CHP’li Bakan tahliye edilen Hizbullahçılara dikkat çekti: Neredeler?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yeniden yargılama gerekçesiyle tahliye edilen hükümlü Hizbullahçılara dikkat çekti, “Yargılamalar ne oldu? Tahliye edilen Hizbullahçılar nerede?” diye sordu.

Abone ol

ANKARA- Hizbullah örgütü adına Mardin, Batman, Şırnak gibi illerde düzenlenen silahlı, satırlı ve bombalı saldırılarda 91 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 2007’de haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ve cezaları Yargıtay tarafından 2010’da onanarak hükümleri kesinleşen Hizbullahçıların serbest kaldığı ortaya çıkmıştı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son yıllarda Hizbullah’ın hükümlü tüm üst düzey yöneticilerinin serbest bırakıldığını hatırlatarak,
“Hafıza tazelemek ve uyarmak gerek” dedi.

‘BU ‘CESUR’ TAVRI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında ‘heyette askeri hâkim bulunması yeniden yargılama nedenidir’ kararı verdiğini ve mahkemelerin ağır suç hükümlüsü Hizbullahçılar için ‘tahliye’ kararları vermeye başladığını ifade eden CHP’li Bakan, “Öyle ki Hizbullah dosyasını uzun süre kesin karara bağlamayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu tercihiyle, 2011’de, ‘uzun tutukluluk’ düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle, Hizbullahçıların özellikle hüküm giymiş üst düzey yöneticilerinin özgür kalmasına sebep olmuştu. Aradan geçen zamanda çok sular aktı, cezaevlerinde hükümlü Hizbullahçı kalmadı. Şimdi ise tahliye sırasının, hükümlü olan tetikçi Hizbullahçılara geldiği görülüyor. 2019’da onlarca Hizbullahçı serbest bırakıldığında dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sormuştuk. Gül, sorularımıza yanıt vermek yerine mevzuatı yazıp tüm yetki ve sorumluluğun yargı mercisine ait olduğunu ifade etmekle yetinmişti. Yüzlerce insanı vahşice katleden Hizbullah ile ilgili aldıkları bu tasarrufu da bu ‘cesur’ tavrı da anlamak mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

‘TAHLİYE EDİLEN HİZBULLAH HÜKÜMLÜ SAYISI KAÇTIR?’

CHP İzmir Milletvekili Bakan, açıklamasının devamında konuya ilişkin sorular ve cevapların tüm kamuoyunu ilgilendiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Biz 2019’da dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sorular sorduk: ‘Cinayet, işkence, örgüt yöneticiliği gibi suçlardan mahkûm edilen ancak Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında verdiği ‘heyette askeri hâkim bulunması yeniden yargılama nedenidir’ kararın ardından tahliye edilen Hizbullah hükümlülerinin sayısı kaçtır? Bütün örgüt suçları ile ilgili yargılamaları ve temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerinin ihraç edilmesinin yeniden yargılama nedeni sayılması, bütün örgüt suçları açısından yeniden yargılama kapısının açılması anlamına mı gelmektedir? Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından askeri hâkimin bulunduğu mahkemelerde yargılanmış farklı örgütlerin mensupları olan kaç hükümlü yeniden yargılanma başvurusunda bulunmuştur? Başvuruların kaçı kabul edilmiş, kaçı reddedilmiş, kaçı hâlâ işlemdedir? Hizbullah hükümlüleri dışında aynı gerekçeyle tahliye edilen farklı örgütlere mensup hükümlü olmuş mudur? Olduysa sayısı kaçtır?"

‘HİZBULLAHÇILARIN SERBEST BIRAKILMASI KURUM İÇİ MESELE’

Bakan, bu sorularına yanıt gelmediği gibi, CİMER başvurularında da Bilgi Edinme Hakkı Kanununun ‘Kurum içi düzenlemeler’ başlıklı 25’inci maddesi ile yanıt verildiğini kaydederek,

“Madde, ‘Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi ve belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır’ diyor. Yani ya cinayet, işkence, örgüt yöneticiliği gibi suçlardan mahkûm edilen Hizbullahçıların kaçının serbest bırakıldığı ve akıbeti kamuoyunu ilgilendirmiyor? Ya da bu Hizbullahçıların serbest bırakılması ‘kurum içi düzenleme…’ Bunu da sorduk buna da yanıt alamadık. Kaç hükümlü Hizbullahçı tahliye edildi, serbest bırakılma tarihlerinden itibaren nerede ikamet ettiler, yurtiçindeler mi yoksa yurtdışına çıktılar mı? Söz konusu yeniden yargılamalar sonuçlandı mı? Bu soruların yanıtını istiyoruz. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından askeri hâkimin bulunduğu mahkemelerde yargılanmış farklı örgütlerin mensupları olan kaç hükümlünün yeniden yargılanma başvurusunda bulunduğu, başvuruların kaçının kabul edildiği, kaçının reddedildiği, Hizbullah hükümlüleri dışında aynı gerekçeyle tahliye edilen farklı örgütlere mensup hükümlülerin olup olmadığı soruları da cevaplanmak zorunda. Zira toplumun belleğine korkunç cinayetlerle kazınmış bu terör örgütüyle ilgili her detay, tüm bu sorular ve cevapları kamuoyunu ilgilendiriyor” dedi. (DUVAR)