CHP tüzüğünden 'sol' çıkıyor!

CHP tüzüğünün 'Kuruluş ve İlkeler' bölümünde değişiklik yapılacak. Mevcut tüzükte 'çağdaş demokratik sol bir siyasal parti' olarak tarif edilen CHP'nin 'sosyal demokrat parti' olarak tarif edilmesi planlanıyor.

Abone ol

ANKARA - CHP’nin 9-10 Mart’ta yapacağı Tüzük Kurultayı öncesi gelen öneriler değerlendirilerek bir tüzük taslağı hazırlandı. Parti il teşkilatları, Parti Meclisi ve milletvekillerinin değerlendirmesine sunulan taslakta, partinin 'Kuruluş ve İlkeler' bölümünde de değişiklik önerildiği görüldü.

DEĞİŞMEZ ÖNDER KUVAYİ MİLLİYE RUHU

Tüzük taslağında yeniden yazılan 1. maddede CHP’nin “kurucusu” ve “ilk genel başkanı” olarak geçen Mustafa Kemal Atatürk için ayrıca, “Değişmez önder” ifadesi kullanıldı. Bu bölümdeki, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak” kurulan CHP için “Kuvayi Milliye ruhuyla vatanın ve milletin tam bağımsızlığı için kurtuluş mücadelesi veren kadroların” hazırladığı tüzükle kurulan parti eki yapıldı.

SOL GİTTİ, SOSYAL DEMOKRAT GELDİ!

CHP’nin Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, ve Devrimcilik ilkelerine bağlı olduğu belirtilen 2. maddedeki parti kimliğiyle ilgili bölüm de yeniden yazıldı. Mevcut tüzükte, “Başta Kurtuluş Savaşımız olmak üzere, özgürlük hareketlerinden, emek mücadelesinden ve evrensel dayanışmadan kaynağını alan sosyal demokrasinin, 'insan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlük, eşitlik, dayanışma, barışçı ve adil bir dünya, emeğin yüceliği, sürdürülebilir ve dengeli kalkınma, gönenç, doğanın ve çevrenin korunması, çoğulcu ve katılımcı demokrasi' değerlerine dayanan; kadın erkek eşitliğine inanan; bu değerleri gerçekleştirmeyi hedefleyen; devleti, kişilerin özgürlüklerini ve refahını sağlamaya yönelik bir hizmet aracı olarak kabul eden çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir” ifadesi kısaltılarak değiştirildi.

Taslak tüzükte bu bölüm şöyle yer aldı:

“CHP, programındaki anlamlarıyla cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, devrimcilik ilekerine bağlı; bu ilkelerle Mustafa Kemal Atatürk’ün modernleşme devrimi, sosyal demokrasinin evrensel değerleri, Anadolu ve Trakya’nın tarihsel ve kültürel birikiminin sentezini yapan; çağdaş Türkiye’nin aydınlık geleceği için demokratik, laik, sosyal hukuk devletini temel alan sosyal demokrat bir partidir.

ÖNCE İNSAN 

Tüzük taslağında “Siyasal Yaşam Anlayışı” bölümünde de değişiklik önerileri dikkat çekti. Bu bölüme, “Hiç kimseyi inancına, siyasi görüşüne, yaşam tarzına, düşüncelerine, etnik kökenine, rengine, diline göre ötekileştirmeden ve toplumu ayrıştırmadan 'önce insan' felsefesiyle hareket etmek esastır” ifadesi eklendi.