CHP tüzük kurultayı: Değişim sözü tutulacak

CHP'nin eylül ayında yapacağı tüzük kurultayıyla ilgili konuşan MYK üyeleri, “Tüzük kurultayını mutlaka yapacağız, yapılmaması söz konusu değil” dedi.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu, eylül ayında yapılacak tüzük kurultayını gündeme aldığı toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda, 4 Eylül'de Sivas'ta başlayacak, 6 Eylül'de Ankara'da devam edecek ve 9 Eylül'de sona erecek kurultay kapsamında yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verildi.

TASLAK TAMAMLANMAK ÜZERE, BİR SONRAKİ MYK'DA GENEL BAŞKAN'A SUNULABİLİR

Bir süredir örgütlerden, eski ve yeni milletvekilleri ve parti yöneticilerinden gelen önerileri toplayan komisyon, Demokratik Dijital Katılım yöntemiyle üyelerin de çok sayıda önerisini kayda geçirdi.

Gelen tüm önerileri tasnifleyen ve toplantılarını sıklaştıran komisyon, CHP MYK'ya ve Genel Başkan'a sunulacak taslakta da son aşamaya geldi. Önümüzdeki MYK'da sunulması beklenen taslak; örgütlerden, üyelerden, eski-yeni milletvekilleri ve parti yöneticilerinden, akademisyenlerden gelen öneriler ışığında hazırlandı.

'TÜZÜK KURULTAYININ YAPILMAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Tüzük kurultayının yapılmayabileceği, ertelenebileceği ya da dar kapsamlı değişikliklerle yapılabileceğine dair iddiaların doğru olmadığını söyleyen MYK üyeleri, “Tüzük kurultayını mutlaka yapacağız, yapılmaması söz konusu değil” dedi.

'ZAMANI DEĞİL, ENERJİMİZİ BÖLMEYELİM' DİYENLER VAR

Tüzük kurultayının zamanlamasına dair örgütlerden gelen eleştiriler olduğunu doğrulayan kurmaylar, “'Şimdi tüzük kurultayı yapmak için doğru zaman değil', 'Enerjimizi sahaya, örgütlenmeye ve iktidar hedefine odaklayalım', 'Tüzük kurultayı ile enerjimizi bölmeyelim' diyen çok fazla partilimiz var. Ama parti yönetimimiz ve genel başkanımız bir söz verdi. Kurultayı yapmamamız söz konusu değil” değerlendirmesini yaptı.

'KURULTAY TARTIŞMALARINI GERİDE BIRAKARAK İKTİDAR HEDEFİNE ODAKLANACAĞIZ'

Tüzük kurultayının takvimi, kapsamı gibi tartışmaların partiye bir fayda sağlamadığını düşündüklerini belirten bir CHP kurmayı, “Bu tartışmaları bir an önce geride bırakmak istiyoruz. Kurultayımızı tam da seçildiğimizde vaat ettiğimiz gibi ve delegemizin onay verdiği kapsamda gerçekleştirerek halkın sorunlarına ve iktidar hedefimize daha fazla odaklanmak istiyoruz” dedi.

CHP birinci parti olmuşken ve oylarını büyük oranda korumaya devam ederken tüzük kurultayı üzerinden yürütülen tartışmaları anlamakta zorlandığını belirten bir başka parti kurmayı, “İktidara gidiyoruz ve toplum her anlamda çok büyük sıkışmışlık içinde. Buraya odaklanmaktan vazgeçmemeli ama partideki tüm seslerin ortaklaştığı demokratik tüzüğe de kavuşmalıyız. Bu konuda partide fikir birliği var” dedi.

TÜZÜK KURULTAYI BİR 'COŞKU KURULTAYI' OLACAK

Yerel seçim zaferinin ardından geniş kapsamlı bir parti buluşması ve 'doyasıya' bir kutlama yapamadıklarına dikkat çeken bir parti yöneticisi, “Bu kurultay aynı zamanda bizim seçim zaferini hep birlikte kutladığımız bir 'coşku kurultayı' olacak. Hem partimizin hem büyük bir başarı kazanan belediye başkanlarımızın hikayelerini göreceğiz kurultayda” dedi.

'ÖZGÜR ÖZEL SÖZÜNÜ TUTMAKTA KARARLI'

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan seçildiği kurultayda vaat ettiği tüm değişikliklerin yansıdığı bir tüzük değişikliği yapılması konusunda kararlılığını sürdürüyor. Özel'in tüzük konusundaki vaatlerinin hazırlanan taslağa da yansıyacağı ancak son kararın yapılacak toplantılar ve çalışmalar neticesinde verileceği kaydediliyor.

ÖN SEÇİM VE DÖNEM SINIRININ TASLAKTA YER ALMASI BEKLENİYOR

Milletvekili, belediye başkan ve meclis üyeleri adayların ön seçimle belirlenmesi, genel başkan dahil tüm seçilmişlere dönem sınırlaması getirilmesi gibi maddelerin tüzük taslağında yer alması bekleniyor. 4-5 maddede tüzüğün özünü teşkil eden değişiklikler, 14-15 maddede de bu 4-5 madde ile bağlantılı teknik değişikliklerin yapılması öngörülüyor.

'SEÇİME CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ İLE GİDİLECEĞİ UNUTULMAMALI'

Ulaştığımız bazı CHP kurmayları, tüzük değişiklikleri yapılırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile seçime gidileceğinin unutulmaması gerektiğini söylüyor. 2028 Seçimleri'nde parlamento çoğunluğunu sağlayabilmek için 'seçilebilir' adayların öncelenmek zorunda kalınabileceğini, bunu sağlamak için ön seçimle entegre yöntemlerin de düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor.

HAFTAYA İLANA ÇIKILACAK

CHP tüzüğüne göre kurultayın toplanacağı yeri, günü ve saati ve gündeminin kurultaydan en az 30 gün önce ilan edilmesi gerekiyor. Buna göre CHP'nin önümüzdeki hafta kurultayı ilan etmesi gerekiyor. Olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece önümüzdeki hafta ilana çıkacaklarını ifade eden CHP kaynakları, parti/parti yönetimi kaynaklı, kurultay takvimini etkileyecek gelişmeler beklemediklerini de ekliyor.