CHP'li Çakırözer'den Sudan'la antlaşmaya tepki: 'Üreticinin aleyhine'

CHP'li Vekil Çakırözer, Sudan-Türkiye arasında yapılan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'na ilişkin, 'İthalatın belirtilen şekli iç piyasanın ve kendi üreticilerimizin aleyhine olacaktır' dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti Arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında Cumhurbaşkanına doğrudan yetki verilmesine ilişkin kanun teklifine tepki gösterdi.

CHP'li üyelerin muhalefet şerhi koyduğu teklife ilişkin konuşan Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de hayvancılık bitme noktasına getirildi. Bizim çiftçilerimiz, üreticilerimiz destek beklerken yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulanarak Sudan'dan tarımsal ve hayvansal gıdalar ithal edilecek. İthal edilecek ürünler arasında 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 5 bin ton patates, 5 bin ton domates, bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, her biri 5 milyar ton olmak üzere buğday, arpa, yulaf, mısır, 2 bin ton buğday unu yer almakta. Bu ürünlerin istisnasız tamamı Türkiye'de yetiştiriliyor. Sudan'dan yapılacak bu ithalat bizim kendi üreticilerimizin aleyhine olacak. Üreticilerimizin haklarını korumak Meclis’in temel görevi olmalıdır." 

AT, EŞEK, KATIR VE DOMUZ ETİ İTHAL EDİLECEK

Türkiye’nin Sudan’dan sıfır vergi ile ithal edilmesini kabul ettiği ürünlerin listesinde 500 ton (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) at, eşek, katır veya bardo etleri ile 500 ton sığır, domuz, koyun, keçi, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatının da bulunması dikkat çekti. Anlaşmaya göre, Türkiye de Sudan’a indirilmiş vergi tarifesi ile balina, fok, papağan ve bazı diğer hayvanları ihraç edecek.

'İTHALATIN BU ŞEKLİ KENDİ ÜRETİCİMİZİN ALEYHİNE OLACAKTIR'

CHP’li Çakırözer, Türkiye’de kapsamlı politikalar uygulanarak Türkiye’deki üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Eskişehir’de Beylikova ilçemiz ‘süt diyarı’ olarak anılır. Ama şimdi Beylikova’da insanlar süt bulamıyor, hayvan bulamıyor. Hayvancılık bitme noktasında. Ama bakıyoruz önümüze getirdiğiniz bu anlaşmanın ekleri arasında ek 1.2b Türkiye'nin Tarım Ürünlerinde Kota Bazı Tavizleri başlıklı belge uyarınca, yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulanarak Sudan'dan ithal edilecek ürünler arasında; 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 5 bin ton patates, 5 bin ton domates, 1 bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, her biri 5 milyar ton olmak üzere buğday, arpa, yulaf, mısır, 2 bin ton buğday unu yer almaktadır. Bu ürünlerin istisnasız tamamı Türkiye'de yetiştirilmektedir. Sudan'dan yapılacak bu ithalatın belirtilen şekilde düzenlenmesi iç piyasanın ve kendi üreticilerimizin aleyhine olacaktır."