CHP’li Akın: AK Parti enerji alanında kumar oynadı

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerjiye yapılan zamları değerlendirdi, bunun yansımalarını anlattı.

Abone ol

ANKARA- Türkiye eylül ayına doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlarla girdi. Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 20,4, elektriğe ise yüzde 20 zam yapılırken, sanayide her iki kalemde yapılan zam oranı yüzde 50’yi buldu.

Yapılan zamları değerlendiren CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a göre iktidar enerji şirketlerinin baskısına teslim oldu. İktidarın enerji politikasının yanlış olduğunu, geçmişte çok kez uyarılarda bulunmalarına rağmen bunların dinlenmediğini belirten Akın’a göre iktidar kanadından "sübvanse ediliyor" açıklamaları toplum tarafından alım gücü kalmadığı için hissedilemiyor.  

‘İKTİDAR ŞİRKETLERİN BASKISINA KARŞI DURAMADI, TESLİM OLDU’

Millet İttifakı olarak iktidara geleceklerini belirterek, "Bir kere faturalar şeffaflaşacak. Enerji politikalarımız vatandaştan yana olacak. Politikalarımız şirketlerden ya da lobilerden yana olmayacak" diyen CHP’li Akın’ın sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

Eylül ayına doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlarla girildi. Geçmişte zamların yapılacağına dönük açıklamalarınız olmuş, beraberinde de zamlar açıklanmıştı. Bu son yapılanları da bekliyor muydunuz?

Türkiye'de, dünyadaki krizin aksine, maalesef yanlış, plansız, programsız ve zamanında kontratları yenilenmeyen doğal gaz krizimiz var. Bu kriz kendimize has. Bunun yanında 10 milyar metreküpün üzerinde doğal gaz açığımız var. Üstüne üstlük dövizdeki yanlış politikalarla ekonominin alt üst olmasıyla ortaya çıkan yükselişler var. Aslında bu zam vatandaşın şu anda beklemediği bir zam. İktidar enerji şirketlerinin baskısına karşı duramadı ve şirketlere teslim oldu.

‘ASGARİ ÜCRETİN NEREDEYSE 3’TE 1’İ ENERJİ FATURALARINA GİDİYOR’

Konutlarda elektriğe yılbaşından bu yana düşük kademede yüzde 95, diğer kademede yüzde 200 zam geldi. Bir ailenin asgari elektrik tüketimi 200 kilovat dersek, geçen yıl 210 TL ödeyen son zamla birlikte 420 lira ödeyecek. Peki kış aylarında ne olacak? Bir aile en az 300 metreküp doğal gaz kullanıyor. Geçen yıl bu 300 metreküp için 570 lira öderken şimdi bin 200 lira ödeyecek. Bunların ikisi bin 600 liraya yakın tutuyor. Asgari ücretin neredeyse 3’te 1’i enerji faturalarına gidiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Türkiye’de net bir enerji yoksulluğu var ve bunu yaratan da AK Parti’nin kendisi.

‘BİZ UYARDIK, 'YAPMAYIN' DEDİK’

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada küresel piyasalardaki doğal gaz fiyatlarına yüzde 2000’e varan oranlarda zam yapıldığı belirtildi.  

AK Parti iktidarı enerji alanında kumar oynadı. En başta yanlış politikalarıyla gelen zamlar insafsızlık. Zamları sadece dünyaya bağlamak doğru değil. Bu gerçekleri gizlemek demek. Daha önce doğal gaz kontratlarını uzun vadeli imzalamadıkları için spot piyasaya yüzde 35 oranında mahkûm kaldılar. Biz uyardık, ‘yapmayın’ dedik. Doğal gaz sözleşmelerini uzun vadeli yapmış olsalardı, vatandaşımız da bu kadar yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmayacaktı. Tamam dünyada kriz var. Avrupa’da enerji enflasyonu yüzde 43. Bizde yüzde 150.

Neden?

Kontratlardan oluşan fiyat formülündeki hatalar, öngörüsüzlükle zamanında yapılmayan kontratlar ve döviz kurunun artması. Bu göz göre göre geldi. Biz bunları uyardık. Vatandaşımız onun için kara değil kapkara bir kışla karşı karşıya kalacaklar.

‘DOLAR YÜZDE 37, SANAYİ ELEKTRİĞİ YÜZDE 322 ARTTI’

Sanayide kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 50,8 yine sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50 oranında zam yapıldı. Konutların yanı sıra üretim alanına yapılan bu zamları toplum nasıl hissedecek?

Sene başından bu yana ticarethanelerin elektriği yüzde 192, sanayi yüzde 322 zamlandı. Daha bir yıl olmadı. Dokuz ayda bu oldu. Bu zam ne demek? Milletin filesine, iğneden ipliğe zam demek. Şimdi bana 'Dolar arttı efendim böyle oldu’ diyemezler. Dolar aralık ayından bu yana yüzde 37 arttı ama sanayiye gelen elektrik zammı yüzde 322 arttı. Sanayiye yılbaşından bu yana yapılan zam oranı yüzde 273. Bunların hepsi vatandaşın hayat pahalılığını daha yoğun hissetmesine, filesini dolduramamasına neden olacak.

‘AK PARTİ VATANDAŞTA KARŞILIĞININ KALMADIĞINI BİLİYOR’

Siz erken seçim çağrınızı dile getiriyorsunuz. Eylül ayının başında bu zamların açıklanmasıyla erken seçim ihtimalinin ortadan kalktığına dönük değerlendirmeler de yapıldı. Siz buna katılıyor musunuz?

Bir kere AK Parti iktidarı vatandaşta karşılığının kalmadığını biliyor. Milletin bu zamların sebebinin AK Parti olduğunu bildiğini bildikleri için seçimden zaten korkuyorlar. Seçime gitse karşı karşıya kalacağı sonuç belli. Muhalefet kazanacak ve Millet İttifakı iktidara gelecek. İki kere iki ne kadar dörtse bunu da biliyorlar ve vatandaştan çekiniyorlar. Millet bu iktidardan umudunu kesmiş. Seçim kararının alınması bu millete iyiliktir. İktidar bir an evvel değişir ve Millet İttifakı olarak biz de hesap veren, planlı, programlı politikalarla milletimizin karşısına çıkar vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldırırız.

‘ENERJİYİ YÖNETEMEYEN TÜRKİYE’Yİ YÖNETEMEZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen yıl bu dönemde açıklama yapmış, ‘Kışın zor geçeceğini’ söylemişti.

Kara kış oldu kapkara kış. Hayat pahalılığı üzerine bindi. Türkiye ekonomisini kontrol edilemez bir noktaya getirdiler. Enerjiyi yönetemeyen Türkiye’yi yönetemez, yönetemiyorlar. Boş verip gitmişler. Bağımlılıktan kopamayan, dengeyi tutturamayan ve şirketlere teslim olmuş bir Enerji Bakanlığı, bir EPDK ve AK Parti var. Milletimizin lehine karar alamıyorlar. “Biz faturaları sübvanse ediyoruz” diyorlar. Ortada sübvansiyon nerede? Vatandaşın hayat pahalılığı ortada. Milletin ödenemez faturaları ortada. 5 milyon hanenin elektrik faturası ödenememiş. Bunu kim söyledi? Gözlerinden ışıltı yerine zam fışkıran Hazine ve Maliye Bakanı söyledi.

‘SÜBVANSE ETTİKLERİNİ MİLLET HİSSETMİYOR’

BOTAŞ’ın doğal gaz açıklamasında konutlara verilen doğal gazın yüzde 80 oranında desteklendiği belirtildi. Bu sübvanse bize ne anlatıyor?

Sübvanse ediyorsanız vatandaşa direkt destek verirsiniz. "Sübvanse ediyoruz" demek ne demek? Bunu bir açıklamaları lazım. Vatandaş faturalarını ödeyemiyor. İnsanların elektrikleri kesiliyor. Sübvanse ettiklerini millet hissetmiyor. Hani en ucuz enerji bizdeydi? "En ucuz enerji bizde" demeniz için vatandaşın alım gücünü masaya koymanız lazım. Satın alma gücü Avrupa’nın onda biri, siz nasıl Avrupa’yla kıyaslarsınız?

‘BİZ İKTİDARDAYIZ’

Millet İttifakı olarak iktidara geleceğiz dediniz.

Biz iktidardayız. Milletin nezdinde AK Parti iktidarı sonlanmıştır. Bunu da iktidar çok iyi biliyor. O nedenle vatandaşın seçim isteğine karşılık vermiyor.

‘FATURALAR ŞEFFAFLAŞACAK’

Seçimleri kazanır iktidar olursanız bu faturalara dönük ne tür adımlar atacaksınız? Faturalar düşecek mi?

Biz bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Somut adımlar atacağız. Bir kere faturalar şeffaflaşacak. Enerji politikalarımız vatandaştan yana olacak. Politikalarımız şirketlerden ya da lobilerden yana olmayacak. Biz burada enerjinin bir insan hakkı olduğunu biliyoruz. Sanayicimizin önünü gördüğü, vatandaşlarımızın faturalarını ödeyebileceği projelerimiz de programlarımız da hazır.