CHP Tüzük Kurultayı yaklaşıyor: Erteleme veya kapsamı daraltma olur mu

CHP’de tüzük kurultayı hazırlıkları hız kazanırken bazı partililer kurultayın zamanlamasına ve kapsamına dair bugüne kadar konuşulanlardan farklı öneriler sunuyor.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimler nedeniyle Parti Meclisi kararıyla Eylül ayına ertelediği tüzük kurultayı için çalışmalarını sürdürüyor.

4 Eylül’de Sivas’ta başlayacak tüzük kurultayının ilk üç günü Sivas'ta, sonraki üç günü Ankara'da devam edecek. Kurultay için otel görüşmeleri dahil tüm teknik çalışmalar sürerken içerik çalışmalarının da katılımcı bir yöntemle yürütüldüğü ifade ediliyor.

ÖN SEÇİM, DÖNEM SINIRLAMASI, ÜYELİĞE KRİTER...

Tüzük değişikliği çalışmalarını yürüten parti kurmayları; örgütler, eski-yeni milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri; önceki dönemlerin genel başkanları, akademisyen ve hukukçuların da aralarında olduğu pek çok kişinin görüş ve önerilerini topluyor.

Gelen öneriler arasında en çok; yapılacak tüm seçimlerde adayların ön seçimle belirlenmesi, genel başkan dahil tüm seçilmişlere dönem sınırlaması getirilmesi, Parti Meclisi üye sayısının artırılması ve parti üyeliği için kriterler belirlenmesi öne çıkıyor.

'TÜZÜK KURULTAYI ERTELENSİN, YAPILMASIN' DİYENLER VAR

Çalışmalar bu yönde devam eder ve öneriler şekillenirken parti içinde “Tüzük Kurultayı için doğru zaman mı?” sorusu da dillendirilmeye başlandı. Tüzük kurultayının ertelenmesi veya hiç yapılmamasını önerenlerin olduğu da ifade edildi.

‘KURULTAYIN KAPSAMINI ÖRGÜTÜMÜZ BELİRLEYECEK’

Kurultayın ertelenmesine dair bir tartışma henüz Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu'nda yürütülmedi. Kurultayın yapılması gerektiği konusunda yönetimde güçlü bir irade olduğunu ifade eden bir parti yöneticisi il ve ilçe örgütlerinden gelen tüm önerileri not ettiklerini söyledi.

ÖRGÜT NEDEN KURULTAY İÇİN DOĞRU ZAMAN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR?

CHP'de her seçimden sonra tüzük tartışması yürütüldüğünü söyleyen bir parti yöneticisi, ilk kez seçimi kazanan bir parti olarak tüzük tartışması yapacaklarını hatırlattı ve şöyle konuştu: “Uzun yıllar sonra büyük bir başarı elde ettik ve oylarımız hala yükselme ivmesinde. İktidara ilk kez bu kadar yakınız. Ama tüzük bizim iç meselemiz ve demokratik bir ortamda her boyutuyla tartışacağız, farklı fikirler olacak. Hal böyleyken örgütlerimizde, delegelerimiz arasında, 'Bu kadar başarılı olduğumuz bir dönemde tüzük değişikliği üzerinden iç tartışmaların ön plana çıkması partiyi geriye götürür' görüşünde olanlar var.” 

‘TÜZÜĞE DEĞİL SOKAĞA ENERJİ HARCAYALIM’

CHP kurmayları, örgüt yöneticileri arasında 'Tüzük kurultayına harcayacağımız enerjiyle sokağa inelim, mahalle çalışmaları yapalım' görüşünü iletenler olduğunu da söyledi.

'YENİ TÜZÜĞE İHTİYAÇ YOK, MEVCUT TÜZÜK İYİ UYGULANIRSA SORUN KALMAZ'

Örgütün bu görüşünün çok da haksız olmadığını ifade eden bir parti yöneticisi “Mevcut tüzüğümüz ön seçim dahil tüm demokratik uygulamalara izin veriyor, önemli olan 'iyi uygulayıcı’ ve ‘iyi uygulama’. 31 Mart yerel seçimlerinde hemen tüm seçim bölgelerinde 'örgüt denetiminde ön seçim' yaptık ve başarılı olduk” dedi.

‘ÖN SEÇİME SICAK BAKMAYANLAR VAR’

İl ve ilçe örgütlerinin bir kısmının ön seçime sıcak bakmadığını ve tüzük kurultayına dair itirazların bir sebebinin de bu olduğunu ifade eden bir CHP kurmayı, “Yerelde ön seçim zorlu bir konu. Bu yüzden tüzük kurultayına sıcak bakmayan partililerimiz var” değerlendirmesini yaptı.

'ÖN SEÇİM ÇOK İNCE ÇALIŞILMASI GEREKEN BİR KONU'

Bir başka CHP yöneticisi de özellikle il ve ilçe başkanlarının bir kısmının tüzük kurultayının yapılmasına ilişkin kaygıları olduğunu, birebir görüşmelerde bu kaygılarını aktardıklarını söyledi. Ön seçimde çok adaletli bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan yönetici, bazı bölgelerdeki etnik ya da dini aidiyetlerin yoğunluğunun ön seçimlerde baskın biçimde belirleyici olduğunu söyledi. Ön seçimlerin hakkaniyetle sonuçlanması için bu ve benzeri durumların dikkate alınacağı, çok detaylı çalışılacak bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden CHP yöneticisi, ön seçimin yüzde 100 başarı getirmeyeceğine dair görüşünü de ekledi. 

'DELEGENİN İSTEDİĞİ YOLDA İLERLEMEK Mİ, REDDEDECEĞİ BİR TÜZÜK SUNMAK MI?'

Tüzük kurultayına giderken neyin değiştirileceğinin ideolojik ve stratejik olarak çok önemli olduğunu vurgulayan bir parti kurmayı, kurultayın mutlaka yapılması gerektiğini söyledi ve şunları ekledi: “Örneğin mevcut durumda parti yönetimi ağırlıklı olarak ön seçimi istiyor. Ama delege buna oy vermeyebilir. Parti yönetimine göre dönem sınırlaması da kesinlikle olmalı. Ama delegemiz buna da oy vermemeyi tercih edebilir. Parti, 'Delegenin istediği yolda ilerlemek mi?'; 'Delegenin reddedeceği bir tüzük sunmak mı?' ikileminde kalabilir. Bir yönetim neyi geçirebileceğini neyi geçiremeyeceğini bilir.” 

KAPSAMLI TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ Mİ, TADİLAT MI?

Kurultaya ilişkin değerlendirme yapan tüm CHP kurmayları son sözü örgütün söyleyeceğini ifade etti. Şu anda kurultayı erteleme ya da iptal etme gibi bir gündemleri olmadığını söyleyen parti kurmayları, hem kurultayın yapılacağı hem de örgütün önerilerinin karşılık bulacağı bazı çözüm önerilerinin sunulduğunu söyledi.

Örgütün tüm önerilerinin ilerleyen günlerde ilgili kurullarda değerlendirileceğini vurgulayan bir parti yöneticisi, “Biz planlanan tarihte mutlaka tüzük konuşacağız. Ama kapsamı ne olacak? Bir tadilat mı yoksa geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği mi olacak? Bunu yapacağımız toplantılar ve örgütümüz belirleyecek” dedi.