CHP’de sancılı PM toplantısı

CHP Parti Meclisi (PM) İzmir Büyükşehir ile İstanbul'un ilçelerinde belediye başkan adaylarını netleştirecek. Kritik PM’de bazı ilçelerde kapalı oylama yapılması listelerin değişmesine yol açabilir.

Abone ol

ANKARA - İYİ Parti ile ittifak görüşmelerini tamamlayan CHP, en kritik MYK ve Parti Meclisi (PM) toplantısını yapacak. İzmir adayının belirleneceği toplantıda ayrıca İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin'in merkez ilçe adaylarıyla ilgili tartışmalar yaşanması bekleniyor.

CHP PM yerel seçim öncesi aday belirleme sürecinde 7'nci toplantısını yapacak. İzmir büyükşehir başta olmak üzere yüzlerce belediye başkan adayının netleşmesi beklenen kritik gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığındaki MYK toplantısı ile başlayacak. MYK’da Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun ile hazırladığı aday listesi ele alınacak. Listede daha önce Mersin adayı örneğinde olduğu gibi PM'ye sunulacak listede değişiklikler sürpriz olmayacak.

İZMİR İÇİN TUNÇ SOYER OYLANACAK

MYK’da netleşen liste daha sonra son karar için saat 15.00’te toplanması öngörülen PM'ye sunulacak. Listede İzmir adayı olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Soyer'e PM’de vize çıkması sürpriz olmayacak ancak İzmir’in merkez ilçeleri için gösterilecek adaylar üzerinde tartışma yaşanması bekleniyor. Kulislere göre kentteki dengeler gözetilerek bazı ilçelerde Aziz Kocaoğlu'na yakın isimler aday gösterilebilir.

KAZANILACAK 4-5 İLÇEDE KADIN ADAY

PM'de CHP'nin kazanma olasılığı yüksek İstanbul'daki merkez ilçe adayları belirlenirken de tartışma yaşanması bekleniyor. İstanbul il yönetimi ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun görüşleri doğrultusunda bazı ilçe belediye başkanlarının değiştirilmesi gündemde. Ayrıca kazanma olasılığı yüksek Şişli, Beşiktaş, Avcılar gibi 4-5 ilçe belediyesinde kadın aday gösterilmesi bekleniyor.

MUHALİF GRUPTAN ADAY BELİRLEME İTİRAZI

60 kişilik CHP Parti Meclisi'nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen Mansur Yavaş oylamasında da ortaya çıkan 12-13 kişilik bir muhalefet grubu yer alıyor. Partinin aday belirleme yöntemini sağlıklı bulmayan grup birçok oylamada karşı oy kullanıp muhalefet şerhi ile ile itirazlarını kayda geçiriyor. Bu grup içinde yer alan bir Parti Meclisi üyesi, aday belirleme süreciyle ilgili, “Aday belirleme kriterleri belli değil. Devam etmesi istenen belediye başkanları için de hangi başarı kriterlerinin dikkate alındığını anlamak mümkün değil. İttifak anlayışını aşan bir iş birliği süreci ve sağ aday tercihinin de CHP’ye bir faydası yok. Nasıl bir belediyecilik sorusuna yanıt alamadığımız bir ortamda bazı tartışmalı isimlerin adaylaştırılması konusunda tabii ki tavır alırız” dedi.

KRİTİK İLÇELERDE KAPALI OYLAMA YAPILACAK

12-13 kişilik bu grubun alacağı tavır daha çok karşı oy kullanmak ve bazı “şaibeli” adaylar için kapalı oylama istemek olacak. Kapalı oylamalar ile aralarında Kartal ve Ataşehir gibi bazı ilçelerin adaylarında değişikliğe yol açılabileceği konuşuluyor. Kulislere göre İstanbul ve Ankara’nın 6-7 merkez ilçesinde kapalı oylama yapılabilir.

31 MART SONRASI HESABI

PM’de MYK’dan gelecek adaylar için karşı oy kullanacak veya kapalı oylama içeren önergeler veren gruba dair de eleştiriler var. MYK’dan gelen listenin, il-ilçe teşkilatları, milletvekilleri görüşleri, kamuoyu yoklamaları gibi bir dizi süreç işletildikten sonra geldiğine dikkat çeken bir PM üyesi listeye bu nedenle büyük itiraz olmayacağını savunurken, itiraz edenlerin daha çok 31 Mart sonrası sonrasının hazırlığını yaptığı görüşünde. Tartışmalı geçecek CHP PM’nin sabaha kadar sürebileceği belirtiliyor.