CHP'den din görevlileri teklifi: Geçici çalışanlar da kadroya alınsın
Geçici olarak görev yapan Kur’an kursu öğreticileri, vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapan din görevlilerinin kadroya alınması istendi. CHP'nin teklifi TBMM'ye sunuldu.
DUVAR - CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasını taşıyan, "Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife göre, geçici olarak görev yapan Kur’an kursu öğreticileri, vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapan din görevlilerinin kadroya alınması istendi.
Teklifin gerekçesinde vekil imam-hatip veya müezzin-kayyımların kadroya geçişi için taşrada en 4 ay çalışmış olmak, KPSS'den yeterli puanı almak ve yeterlilik belgesi sahipliği istendi. Kur’an kursu öğreticileri içinse 2010'dan itibaren en az 3 yıl eğitim vermek ve yeterlilik belgesi şartı aranması istendi.
Gerekçede, Türkiye'deki önemli problemlerden birinin de aynı görevi yapan kişilerin aynı statüde bulunmaması olduğu belirtildi.
ARANMASI İSTENEN ŞARTLAR AÇIKLANDI
Kanun teklifinin gerekçesi şöyle:
"Taşrada en az dört ay süreyle vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmış olanların kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden Başkanlıkça belirlenecek yeterli puanı almış olmaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvurmaları ve Başkanlıkça yapılan sınavda başarılı olmaları halinde yine Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere ilgili kadrolara hiç bir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanırlar. İmam-hatip veya müezzin-kayyımda atanmış sayılanların, vekil imam-hatiplik veya müezzin-kayyımlık olarak görev yaptıkları hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi suretiyle değerlendirilir.”
"Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kurslarında vekil ve fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında Kur’an kursu öğreticisi görevi yapanlardan, 1/7/2010 tarihinden itibaren en az üç eğitim-öğretim yılı hizmeti bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde müracaat etmeleri hâlinde, yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanırlar. Bu maddeye göre Kur’an kursu öğreticisi atanmış sayılanların, fahri (geçici) Kur’an kursu öğreticisi olarak görev yaptıkları hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi suretiyle değerlendirilir.”
"GEÇİCİ GÖREV YAPAN DİN GÖREVLİLERİNİN AİLE DÜZENLERİ VE HUZURLARI BOZULMAKTADIR"
"Türkiye’de kamu personel rejiminin en önemli sorunlarından birisi farklı statülerde bulunan fakat aynı görevleri yerine getiren kamu görevlilerinin bulunmasıdır. Sosyal, hukuk devleti anlayışının benimsendiği bir sistemde, istihdam politikasının kadrolu ve güvenceli istihdam dışında farklı statülere ayrılması; liyakat, kariyer, iş güvencesi, statü hukuku ve memurluk güvencesi gibi temel kavramlar üzerine oturmuş olan memur statüsünü zayıflatmakta hatta ortadan kaldırmaktadır.
Aynı eğitimi almış aynı işi yapan bu din görevlileri arasında statüleri nedeniyle gerek mali gerek özlük hakları yönünden birçok farklılıkları vardır. Fahri (geçici) Kur’an kursu öğreticileri ile vekil imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak görev yapmak için kadrolu olarak görev yapan kişilerde aranan şartların aynısı aranmaktadır.
Söz konusu eşitsizlikler, Başkanlık bünyesinde görev yapmakta olan çalışanların motivasyonunu ve başarısını olumsuz olarak etkilemektedir. İş güvencesi olmayan bu din görevlilerinin, düzensiz çalışma süreleri ve bu sürenin bitiminden sonraki belirsizlik nedeniyle aile düzenleri ve huzurları da bozulmaktadır."