CHP’li Çakırözer Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınladı: Gazeteciler mayısta 60 kez yargılandı

CHP'li Utku Çakırözer’in Basın Özgürlüğü Raporu'na göre gazeteciler mayıs ayında 60 kez hakim karşısına çıkarken, 2 gazeteci gözaltına alındı.

Abone ol

DUVAR - CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer mayıs ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in paylaştığı rapora göre gazeteciler mayıs ayında 60 kez hakim karşısına çıkarken, 2 gazeteci gözaltına alındı.

Çakırözer, raporunda şu bilgileri paylaştı:

"TRT eski çalışanı Elif Akkuş TRT Teftiş Kurulunun şikâyeti üzerine yeniden tutuklandı.

Gazeteciler Barış Terkoğlu, Bahadır Özgür ve Pınar Gayıp için hapis cezası verildi.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Akgül hakkında kendisine saldırıda bulunan Tatvan Belediye Mehmet Emin Geylani’nin korumalarının şikâyeti üzerine dava açıldı.

Gazeteci Alican Uludağ, Sinan Ateş soruşturması sanığı Serdar Öktem’in şikâyeti üzerine ifade çağrıldı.

Gazeteciler Fatoş Erdoğan ve Umut Taştan İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarını takip ederken polis müdahalesi sonucu yaralandı.

CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, FETÖ liderinin yaşadığı evinin önünde yaptığı canlı yayın sırasında saldırıya uğradı.

Haber sitesi Sendika.Org bürosu polis tarafından basıldı.

NOW TV VE TELE1'E PARA CEZASI

RTÜK mayıs ayında da televizyon kanallarına ceza yağdırdı. Adalet Bakan Yardımcısının görevde yükselme sınavında torpil taleplerini yanıtladığına ilişkin cep telefonu görüntüleri yayınının da aralarında olduğu iki yayın nedeniyle Now TV’ye yüzde 2 oranında iki ayrı para cezası verildi. RTÜK ayrıca TELE1’e konuk olarak katılan Rıfat Serdaroğlu’nun siyasetçilere yönelik değerlendirmeleri nedeniyle de kanala yüzde 2 para cezası verdi.

TASARRUF GENELGESİ YEREL BASINI VURDU

Mayıs ayında yayınlanan 'Tasarruf Genelgesi' de basına darbe vurdu. Söz konusu genelge ile Anadolu’da kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunamayacak. Anadolu’da gazeteler sayfa karartarak karara tepki gösterirken, bazı gazetelerde ‘birleşme’ adı altında yayın hayatına son verme kararı aldı. Ankara'da yayın yapan 24 Saat, Ticari Hayat, Anadolu, Güçlü Anadolu, Zafer gazeteleri 31 Mayıs'ta son kez basıldı.

'ETKİ AJANLIĞI' DÜZENLEMESİ TEPKİ ÇEKTİ

‘Dezenformasyonla mücadele’ adı altında Meclis’ten geçen ‘sansür yasası’nın ardından AKP’nin Meclis’e getirmeyi planladığı 9. Yargı Paketi’nde gazetecilerin mesleklerini yapmasını engelleyecek ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi de tepki çekti. Teklif taslağındaki düzenleme ile ‘‘Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin’’ cezalandırılması öngörülüyor.

ERİŞİM ENGELİNİN HABERİNE DE ENGEL

Basın özgürlüğünün önündeki engellemelerden biri olan haberlere getirilen erişim engellemelerine mayıs ayında da devam edildi. Engelli Web ile Free Web verilerine göre mayıs ayında erişim engeli getirilen haber konuları şöyle:

“Görevden alınan Tarım Kredi Genel Müdürü’nün 11 ayrı yerden maaş aldığı ile ilgili haberler, İBB’nin metro kredisine haciz koyduran MET- Gün inşaat sahibinin haberlere getirdiği erişim engeli haberleri, Bir iş insanının vize şirketi üzerinden vize başvurusu yapan kişilerin kimlikleri ile telefon hattı çıkartarak borsa manipülasyonlarında kullandığı iddiasıyla ilgili haberler, sevgilisini darp eden iş insanı hakkındaki haberler, yaşamını yitiren Ensar Vakfı Trabzon Şubesi kurucusunun cinsel saldırı suçundan hapis cezası aldığı haberleri, iş insanı Fehmi Öztürk’ün ortağı tarafından dolandırıldığı ve AKP Diyarbakır eski Milletvekili başkanlığındaki bir heyetin müdahalesiyle tüm mal varlığını kaybettiği iddiasıyla ilgili haberlerin erişime engellendiğiyle ilgili haberler."