CHP tezkereye 'hayır' kararını nasıl aldı?

Tezkere kararıyla ilgili tutumun nedenini sorduğumuz CHP'liler birçok alanda Türkiye'nin yönetilemediğine dikkat çekti, iktidarın seçim öncesi bir maceraya atılması yönünde endişelerini dile getirdi.

Abone ol

ANKARA - Suriye-Irak'a asker gönderilmesi için Cumhurbaşkanına iki yıl yetki veren tezkereye CHP'nin "hayır" oyu vermesinin perde arkası merak konusu oldu.

Geçmişte de iktidarın Suriye politikasını sert dille eleştiren ama sınır güvenliği ve askeri korumak için şerhli "evet" oyu veren CHP bu kez çok net dille "hayır" dedi. Parti yöneticileri bunun temel nedeni olarak "iktidarın yönetme kapasitesini kaybetmesini ve öngörülmezliğini" gösterdi.

CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre uzun süredir gündemde olan Suriye-Irak tezkeresi geçtiğimiz hafta yapılan CHP Parti Meclisi'nde konuşulmadı. Tezkerenin sunulmasının ardından partinin ilgili yöneticileri teknik bir çalışma yaparak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu. Genel başkan konuyu Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değerlendirerek karar alınacağını açıkladı.

Hafta başında toplanan MYK'nin beklendiği gibi ana gündemlerinden biri tezkere tavrı oldu. Toplantıya katılan MYK üyeleri tek tek görüş bildirdi. Konuşmalarda süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu tezkerenin 2 yıl olarak sunulması, Fırat’ın doğusu ifadesinin çıkması gibi soru işareti taşıyan değişikliklere dikkat çekildi. "Amaç ülkeyi Suriye bataklığında yeni bir savaşa sürükleyip bunu gerekçe yapıp seçim mi yaptırmamak" soruları soruldu.

MYK'DE KARAR ALINMADI

MYK üyelerinin ağırlığının tutumu "hayır" yönünde oluşurken "evet" verilmesini savunan üyelerin de itirazlara katıldığı ancak "hayır" oyu verilmesi durumunda bunun iktidar tarafından CHP ve Millet İttifakı'na karşı kullanılacağı endişesini dile getirdiği öğrenildi. Ancak MYK üyelerini dinlemekle yetinen Kılıçdaroğlu görüş bildirmedi, toplantının sonunda da bir karar alınmadı.

KILIÇDAROĞLU İSTİŞARELERE DEVAM ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı bitiminde ve grup konuşmasının başladığı öğle saatine kadar konuyla ilgili bir dizi daha istişarede bulundu. Kılıçdaroğlu MYK dışında partinin farklı kesimlerini temsil eden bazı milletvekilleri ile yüzyüze ve telefonda görüşmeler yaparak değerlendirmelerini aldı. Ayrıca diplomat kökenli bazı partililerin de görüşlerine başvuruldu. Kılıçdaroğlu daha sonra kararı "hayır" oyu olarak belirleyerek grup toplantısında bu yönde bir konuşma yaptı.

Tezkere kararıyla ilgili değişen tutumun nedenini sorduğumuz CHP'li yöneticiler ekonomiden eğitim sağlığa birçok alanda Türkiye'nin yönetilemediğine dikkat çekti, iktidarın seçim öncesi bir mecaraya atılıp askeri tehlikeye atması endişesini dile getirdi.

Parti yöneticilerinin ortaklaşan görüşü, "Bu sağlıksız, öngörülemez, güven vermeyen yönetim anlayışına 2 yıl yetki verilemez. Daha önce çıkan tezkerelerin uygulamaları ve sonuçları da endişelerimizi daha da arttırıyor. AKP artık yönetemiyor" oldu.

İTTİFAKTA ÇATLAK YARATIR MI?

Suriye Irak tezkeresine birçok eleştiri getirmesine karşın İYİ Parti'nin kararı "evet" yönünde oldu.

Bu durumun Millet İttifakı'nda kriz yaratıp yaratmayacağı sorusuna İYİ Partili bir yönetici, "Biz Cumhur İttifakı gibi değiliz. Ayrı partileriz, bazı konularda farklı tutumlarımız oldu, bundan sonra da olacaktır. Bu ittifakta bir çatlak yaratmaz. Biz de her tezkereyi ayrı değerlendiriyoruz. Örneğin Katar tezkeresine hayır diyeceğiz. Her partinin dayandığı sosyolojik taban ve seçmenine dönük farklı kararları olabilir" yanıtını verdi.