CHP'li Bağcıoğlu: 'Askeri Sağlık Sistemi tekrar tesis edilmeli'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, "Askeri Sağlık Sistemi alınan derslerle revize edilerek tekrar tesis edilmelidir. Sistemin geçmiş etkili yapısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır" dedi.
DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “NATO’nun ABD’den sonra en fazla harekat faaliyeti icra eden ama Askeri Sağlık Sistemi olmayan tek ordusu TSK’dır” dedi.
Bağcıoğlu, "Telafisi mümkün olmayan gelişmelerle karşılaşmadan önce, geçici çözümler yerine Askeri Sağlık Sistemi alınan derslerle revize edilerek mutlaka tekrar tesis edilmelidir. Askeri sağlık sisteminin tesisine şu anda karar verilse dahi, sistemin geçmiş etkili yapısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır"
Bağcıoğlu’nun açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Harekât sahasında muharip-sağlık personeli uyumu, kurumsal kültür, çatışmada tıbbi müdahale tecrübesi, harp cerrahisinde yılların bilgi birikimi Askeri Sağlık Sisteminin ilga edilmesi ile ortadan kaldırılmıştı. Harekât sahasındaki muhariplere acil sağlık desteği verecek askeri sağlık personeli, Türkiye sathındaki Asker hastaneleri, Askeri Sağlıkta dünya çapında Mükemmeliyet Merkezi GATA da artık yok.
Geçtiğimiz günlerde Askeri Sağlık Sisteminin kapatılması ile oluşan zafiyetin giderilmesi maksadı ile kamudaki sivil doktorların görevlendirilmesine ilişkin detayları genişleten bir kanun teklifi AKP’li 109 milletvekilli tarafından geçtiğimiz günlerde TBMM’ye verildi.
Gelinen noktada, kamudaki sivil doktorların görevlendirilme esaslarını genişleten son kanun teklifi, uygulanan yanlış politikanın itirafıdır.
15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası Askeri Sağlık Sistemi kaldırılmış, askeri tababete yönelik bilgi birikimi, tecrübe, kurumsal kültür, muharip personel – sağlık personeli birlikte çalışabilirlik kabiliyeti ve özel alanlardaki uzmanlık kaybedilmiş veya zafiyete uğramıştır.
'EN AZ 10 YIL ALACAK'
Kahraman askerlerimizin, fiziksel ve mental sağlık sorunlarını ancak onlarla birlikte eğitim almış, onlarla birlikte muharebe meydanında veya tatbikatlarda omuz omuza görev yapmış doktorlar ile çözülebilir.
Ayrıca, harekata iştirak eden kahraman askerlerimizin herhangi bir menfi durumda, sağlık hizmetini süratle ve etkinlikle alacaklarını bilmelerinin moral ve motivasyonlarına olumlu katkı sağlayacağı aşikardır.
Telafisi mümkün olmayan gelişmelerle karşılaşmadan önce, geçici çözümler yerine Askeri Sağlık Sistemi alınan derslerle revize edilerek mutlaka tekrar tesis edilmelidir.
Askeri sağlık sisteminin tesisine şu anda karar verilse dahi, sistemin geçmiş etkili yapısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır. Gereksiz bir inat uğruna 100 yılı aşkın bir süredir elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe kaybedilmektedir."