CHP'li Emir: 'Sağlık Bakanlığı 2023'te halk sağlığı hedeflerini tutturamadı'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı verilerine göre halk sağlığını ilgilendiren pek çok başlıkta hedeflerin tutturulamadığına dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının 2024 yılına yönelik hedeflerini değerlendirirken, 2023 yılına yönelik hedeflerin büyük çoğunluğunun da tutturulamadığını söyledi. Sağlık Bakanlığına 2024 yılı için, 11 trilyonluk merkezi yönetim bütçesinin yalnızca yüzde 6.6’sının (732 milyar TL) ayrıldığını hatırlatan Emir, bakanlığın 2023 yılı verilerine göre de halk sağlığını ilgilendiren pek çok başlıkta hedeflerin tutturulamadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışına giden hekimler için “Giderlerse gitsinler” sözünü hatırlatan Emir, özellikle tabip sayısındaki azalışa da vurgu yaptı. Emir, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen uzman tabip sayısı bir yılda yaklaşık 5 bin civarında artmış olsa da, hekim sayısında çok daha fazla yaşanan kayıp nedeniyle kamudaki toplam hekim sayısında azalma söz konusu” dedi. Emir, 2022 yılı ekim ayı sonu verilerine göre Sağlık Bakanlığı bünyesinde 78 bin 620 tabibin istihdam edildiğini ancak bu sayının 2023 yılının aynı dönemine göre 71 bin 725’e düştüğüne dikkat çekti.

'HASTA MUAYENE EDECEK HEKİM BULAMAYACAK HALE GELECEĞİZ'

İktidarın, sağlık personelinin can güvenliğini sağlayacak adımları atmadığına ve Sağlık Bakanlığının, hekimlerin özlük haklarını koruyacak düzenlemeleri hayata geçirmediğine vurgu yapan Emir, bunların sonucunda kamudaki hekim sayısının giderek azaldığını söyledi. CHP’li Emir, “Dolayısıyla yurttaşlar mağdur oluyor. Kamu hastanelerinde, hastalara aylar sonrasına randevu veriliyor oluşu da zaten bu durumun sonucu ve önlem alınmazsa, bu gidişle önümüzdeki yıllarda hasta muayene edecek hekim bulamayacak hale geleceğiz. Bu konuyla alakalı başka bir hedefin de tutturulamadığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı, 2023 yılı için 100 bin kişiye düşen hekim sayısını 245 olarak hedeflemişti ancak bu sayı da yıl sonunda 240’ta kaldı. Sağlık Bakanlığı bütçesinin verimli şekilde kullanılamayışı sonucunda sağlık hizmetlerinin niteliğinde de gerileme yaşanıyor” dedi.

'YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE PAY AYIRMAKTAN VAZGEÇİLMELİ'

Sağlık Bakanlığının 2023 yılı verilerinin ve 2024 yılı hedeflerinin, sağlık hizmetlerinde gerileme yaşandığını ortaya koyduğunu kaydeden Emir, şöyle devam etti: “Türkiye, son yıllarda büyük göç dalgalarına maruz kalırken ve nüfus da gitgide artarken, buna karşın kamuda görev yapan tabip sayısının azalmış olması kesinlikle kabul edilemez. Nitelikli sağlık hizmeti, nitelikli personelle verilir. İktidarı, bir an önce ‘Giderlerse gitsinler’ şeklindeki bakış açısını bir kenara koymaya, bu konuda ciddi önlemleri hayata geçirmeye çağırıyoruz. Diğer yandan Sağlık Bakanlığına ayrılan bütçe yetersizliği ortadayken, şehir hastaneleri üzerinden her yıl yandaş müteahhitlere milyarlarca TL kaynak aktarmaktan da vazgeçilmesi gerekiyor.”