CHP O.K.E.K.’i buldu: Seçim güvenliği

CHP’nin 8 siyasi partiye yaptığı ziyaretten “O.K.E.K Seçim güvenliği” sonucu çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Yaptığımız temaslarda Ortak Katların En Küçüğü (OKEK) ne, bunu aradık. OKEK seçim güvenliği görünüyor. Yaklaşmakta olan seçimle ilgili herkes bir ittifak tartışması yapadursun, kurulması gereken ilk ittifak seçim güvenliği ittifakıdır” diyor.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki 5 kişilik seçim güvenliği heyeti 8 siyasi partiye yaptığı ziyareti tamamladı. İYİ Parti, BBP, DSP, BTP, DP, HDP, SP ve Vatan Partisi’ne yapılan ziyaretlerde AK Parti-MHP’nin ortaklaşa hazırlayıp Meclis’e sunduğu ittifak ve seçim güvenliği teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

PARTİLERİN ORTAK İTİRAZLARI

Görüşmelerin tamamında yer alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in verdiği bilgiye göre, BBP dışında partiler getirilen düzenlemenin seçim güvenliğini ortadan kaldırdığı noktasında ortaklaştı. Partilerin düzenlemeyle ilgili öne çıkardığı endişeler şu başlıklar altında toplandı:

-Mülki idare amirlerine verilen yetkiler seçim güvenliği ve kamu gücünün orantısız kullanımı açısından ciddi sıkıntılar yaratır.

-Referandumda geçerli sayılan mühürsüz zarf ve oy pusulaları için şimdi de kanuni düzenleme yapılması kabul edilemez.

-Seçmenlerin aynı binada oturup farklı sandıklarda oy kullanması izaha muhtaç, şüphe uyandıran bir düzenleme.

-Sandıkların taşınması ve birleştirilmesine tüm siyasi partiler farklı gerekçelerle itiraz etti. Bu itirazlar, “Seçmenin sandıklara ulaşmasındaki güçlük seçime katılımı düşürür”, “Seçmen kendini baskı, tehdit altında hissedebilir”, “Devletin egemenlik alanını terk edip, ‘sana sandık getiremiyorum sandığa sen gel’ demesi devletin hakimiyetini kaybettiğini teşhir eder” oldu.

İTTİFAK ŞEKLİ VE PUSULA DA ELEŞTİRİ KONUSU

Görüşmelerde siyasi partilere ittifak ve bu ittifakın oy pusulasında yer alış şekli de eleştiri konusu oldu. Özel’in verdiği bilgiye göre, “Adil, seçim barajının olmadığı herkese eşit bir ittifak yöntemi olsa itiraz olmayabilir. AKP-MHP çıkarları dışında hiçbir siyasi partinin talepleri ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verilmemesi eleştiri konusu” dedi.  İttifakla ilgili oy pusulası da eleştirildi. Özel, “İki partiye oy geçersiz olurken ittifak kuran partilerine bu şekilde verilecek oyların geçerli olması, d'hont sisteminden yararlanarak, az oy aldığı halde bir partinin milletvekili alması gibi durumlar eleştiri konusu oldu” dedi.

BAŞBAKAN’DAN RANDEVU TALEP EDİLEBİLİR

CHP heyetinin ziyaret ettiği partiler, öncelikle mevcut düzenlemedeki hukuksuzlukların ortadan kaldırılması ve ilave hukuki güvencelerin alınarak, sivil toplum denetiminin sağlanması yönündeki taleplerin iletilmesi noktasında uzlaştı. CHP heyeti görüşmelerin ardından hazırladığı raporu MYK’ya sunacak. Karar CHP MYK’da alınacak ama taleplerin Başbakan ile doğrudan bir temas kurularak ya da heyetin grup başkanvekilleri ile görüşmesi ile iktidara iletilmesi bekleniyor.

ANAYASA KOMİSYONU 8 PARTİYİ DİNLEMELİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin görüşmelerinin yapıldığı Komisyon’un tüm bu partileri Meclis’e davet edip dinlemesinin çok sağlıklı bir seçenek olacağını, böyle bir öneride de bulunabileceklerini söyledi. Bu konuda da karar MYK’da verilecek.

KURULACAK İLK İTTİFAK SEÇİM GÜVENLİĞİ İTTİFAKI

CHP, teklifin hiçbir değişiklik olmadan Meclis’ten geçmesi durumunda da atacağı adımları konuşmaya başladı. İktidarın kendisi ve yandaşı için yaptığı seçim kanunu ile gerçekleştirilecek seçimde 8 partinin “ortak bir güvenli seçim hareketi” ve bunun üzerinden “seçim güvenliği koordinasyonu” için adım atabileceğini söyleyen Özel, “Kesinleşmiş bir şey yok ama, benim izlenimim seçim güvenliğinin sağlanmaması konusunda tüm siyasi partilerin bir koordinasyon içinde yer alabileceği, teknik düzeyde tartışıp eylemsel düzeyde de sandıklara sahip çıkma noktasında bir birlikteliği örgütleyebileceği yönünde” dedi. Özel şöyle devam etti:

“İttifak kurulacaksa, bu ittifak AKP-MHP’nin bizi sıkıştırmaya çalıştığı çerçeve içinde olmak zorunda değil. Referandumda olduğu gibi, ortak katların en küçüğünü (OKEK) ararız. Bugünkü Türkiye gerçekliğinde siyasi partilerle yaptığımız temasta OKEK, seçim güvenliği görünüyor. Yazıya, çiziye, protokole, kanuna ihtiyaç duyulmadan bir seçim güvenliği ittifakı kurulabilir. Bu ittifakın fikri alt yapısı partilerde hazır görünüyor. Yaklaşmakta olan seçimle ilgili herkes bir ittifak tartışması yapadursun bence kurulması gereken ilk ittifak seçim güvenliği ittifakıdır.”