CHP’den Meclis'te Srebrenitsa temasları
CHP’den grup başkanvekilleri Murat Emir, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır’ın imzası ile ‘Srebrenitsa katliamı soykırım olarak tanınsın’ teklifi geldi.
ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi, 1995 yılında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaşanan katliamın ‘soykırım’ olarak tanımlanması için kanun teklifi hazırladı.
CHP’nin grup başkanvekilleri Murat Emir, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır’ın imzası ile sunulan teklif için diğer gruplarla temasa geçildi.
CHP Grup Başkanvekilleri, teklifin tüm siyasi partilerin ortaklaşmasıyla kabul edilmesi için iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.
Teklif, “Sırpların, 11 Temmuz 1995 Tarihinde Bosna-Hersek'in Srebrenitsa Kentinde Yaptıkları Katliamın 'Soykırım' Olarak Tanınması ve Her Yılın 11 Temmuz Gününün 'Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü’ Olarak Kabul Edilmesine Dair Kanun Teklifi” olarak adlandırıldı.
Ne olmuştu?
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 751 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor.
(HABER MERKEZİ)