CHP’den boğulma raporu: 140 günde 210 boğulma
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba boğulma raporu hazırladı. Rapora göre 1 Haziran-20 Ekim tarihleri arasında en az 210 kişi boğulmak suretiyle hayatını kaybetti.
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba 2017 yaz ayı boğulma raporu hazırladı. 140 günde en az 210 kişinin boğulduğuna dikkat çeken Ağbaba, okullarda yüzme dersi önerisinde bulundu.
Ağbaba’nın boğula raporuna göre, her yıl yüzlerce kişi serinlemek için girdikleri deniz, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde boğulma sonucu hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl ortalama 400 bin kişi boğularak ölüyor. Bu rakam ölümlerin yaklaşık yüzde 1’inin boğulmadan kaynaklandığını gösteriyor. Dünyada en fazla boğulma olayı yaşanan ülkeler Bangladeş, Kamboçya, Çin, Hindistan, Filipinler, Tayland ve Vietnam olarak tespit edilmiştir. Öyle ki Bangladeş’te halen 1-4 yaşlarındaki çocuk ölümlerinin yüzde 43’ü boğulmadan kaynaklı.
HER YIL YAKLAŞIK 900 KİŞİ ÖLÜYOR
Türkiye’de trafik kazalarından sonra en fazla ölüm boğulma vakalarında görülüyor. Her yıl yaklaşık 900 kişinin boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor. Boğulma olaylarının daha çok genç nüfusu tehdit ettiği istatistiklere yansıyan bir başka gerçek.
140 GÜNDE 210 BOĞULMA
Rapora göre yurt genelinde 1 Haziran-20 Ekim 2017 tarihleri arasında serinlemek için deniz, göl, baraj ve kanal gibi yerlere giren en az 210 kişi boğularak hayatını kaybetti. Boğulanların 82’si çocuk, 128’i yetişkin oldu.
En çok boğulma Akdeniz kıyılarında yaşandı, 49’u yetişkin, 15'i çocuk, 9'u yabancı turist olmak üzere en az 73 kişinin denizlerde boğuldu. Göl, baraj göleti, nehir, sulama kanalı gibi yerlerde boğulanların sayısı ise en az 137 kişi oldu. Bunların 67’si çocuk, 70’i ise yetişkin. Çocuklar en fazla derelerde ve sulama kanallarında, yetişkinler ise denizlerde boğuldu.
BOĞULMA NEDENİ TEDBİRSİZLİK-BİLİNÇSİZLİK
İstatistiklere göre, boğulmaların yüzde 95'i tedbirsizlik ve bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Ülkemizde boğulmalar en fazla Temmuz-Ağustos aylarında görülüyor. Boğulan her 5 kişiden sadece biri kadın.
OKULLARA ZORUNLU YÜZME EĞİTİMİ KONULMALI
Raporda suda boğulma vakalarının genellikle önlenebilir vakalar olduğuna dikkat çekildi,
okul öncesi, ilköğretim ve lise öğrencilerine bakanlık tarafından sağlanacak tesislerde zorunlu yüzme eğitimi verilmesi için Meclis’e sunulan kanun teklifinin bir an önce yasalaşması istendi.
AYLAN’DAN SONRA 8500 KİŞİ BOĞULDU
Raporda mülteciler de yer aldı. Buna göre, 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin hayatını kaybettiği 2 Eylül 2015'ten bu yana, Akdeniz ve Ege'de tam 8.500 mülteci boğularak hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Eylül 2015-Ağustos 2016 arası dönemde Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan 4.185 kişi, Ağustos 2016-Eylül 2017 arası dönemde ise 4.337 kişi boğularak hayatını kaybetti.