CHP’de AYM tartışması: Dokunulmazlıktan sonra 2'nci hukuki hata

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme kararı partiyi böldü. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek verilmesinin ardından ikinci hatanın yapıldığını söyleyen bazı milletvekilleri, “Bu siyasi tercih konusu yapılacak bir mesele değil, bu ödev” yorumu yaptı.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi, Meclis’te 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliğini iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımama kararı aldı.

Günlerdir parti organlarında tartışılan konuda son kararı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Söz konusu milletin egemenliğiyse bu konuda asıl yüce divan, halkın ve milletin divanıdır. İşte bunun için Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğiz” dedi.

CHP’NİN AYM KARARININDA KHK ETKİSİ

Bu kararın alınmasında, Anayasa Mahkemesi’nin değişen yapısı ve başta OHAL Kararnameleriyle ilgili başvurular olmak üzere CHP’nin yaptığı birçok başvurudan olumlu sonuç alınmaması etkili oldu. Anayasa değişikliği gibi kritik bir konuda verilecek ret kararının iktidar tarafından paketin meşruiyetinin delili olarak kullanılacağı yorumları yapıldı. Parti yöneticilerine Hayır Platformlarından da iptal başvurusu yapılmaması yönünde benzer talepler geldi.

Kılıçdaroğlu: Referandumu Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyeceğiz

'AYM BAŞVURUSU TERCİH DEĞİL ÖDEV'

Ancak bu karara CHP’nin hukukçu milletvekillerinden itirazlar da var. Anayasa Mahkemesi’nin çöktüğü, yok edildiği yönünde değerlendirme yapan bu milletvekilleri “Hukuk olmayabilir, AYM kararları hukuk dışı olabilir. Bu başvurudan da olumsuz bir karar çıkabilir ama biz CHP olarak tüm hukuk yollarını kullanma sorumluluğu taşıyoruz. Başvuru ret edilse bile Yüksek Mahkeme’nin değişen yapısı nedeniyle bunu anlatmak zor olmazdı” yorumu yaptılar.

CHP kulislerinde daha sert eleştiriler de vardı. Bir milletvekili “Bu karar ile güçler birliği kabul edilmiş oluyor. Bu bir tercih konusu değil. 110 milletvekili ile bu başvuru yapılabiliyorsa bu CHP için bir ödev aslında ve bu ödev yerine getirilmeliydi” şeklinde konuştu.

DOKUNULMAZLIKTAN SONRA İKİNCİ HATA

Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme kararına tepki gösteren bazı milletvekilleri de bunu dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde anayasaya aykırı olmasına rağmen “evet” denilmesine benzeterek, “İkinci kez hata yapıyoruz” yorumu yaptı. (DUVAR)