CHP'li başkandan 'Şırnak'a sahip çıkın' çağrısı

CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren, kentte yapılan petrol ve kömür arama çalışmalarına ilişkin yetkililere seslenerek, şeffaflık çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren, Şırnak'taki Cudi Dağı eteğinde kömür; Gabar Dağı’nın eteklerinde, Akçay ve Kayaboyun köylerinde ise petrol çıkarıldığını söyleyerek kentte yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

BirGün’e konuşan Yeren, Şırnak'ın sorunlarına değindi. Yeren, “Şırnak, Türkiye’nin en zengin illerinden biri. Şehrimizde 100’ün üzerinde kömür ocağı bulunuyor. Bu kömür ocakları özel sektöre tahsis edildi. Kömür ocaklarının sahiplerini, kimlerin çalıştırıldığını, şirketleri açık bir şekilde bilmiyoruz ve öğrenmek istiyoruz” dedi. Şırnak halkının kömüre ulaşamadığını kaydeden Yeren, “Kömür çıkarılan ilde bu halk nasıl kömüre ulaşamaz? Alım gücü yok. Çünkü şehirde işsizlik artıyor. Bu yetmezmiş gibi büyük iş makinelerinin girdiği yerlerdeki tarlalar, ormanlar da mahvoluyor. Hayvancılığa da zarar veriyorlar. Halka dönüm başına çok küçük bir miktar pay veriyorlar. Bu insanlar nasıl geçinecek?” dedi.

'TANKERLERLE SU DAĞITILIYOR'

Osman Yeren, yaklaşık 15 gündür Şırnak’ın bazı ilçelerinde su kesintisi yaşandığını kaydederek, “15 gün daha su gelmeyeceği söyleniyor. Belediye başkanı tankerlerle su dağıtıyor ve millet parayla su alıyor. Belediye, 'Su kaynaklarını, kömür ocakları kirletti. Su temiz değil' diyerek su veremediklerini söylüyor. Yüzde 65 oyla seçilen AKP belediyesi böyle mi çalışıyor? ‘Ak belediyecilik’ bu mu?” dedi. Petrol rezervlerine ilişkin de konuşan CHP’li Yeren “1 yıla yakındır, her gün 50 ila 100 arasında tanker yükleniyor ve Batman rafinerisine götürülüyor. Oraya ham petrol iletiliyor. Bizim inceleme yapmamıza izin vermiyorlar ve yaklaştırmıyorlar. Tek kuyudan 65 bin varil çıkarılması bekleniyor ve bu rezervler giderek genişliyor. Şu an 5 kuyu var. Biz, Şırnak halkının faydalanabilmesini için il merkezine petrol rafinerisi kurulmasını istiyoruz" diye konuştu. Sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Osman Yeren, “Yıllar önce bu bölgeden çıkarılan kömür, ‘petrol artığı’ denilerek kullandırılmadı. ‘Ancak fabrikalarda kullanılır’ denilerek özelleştirilmişti. O dönem bazı şirketler tonlarca kömür alıp, devlete geri satmıştı. Yeniden aynı süreci yaşamayacağımızın garantisi yok. Biz, devlet yetkililerinden açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

Yeren, yetkililere şu soruları yöneltti:

- Kömür ocaklarında denetlemeler yapılıyor mu?

- Bu rezervleri elinde tutan şirketler kimlerle çalışıyor?

- Kaynak kime gidiyor? Firmalara mı yoksa devlete mi?

- Taşımacılığı kim üstleniyor?

- Şehirdeki işsizlik sorununu çözmek için iş imkanı yaratılacak mı? (HABER MERKEZİ)