CHP'den Elbistan tepkisi: Hayaldi gerçek oldu, ilçe Rekorlar Kitabı'na girdi
CHP'den bir heyet, geçtiğimiz hafta meydana gelen binlerce zehirlenme vakasını incelemek üzere Elbistan'a gitti. CHP Sağlık Komisyonu üyesi Emir, sulara karışan bir virüsten meydana geldiği anlaşılan vakalarda ihmal söz konusu olduğunu, ilk yapılan açıklamalarda "Sularda sorun yok" dendiğini söyledi. Emir, 50 bini bulan zehirlenme vakalarının bu açıklama sonrası arttığını dile getirdi.
Hülya Özmen Karabağlı hkarabagli@gazeteduvar.com.tr
DUVAR - CHP Sağlık Komisyonu üyesi milletvekilleri Nurettin Demir, Murat Emir, Ali Şeker ve Hüseyin Çamak ile Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Öztunç’tan oluşan heyet, Elbistan'da 50 bin kişinin şebeke içme suyundan zehirlenmesi olayını araştırmak üzere ilçede incelemelerde bulundu.
Ali Öztunç, "Hayaldi gerçek oldu, AKP sayesinde Elbistan Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi" dedi. CHP milletvekili Murat Emir de Sağlık Bakanı'na Elbistan'ı sordu.
50 BİN ZEHİRLENME VAKASINDA "KASKİ" İHMALİ
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 91 bin kişinin yaşadığı Elbistan'da yaklaşık 50 bin kişinin zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurduğuna dikkat çekti. İlçedeki hastanelere sağlık personeli ve ilaç takviyesi yapılırken hastanelerde yer bulamayanlara evlerinde ‘serum tedavisi’ uygulandığını anlatan Emir, “Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) yöneticileri ilk günlerde sorunun suda olmadığını, suyun gayet iyi olduğunu beyan etmiş, hasta sayısı arttıkça yetkililer de sessizliğe gömülmüşlerdir. Gerekli müdahaleler için geç kalındığı dile getirilmektedir” dedi.
"SORUMLULAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILSIN!"
'Vaka sayısının artması üzerine kriz masasının kurulduğu ilçede, halktan hazır su ya da şehir suyunu kaynatarak kullanmasının istendiğini, belediyenin vatandaşlara şişe suyu dağıtma kararı aldığını' hatırlatan CHP’li Emir’in, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelttiği Elbistan soruları şöyle:
Kaç vatandaşımız zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurmuştur? Kaçının tedavisi ayakta yapılmıştır? Kaçı halen hastanelerde yatmaktadır? Kaç vatandaşımıza evinde ‘serum tedavisi’ uygulanmıştır?
Salgının başladığı ilk günlerde vatandaşlarımızın ilaç, temiz su ve yiyecek ihtiyacı yeteri kadar karşılanmış mıdır? Yetkililer tarafından ‘şebeke suyunun kaynatılarak kullanılması’ tavsiye edilmiş midir?
Salgına sebebiyet veren etkin mikro organizmalar kesin olarak tespit edilebilmiş midir? Edilebildiyse mikro organizmanın açık ismi nedir? Edilemediyse zehirlenme tehlikesi halen devam mı etmektedir?
Salgın çıkmadan önceki süreçte; şebeke suyunun kimyasal ve biyolojik analizleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa, kamuoyuyla neden düzenli bir şekilde paylaşılmamıştır? Diğer büyükşehirlerdeki gibi şebeke sularının kimyasal ölçülerinin internet üzerinden paylaşılması gerekmez mi?
Heyetimiz tarafından tespit edilen, neredeyse kanalizasyon gibi akan Ceyhan Nehri suyunun “keson kuyular”ına karışmış olduğu tespiti, daha önce ilgili yetkililer tarafından yapılmış mıdır? Tespit edildiyse bu konuda neden önlem alınmamıştır?
Ceyhan Nehri’nin çıkış noktasından itibaren, özellikle Elbistan İlçesi ve çevresinde fabrika atıklarının ve kanalizasyonun nehre karıştığı, suyun bu yolla kirlendiği yine heyetimiz tarafından tespit edilmiştir. Bu konuda yetkililerin bir tespiti olmuş mudur?
Nehrin atıklarla kirletilmemesi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Bu konuda şu ana kadar hiç yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulandıysa, son 5 yılda bu konuda toplam ne kadar ceza kesilmiştir?
Elbistan İlçesi’nde kullanılan şebeke suyunun hijyenik olması ile ilgili İller Bankası’ndan son 5 yılda kredi kullanılmış mıdır? Bu kredilerin ilgili konularda kullanılıp kullanılmadığının tespiti yapılmış mıdır?
Yaz aylarında Elbistan’da şebeke sularından zehirlenen vatandaşlar olduğu bilinmektedir. 3 ay önce de şiddeti bu kadar büyük olamasa da benzer bir salgın yaşandığı tespit edilmiştir. 3 ay önce şebeke suyunun hijyeniyle ilgili çalışma yapılmış mıdır? Yetkililer şebeke suyunun sağlıksız olduğunu önceki yıllarda tespit edebilmiş midir? Edebildiyse bu konuda nasıl bir çalışma yürütmüşlerdir?
Salgından önceki ve sonraki süreçlerde herhangi bir yetkili hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa, ihmali veya hatası olduğu tespit edilen görevlilere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? Açılmadıysa, bu konuda etraflıca bir inceleme ve soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
Kendisi de Elbistanlı olan CHP PM üyesi Ali Öztunç da ilçede son 5 yıldır içerisinde kanalizasyon ve fabrika atıklarının bulunduğu Ceyhan Nehri suyunun içildiğini, bu nedenle 50 bin kişinin sudan rahatsızlandığını öne sürerek sorumluların cezalandırılmasını istedi.