CHP, Milli Kütüphane'de bulunan 3 milyon eseri sordu

Milli Kütüphane’nin kuruluş kanunu iptal edildi: 3 milyona yakın eser ne olacak?

Abone ol

DUVAR - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 703 sayılı KHK ile Milli Kütüphane’nin Kuruluş Kanunu'nun iptal edilmesine tepki göstererek, Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, "Milli Kütüphane’nin kuruluş kanununu ve tüzel kişiliğini kaldırarak Cumhuriyet belleğimizi yok ediyorsunuz" dedi.

'CUMHURİYET BELLEĞİMİZİ YOK EDİYORSUNUZ'

703 saylı kanun hükmünde kararname (KHK) ile geçtiğimiz günlerde Milli Kütüphane'nin kuruluş kanunu iptal edildi. Kütüphanenin ve içindeki 3 milyon eserin ne olacağına ilişkin henüz bir netlik kazanmış değil.

72 yıl önce kurulan ve 'Türkiye'nin belleği' olarak anılan kütüphanedeki eserlerin önemli olduğunu ve bu kaynakların araştırmacılar için önemli bir bilgi kaynağı olduğunu belirten Çakırözer, "1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Müdürlüğü’nde küçük bir büro olarak kurulan Milli Kütüphane, kısa sürede 8 bin eseri içeren koleksiyonu bulunan bir kurum haline gelmiştir. Kuruluşundan sonra 1 yıl gibi kısa bir sürede 60 bin esere ulaşan kütüphane, 16 Ağustos 1948’de halka açılmıştır. Bugün Milli Kütüphane, 55 bini eski harfli Türkçe kitap, 26 bini el yazması kitap, 230 bin 851 gazete ve dergi koleksiyonu olmak üzere 3 milyona yakın esere, ünlü ressamların orijinal tabloları, taş plaklar, fotoğraf, pul, para, afiş ve mikrofilm gibi görsel-işitsel materyallere de ev sahipliği yapmaktadır. Milli Kütüphane’yi kapatarak Cumhuriyet belleğimizi yok ediyorsunuz” dedi.

'İYİLEŞTİRMEK YERİNE YOK ETMEYİ TERCİH EDİYORLAR'

Milli Kütüphane’nin kapatılması yerine, güçlendirerek, iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Çakırözer şöyle devam etti: "Her seferinde millilik ve yerlilikten bahsedenlerin ilk yaptığı işlerden biri Türkiye’nin ulusal arşivi Milli Kütüphane’yi yok etmek oldu. TÜİK verilerine göre sadece 2016 yılında 552 kütüphane kapatılmış. Şimdi de 72 yıllık belleğimizi, Cumhuriyet arşivimiz olan Milli Kütüphanemizi kapatıyorlar. Güçlendirmek, iyileştirmek yerine onu yok etmeyi tercih ediyorlar. Milli Kütüphanemizin kapatılmasını kabul etmiyoruz." Dijital çağı yaşadığımız günümüzde üretilen bilginin neredeyse yüzde yetmişinin internet ortamında üretildiğini dile getiren Çakırözer, “Bu bilgileri derleme görevi de sadece Milli Kütüphane’ye verilmiştir. Bu durumda internet üzerinden web sayfalarını derleme görevini kim yerine getirecektir? Eğitimin ayrılmaz bir parçası olan Milli Kütüphane, ulusal çapta bilgilerin derlenmesi ve her biri korunmaya değer eserlerin arşivlenmesinin ana mekansallığıdır. Bu kamusal alanın kaldırılması tarihsel belleğin ve Cumhuriyet arşivinin yok edilmesi değil midir?" diye sordu.

'MİLLİ KÜTÜPHANE KAPATILACAK MI?

Çakırözer, 703 sayılı KHK ile 'Türkiye'nin Hafızası' olarak anılan Milli Kütüphane’nin kuruluş kanunun iptal edilmesini Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

- Milli Kütüphane’nin Kuruluş Kanunu neden kaldırılmıştır? Kuruluş Kanunu’nun kaldırılmasıyla birlikte Milli Kütüphane’nin akıbeti ve 3 milyona yakın eser ne olacaktır?

- Milli Kütüphane kullanıcılara kapatılacak mıdır?

- Araştırmacılar için önemli bir bilgi kaynağı olan Milli Kütüphane kullanıcılara kapatılacak mıdır, yoksa halka açık olmaya devam edecek midir? Milli Kütüphane’de yer alan eserler ne olacaktır? Bu eserlerin korunması için ne yapılacaktır?”

- Kuruluş Kanunu iptal edilen Milli Kütüphane şu anda mevcut yerinde mi kalacaktır? (HABER MERKEZİ)