasi partilerin çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Seçim çalışmalarını yoğunlaştıran adaylardan biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu.

Bir mimar ve Konak’ta yaşayan bir kadın olarak, hizmet belediyeciliğinin nasıl olacağını göstermek amacıyla bu göreve talip olduğunu söyleyen Mutlu, “Konak’ı hak ettiği adil, eşit ve toplumcu belediyecilikle buluşturacağız. Yepyeni, çok farklı bir belediyecilik için, değişen, güçlenen, yenilenen Konak için tüm Konaklı yurttaşlarımızın oyuna talibiz” dedi.

‘MİMARLIK SİZE KENTİ SORGULAMAYI ÖĞRETİR’

Belediye başkanı adayı olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kararınızda mimar olmanızın bir etkisi oldu mu?

Hep İzmir’de yaşadım. Üniversite eğitimimi İzmir’de aldım. İş hayatım da İzmir’de geçti. 38 yıldır Konak’ta yaşıyorum. Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde uzun yıllar görev aldım. Büyükşehirde bir şirketin dört yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Orada çok önemli deneyimler edindim, belediyeciliğin ne olduğunu deneyimleme fırsatım oldu ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Konak adayı olarak yola çıktım. Mesleki birikimlerim, siyasi geçmişim ve tecrübelerimle bu görevi layıkıyla yapabileceğim inancıyla yola çıktım.

Bir mimar olarak, Konak’ta yaşayan bir kadın olarak, hizmet belediyeciliğinin nasıl olacağını göstermek için bu göreve talip oldum. Konak için son 2 seçimdir çevremden de adaylık önerileri geliyordu. Ben de Konak için iyi bir aday olduğuma inandım. Kente ve sorunlara hakim olmam beni öne çıkardı. Mimarlık size kenti sorgulamayı öğretir. Dışarıya çıktığınızda gördüğünüz her şey size aldığınız eğitimle birlikte sorgulamayı ve yerine daha estetiğini koymayı düşündürür. Mesleğimin kent yönetiminde bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bunca yıllık mesleki birikimimle buna hazırım. Kentlerin zaman kaybına tahammülü yok. Göreve gelmeli ve hemen çalışmaya başlamalısınız.

‘İŞE ALIMLARDA LİYAKATİ ESAS ALACAĞIZ’

Çok uzun yıllar Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde yöneticilik yapmanızın yanı sıra sivil toplumun içinden geliyorsunuz. Konak için yerel yönetim vizyonunuz nedir? Belediye başkanı seçildiğiniz takdirde nasıl bir yönetim anlayışınız olacak?

Yola çıktığımız ilk günden itibaren ‘Dirençli Konak’ diyoruz. Yapı stoku bakımından yaşlı bir kent olan Konak’ı yeni ve modern bir çehreye kavuşturacağız. Konak’ın üstündeki eski örtüyü kaldıracak, insan onuruna yaraşır yaşam alanları tesis edeceğiz. Kamu kaynaklarının belirli kesimlere yönelik değil, toplumun ortak ihtiyacı için kullanılması konusunda mücadele edeceğiz. Kentsel dönüşüm Konak’ın öncelikli ihtiyacı. İnsanları yurdundan etmeden yerinde dönüşüm ilkesi ile teknik ve sosyal altyapısı yeterli yaşam alanları kuracağız. Yenileme, yaşayanları yerinden etmeden, yerinde dönüşüm ilkesi ile sağlanacak. 31 Mart’tan itibaren Konak ile ilgili tüm kararları komşularımızla birlikte alacağız. Konak’ı masa başında değil, kentin içinden yöneteceğiz. Sivil toplumun içinden gelen biri olarak, örgütlenmenin gücünü ve buralardan çıkan fikirlerin değerini biliyorum. İlçemizde bulunan tüm vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşları paydaşımız olacak. Meclis toplantılarının canlı yayınlanmasını sürdürmeye ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. İhaleleri canlı yayınlayarak tüm yurttaşlara izleme ve denetleme imkanı vereceğiz. Her hesap dönemi sonunda belediye bilançosunu internet sitesi üzerinden yayınlayacağız. Belediyelerde hem iç denetim hem de bağımsız denetim uygulamalarını çoğaltacağız. İşe alımlarda liyakati esas alacağız. Nepotizme, kayırmacılığa izin vermeyeceğiz, her işi ehline teslim edeceğiz.

Demokrasiyi tabandan güçlendirmek için mahalle meclisleri kuracağız. Buna ek olarak kuracağımız kadın, çocuk, gençlik meclisleriyle de kadınların, çocukların ve gençlerin karar alma süreçlerinde etkin rol oynamaları için çalışacağız. Muhtarlar Meclisi’ni kurarak muhtarlarımızla doğrudan iletişim içinde olacağız. Hizmetlerimizi kentlerimizin çok kültürlü yapısını esas alarak sürdüreceğiz. Her inançtan, her kimlikten, her kültürden, her sosyal sınıftan yurttaşımızın belediye hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmasını sağlayacağız. Kent yapılaşmasının yanı sıra önem verdiğimiz bir diğer konu ise sosyal politikalar. Kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla tüm Konak’ı kucaklayacak projelerimiz hazır. Engellilerin belediye hizmetlerine, kentin imkanlarına kolay ve güvenli bir şekilde erişmesini sağlayacağız. Sokakları, kaldırımları, bina girişlerini, ulaşım hatlarını bu amaçla Avrupa Birliği standartlarına yükselteceğiz. Hasta ve engelli bakım merkezlerini, yaşlı yurttaşlarımız için yaşam evlerini, uzman kadrolar tarafından yürütülen evde sağlık ve bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Konak’ı hak ettiği adil, eşit ve toplumcu belediyecilikle buluşturacağız.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YEREL YÖNETİM OLARAK BİZ YAPACAĞIZ’

Konak ilçesinin şu an en önemli sorunlarından birisi yapılaşma. Kentsel dönüşümü de düşünerek bu konuda neler yapmayı planlıyorsunuz?

Konak’ta kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu dönemde kentsel dönüşüme başlayacağız. Bu dönüşüm güçlenme, yenilenme, değişim, hepsi Konak’ta ete kemiğe bürünecek. Bazı bölgelerin planları yapıldı, hukuki süreçleri de tamamlandı. Parselasyon planlaması yapılınca uygulamaya geçilecek. Revizyon planlarının yapılması gereken bölgeler var. Onu da bizim dönemimizde tamamlayacağız. Kentsel dönüşüm, sağlıklaştırma, iyileştirme bizim dönemimizde kesinlikle başlayacak. Öncelikle bölgede yaşayan yurttaşlarımızla bilgilendirme toplantıları yapacağız. Yatırımcıları davet edeceğiz. Yatırımcı olmadan, kooperatifçilik gibi modeller olmadan kentsel dönüşümün gerçekleşmesi çok zor. Herkesin içine sinen ve en hızlı dönüşüme başlanacak noktayı saptayıp işe oradan başlayacağız. Barınma, anayasal bir haktır. Deprem kuşağında bir kentte yaşıyoruz. Yıllar içerisinde çok sayıda kaçak yapılaşma oldu, imar affı ile kaçak yapılar yasalaşmış durumda. Böylece kırılgan bir kent dokusu oluştu.

Bunlarla mücadele etmek, elbette yerel yönetimlerin görevi ancak bu mücadelenin aynı zamanda bir devlet politikası olması gerekiyor. Bazı sermaye gruplarının affedilen vergileriyle, o vergiler tahsil edilip insanların güvenli barınma ihtiyacının karşılanması gerekirdi. Birinci önceliğimiz olası bir afette hiç kimsenin hayatını kaybetmemesidir. Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda gerekli tüm önlemleri alıp çalışmalara başlayacağız. Kentsel dönüşümü yerel yönetim olarak biz yapacağız ancak onlarla da görüşeceğiz. Kamu bankalarından düşük faizle kredi verilmesini ya da ulusal veya uluslararası fonlardan kaynak sağlanmasını isteyeceğiz. İnsanların bugünkü ekonomik koşullarda birikimi yok, haliyle kendi imkanlarıyla kentsel dönüşüme dahil olmaları çok zor. Gelirler çok düşük. Biz, fakir fukaranın cebinden para çıkmadan o dönüşümü nasıl yaparız, o konuda çalışmalar yapacağız. Bu nedenle uluslararası fonlarla şimdiden görüşmelere başladık. Yatırımcılarla görüşüyoruz. Bu sorunu mutlaka çözmeliyiz çünkü olası bir afette orada çok büyük sıkıntı yaşarız.

‘DİRENÇLİ BİR KENT KADAR DİRENÇLİ ESNAF DA YARATMAK İSTİYORUZ’

İzmir’in geleneksel kent merkezi Kemeraltı, tarihi, ticari, arkeolojik ve aynı zamanda kentsel sit alanı. Kemeraltı’nın ekonomik canlılığını kaybetmiş olması ve fiziksel yapısına ilişkin sorunlarla beraber yeniden ele alınması gerekliliğini ortaya koyuyor. Halkın/esnafın taleplerine hangi perspektiften çözümler üreteceksiniz? İzmir’in tarihi merkezini yeniden canlandırmak için ne tür planlarınız var?

Konak, Helenistik çağdan günümüze kadar kesintisiz süren tarihi Kemeraltı ticaret merkezine, tarihi limana ve neredeyse her mahallesinde yatan çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Konak’ı sit alanlarıyla, kültürel ve tarihi değerleriyle ele alacağız ve kimliğini kaybetmeden gelişmesi için stratejiler üreteceğiz. Tarihi yapıların bakımı, onarımı ve restorasyonu için teknik ve maddi destek sağlayacak, tarihi yapı sahiplerine teknik danışmanlık hizmeti vereceğiz. Ülkedeki ekonomik krizden herkes payını aldı, esnafımız da aldı tabii ki. Kemeraltı’nın yıllardır hizmet veren esnaf lokantaları tek tek kapanmaya başladı. Kentin belleği, sadece mekanlar değildir. Oradaki lezzetler, tatlar da birer bellektir. Dirençli bir kent kadar dirençli esnaf da yaratmak istiyoruz. Kemeraltı’nın kendi dokusuyla yaşaması lazım. Gençlerin Kemeraltı’na gelmesi lazım. Gençlerin olmadığı bir yer 7/24 yaşamıyor. İzmir’in turizmde daha çok sözü olmalı. İzmir, Türkiye’nin nefes alan yeri. Turizmde tanıtım ve farklı rotalar oluşturulması gerekiyor. Kemeraltı’nda gurme gezileri yapmak istiyoruz. Kadifekale’den Kemeraltı’na düzenli tematik turlar düzenleyeceğiz.

‘KADIN DAYANIŞMA BİRİMİ VE SIĞINMA EVİ KURACAĞIZ’

Peki, kadın belediyeciliği anlayışıyla Konak’ta nasıl bir strateji uygulamayı düşünüyorsunuz?

Kadın dayanışması benim için çok önemli. Her şeyden önce kadınlar Konak’ta mutlu olacak diyorum. Yıllardır kız kardeşlerimle omuz omuza tüm zorluklara, zorbalığa, kadın cinayetlerine ve bitmek tükenmek bilmeyen eşitsizliklere karşı birlikte direniyoruz. Göreve gelir gelmez “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlayacağız. Kadın Danışma Birimimizi daha da güçlendireceğiz. Kadın Dernekleri Federasyonu iş birliği ile Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı Konak’ta devreye sokacağız. Önümüzdeki beş yıl boyunca toplumsal cinsiyet eşitliğini sadece belediyemizde değil Konak'ın her yerinde içselleştirmek, olmazsa olmaz kılmak ve kadınların çok daha güçlü yerlerde olması için mücadele edeceğiz. Kadınların iş hayatına, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılımının önündeki engelleri kaldıracak, onlara güvenli alanlar sunacağız. Kadın istihdamının artması için kreş ve çocuk bakımevi sayılarını artıracağız. Anne sağlığını her aşamada takip edecek sistemi yaygınlaştıracak, belediye hizmetlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacağız. Kadın yönetici ve çalışan istihdamında cinsiyet eşitliğini esas alacağız. Yok sayılan kadın emeğinin daha görünür olması için üretimlerini ve kadın kooperatiflerini destekleyeceğiz. Tasarımında ve yürütmesinde doğrudan kadınların rol aldığı kadın dayanışma birimi ve sığınma evi kuracağız. İktidarın tüm baskılarına karşı kız kardeşlerimle yan yana yürümeye, dayanışma ve mücadelemizi daha da büyütmeye devam edeceğiz. Eşit bir yaşamdan vazgeçmeyeceğiz.

‘YENİLENEN KONAK İÇİN TÜM KONAK’LI YURTTAŞLARIMIZIN OYUNA TALİBİZ’

Hangi seçmen kitlesinden oy almayı bekliyorsunuz? Farklı kesimlerden seçmeni ikna etmek için bir politikanız var mı?

Hizmeti öncelikleyen, eşitlikçi, halkçı ve sosyal demokrat anlayışını her adımında hissettiren, yeniyi inşa ederken de hiçbir sorunu ıskalamayan ve çözümsüz bırakmayan bir yönetim talep eden herkesten oy almayı bekliyoruz. Sokak sokak sıkmadık el, çalmadık kapı bırakmadan inşa etmeyi taahhüt ettiğimiz bu anlayışı sadece CHP seçmelerine değil tüm Konak’a anlatarak her kesimin oyunu istiyoruz. Yepyeni, çok farklı bir belediyecilik için, değişen, güçlenen, yenilenen Konak için tüm Konaklı yurttaşlarımızın oyuna talibiz.