CHP'de 'iktidar kurultayı': Yıldızlar geçidi yok, hedefler var

CHP kurultayı için geri sayım başladı. Kurultayda 1960 öncesi yapılan 14'üncü Kurultay’da, Demokrat Parti iktidarına karşı CHP iktidarında yapılacakların anlatıldığı “İlk Hedefler Beyannamesi” gibi bir manifesto açıklaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun 70 kişilik bir anahtar liste çıkaracağı konuşuluyor. Partiyi seçime taşıyacak kadroların CHP’yi sokakta örgütleyecek, sahada etkin görev alabilecek isimlerden oluşacağı ifade ediliyor. “Bir yıldızlar geçidi beklemeyin” denilen PM listesinde kota dışında Z kuşağı gençlere ve kadınlara daha fazla yer verileceği kaydediliyor.

Abone ol

ANKARA - CHP’nin korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle seyircisiz olarak düzenleyeceği 37'nci Olağan Kurultayı 25-26 Temmuz’da yapılacak. CHP’yi bir sonraki seçimlere taşıyacak kadroların belirleneceği kurultaya “İktidara Kurultayı” adı verilirken gözler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağı konuşmada olacak. Kılıçdaroğlu’nun CHP tarihinde büyük önem taşıyan 14'üncü Kurultay’da kabul edilen “İlk Hedefler Beyannamesi” gibi iktidar olunduğunda neler yapılacağını anlatan bir manifesto açıklaması bekleniyor.

KONGRE MERKEZİNDE 2 BİN KİŞİ İÇİN DÜZENLEME

CHP’nin 37'nci Olağan Kurultayı'nda korona virüsü salgını nedeniyle bir dizi tedbir alınacak. 3 bin 980 kişi kapasiteli alanda sosyal mesafe kuralına uygun şekilde 2 bin kişi için düzenleme yapılacak.

Kongre salonunda doğal delegelerle birlikte toplam bin 357 delege, onursal başkanlar, belediye başkanları ve parti görevlileri dışında kimsenin bulunmasına izin verilmeyecek. Kongreyi takip edecek Parti Meclisi adayları, danışmanlar için gösteri merkezi dışında çadırlar kurulacak, dev ekranlar yerleştirilecek.

DAVET YERİNE YAKLAŞIK 3 BİN ÜZÜNTÜ MEKTUBU

Salgın dolayısıyla kurultaya davet edilemeyen diğer siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü başkanları, eski parti yöneticileri belediye başkanları ve milletvekillerinin aralarında bulunduğu onursal üyelere üzüntü mektubu gönderildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla gönderilen mektuplarda salgın koşullarına dikkat çekildi, “Covid-19 tedbirleri kapsamında seyircisiz olarak gerçekleştirmek zorunda olduğumuz kurultayımıza sizleri davet edemiyor olmaktan büyük üzüntü duyuyorum” denildi. Bu şekilde yaklaşık 3 bin mektup gönderildiği öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU 6'NCI KEZ ADAY OLACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan kurultayda genel başkan seçildi. Genel Başkanlıkta 10 yılı dolduran Kılıçdaroğlu 37'nci Olağan Kurultay’da 6'ncı kez aday olacak. Kılıçdaroğlu’nun kurultay delegelerinin büyük kısmının imzasıyla ya da sadece 81 il başkanının imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilmesi bekleniyor.

İNCE ADAY OLMUYOR, KURULTAYA YALOVA DELEGESİ OLARAK KATILACAK

Son kongrede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışan eski Yalova Milletvekili ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kurultayda aday olmayacak. İnce kurultaya Yalova delegesi olarak katılacak.

CHP Genel Başkanlığı için eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı aday adaylığını ilk duyuran isim olmuştu. CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski milletvekili İlhan Cihaner’in de nabız yokladığı biliniyor. Ancak genel başkan adaylığı için parti tüzüğüne göre delegelerin yüzde 5’i olan yaklaşık 67 delegenin imzası gerektiği için adaylar kurultay günü resmileşecek.

DİVAN BAŞKANI ÖZLEM ÇERÇİOĞLU

CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı'nda Divan Başkanlığını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yapmıştı. 37'nci Olağan Kurultay için de Divan Başkanı olarak yine bir belediye başkanının önerilmesi bekleniyor. CHP Kurultayı Divan Başkanlığına "Topuklu efe" olarak nitelendirilen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun getirilmesi bekleniyor.

52 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ İÇİN 70 KİŞİLİK ANAHTAR LİSTE

Kurultayda asıl yarışın Parti Meclisi üyeliği için yaşanması bekleniyor. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 52 kişilik Parti Meclisi için 70 kişilik bir anahtar liste çıkaracak.

Kılıçdaroğlu’nun parti içindeki farklı kesimleri de kapsayacak daha geniş bir liste çıkararak kapsayıcı bir tutum alacağı, bu sayede listesinin delinme ihtimalini de aşağıya çekmeye çalışacağı konuşuluyor. Ancak CHP içindeki tüm muhaliflerin de birleşerek ayrı bir Parti Meclisi listesi çıkarması bekleniyor.

'YILDIZLAR GEÇİDİ' OLMAYACAK

Parti kaynaklarına göre Kılıçdaroğlu’nun listesinden seçilecek isimler partiyi seçime hazırlayacağı için yüzünü sokağa dönmüş, CHP’yi sokakta örgütleyecek, sahada etkin görev alabilecek isimlerden oluşacak. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun PM listesi için “Bir yıldızlar geçidi beklemeyin” yorumu yapılıyor.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde milletvekili ağırlığını koruyacağı belirtilirken kota dışında Z kuşağı gençlere ve kadınlara daha fazla yer verileceği ifade ediliyor.

CHP İKTİDARININ İLK HEDEFLER BEYANNAMESİ AÇIKLANACAK

CHP kaynakları “İktidar Kurultayı” ismi verilen kurultayın en önemli yanının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması olacağını ifade ediyor. Geleceğe dair perspektif sunacak, CHP iktidarında ne yapılacağına dair hedefleri ortaya koyacak, önümüzdeki dönemin yol haritasını çizecek konuşma için CHP’nin 1959 yılında yaptığı 14'üncü Olağan Kurultayı'nda kabul edilen İlk Hedefler Beyannamesi örnek gösteriliyor.

14'üncü Kurultay'da Demokrat Parti’nin 9 yıllık iktidarına karşı idarenin tarafsızlığı, ifade hürriyeti, toplanma hakkı, üniversite özerkliği ve anayasaya aykırı kanunların çıkarılmaması için yapılması gerekenler bir manifesto şeklinde açıklamıştı.

“Türkiye’de gelişimi durduran, gerileten bütün anti-demokratik yasalar, yöntemler ve uygulamalar kaldırılacaktır” cümlesiyle başlayan bildiride yapılacaklar anlatılmıştı. CHP’nin “İktidar Kurultayı” olarak nitelendirdiği bu kurultayında da seçim sonrası için oluşacak iktidar döneminde atılacak adımlarla ilgili “yeni anayasa”, “demokratik parlamenter sistem”, yargı bağımsızlığı”, “basın özgürlüğü” ve sosyal devlet gibi alanlarda yapılacaklarla ilgili net hedefler konulması bekleniyor.