CHP'de 'AYM değil halk karar versin' eğilimi

CHP, 18 maddelik anayasa değişikliğinin iptali için Yüksek Mahkeme’ye yapacağı başvuruyu yeniden değerlendirme kararı aldı. Eğilim gitmeme yönünde.

Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği sürecinde gözler Beştepe’de. 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığına sunulan teklifin onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlandığı gün referandum tarihi belli olacak. Bu tarih aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için de başlangıç tarihi. 10 gün içinde bu başvurunun yapılması gerekiyor.

BAŞVURU GEREKÇELERİ

CHP yöneticileri, 18 maddelik anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanınca Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapacağını açıklamıştı. Başvuru 'teklifteki bazı maddelerin anayasanın değiştirilemez 2’nci ve 4’üncü maddesine aykırı olduğu ve 'gizli oy kuralının ihlal edildiği ve 'anayasa için torba değişiklik yapılamayacağı' şeklinde sıralanmıştı. CHP hukukçuları da bu başlıklar üzerinde başvuru için hazırlıklara başladı.

Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak iptal başvurusuna parti tabanı, bazı milletvekilleri ve 'hayır platformları'ndan itirazlar geldi. İtirazlarda Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili değerlendirmeler dikkat çekti. Yüksek Mahkemesi’nin ret kararı vermesi durumunda itiraz edilen hukuksuzlukların meşrulaşacağı belirtildi.

'ELEŞTİRİLER BOŞA ÇIKAR'

Başvuru yapılmasını istemeyenler, "Anayasa Mahkemesi’ne gidilmezse iktidar kanadından sık sık yapılan, 'bunlar milletten kaçıyor, sürekli AYM’ye koşuyor' eleştirileri de boşa çıkacaktır" görüşünü dile getirdi.

CHP yönetimi gelen önerileri değerlendiriyor. Henüz karar alınmadı ancak eğilimin Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme yönünde arttığı ifade ediliyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ İŞARET Mİ?

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin bugünkü grup toplantısında Anayasa Mahkemesi’yle ilgili sözleri de gitmeme kararı için işaret olarak değerlendiriliyor. Kılıçdaroğlu, şu ifadeyi kullanmıştı:

“Anayasa Mahkemesi, anayasayı korumakla görevli bir mahkeme olma niteliğini kaybetmiştir. Milletin çıkarlarını savunan bir mahkeme olmaktan çıkmıştır. Eskiden aldığı kararları bile reddeder konuma gelmiştir.”