CHP Trabzon Kadın Kolları: Yüzde 50 cinsiyet kotası hedefliyoruz

CHP Trabzon Kadın Kolları Başkanı Zerrin Yavuz, "Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Trabzon Kadın Kolları Başkanı Zerrin Yavuz 'Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 89. Yıl Dönümü' dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında 5 Aralık 1934'te 'kadının kurtuluş devrimi’nin gerçekleştiğini söyledi.

CHP Trabzon İl Başkanlığı'nda düzenlenen açıklamaya Kadın Kolları'nın yanı sıra CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez katıldı. Yavuz, Türkiye'de kadınların birçok ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde ettiğini dile getirerek "89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler" dedi.

'TEMSİLDE PAKİSTAN'DAN GERİDEYİZ'

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporundan bilgilere veren Yavuz, "Türkiye’de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5.9 ‘dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore’den sonra, Bakanlar Kurulu’nda ise Çek Cumhuriyeti’nden sonra geliyoruz. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33’dür. Yüzde 33’ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir" sözlerini kullandı.

Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının eşitlik mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Yavuz, CHP'nin ana hedefinin tam eşitlik olduğunu söyledi. CHP'nin son 3 yılda 165 bin yeni kadın üye kazandığını dile getiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek." (HABER MERKEZİ)