CHP'li Erdem Antalya'daki 'ova şerhi' iddialarını Bakan Yumaklı'ya sordu

CHP Milletvekili Mustafa Erdem Antalya’da sayısı bilinmeyen çok sayıda araziye 31 Mart sonrasında 'Ova Şerhi' konulduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Antalya’da sayısı bilinmeyen, içinde imar geçmiş ve üzerinde yapılaşmanın da olduğu çok sayıda araziye Yerel Seçimler sonrasında 5403 sayılı kanun kapsamında 'Ova Şerhi' konulduğu iddialarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

“Kentleşme ve sanayileşme gibi tehditlere karşı tarım topraklarını korumak amacıyla yapıldığında, ova şerhi koyma yani koruma alanı olarak ilan etme uygulaması oldukça yerinde ve gereklidir” diyen Mustafa Erdem, sözlerine şöyle devam etti:

“Fakat, Antalya’da tarımsal üretim potansiyeli olmayan bazı alanlara ova şerhi konulduğu tespit edilmiştir. Örneğin, şerh konan bölgelerden Kepez İlçesi Koyunlar (Altınova-Sinan) Mahallesi tarımsal amacını çoktan yitirmiştir. Tapu kayıtlarında Koyunlar Mahallesi yazmasına rağmen bu bölge Altınova Sinan Mahallesi (Deepo ve Mall of Antalya AVM arka tarafları) olarak geçmektedir. T.A.K.S: 0.30, (EMSAL)K.A.K.S: 0.60, 15 Katlı yapılaşma koşullarına sahip, 1/1000 ölçekli, 09.10.2017 tarihli Kepez ve Antalya Büyükşehir Belediyesinden onaylı uygulamalı imar planına göre konut alanında kalmakta olan bölgedir. Bu bölgede ticari alan lejantlı imarlı arsalarda mevcuttur. Ayrıca bölgenin yapılaşma oranı yaklaşık %70 civarlarındadır. Dolayısıyla, Kanundaki ‘’Büyük ovalarda bulunan tarım arazileri hiçbir surette amacı dışında kullanılamaz.’’ Hükmüne karşın, ova şerhi konan bazı arazilerde bina, AVM gibi yapıların bulunduğu iddia edilmektedir.”

Bu uygulamanın yerel seçimler sonrasında yapıldığı iddialarına değinen Mustafa Erdem, "İktidar bu uygulama ile CHP’li belediyeleri zor duruma mı düşürmek istiyor?" diye sordu. İmarlı alanların bazılarının bile şerh alanı içerisinde bırakıldığını söyleyen Erdem, bununla belediyelerin en büyük gelirlerinden biri olan ruhsat gelirlerinden mahrum bırakılacağını belirten Erdem, belediyeler ile vatandaşların da bu uygulama ile karşı karşıya bırakılacağını söyledi.

Antalya Milletvekili Mustafa Erdem; “Diğer taraftan, 5403 Sayılı Kanun’un 20. Maddesi uyarınca; olası yıkım masraflarını %100 fazlası ile belediyeden tahsil etmek, iller bankasından ya da maliye bakanlığından belediyelere aktarılacak paydan kesilmesi aynı zamanda zaten kıt olan belediyelerin kaynaklarını tamamen kısmak demektir. Ayrıca bu şerhlerle beraber yurttaşla belediyelerin karşı karşıya gelmesi demektir. Belediye yıkmayıp, bakanlık yıkarsa bu yapıları %100 fazlasıyla gelir kaybına uğrayacaktır. Bu durum belediyeleri çok zor durumda bırakacaktır. Zira bu şerhlerin geldiği yerlerde ikamet amaçlı meskenler ya da dükkanlar bulunmakta olup, örneğin Demre Kent merkezindeki tüm binaların yıkılması anlamına geldiği iddia edilmektedir” açıklamasında bulundu.

Erdem, tarım arazilerini korumanın önemli olduğunu ama bunun bilimsel gerçeklikler ve hak gasplarına neden olmayacak şekilde hukuksal bir zeminde yapılması gerektiğini vurguladı.

'OVA ŞERHİ KONULMASININ AMACI NE?'

Mustafa Erdem, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:

“1. Antalya ili sınırları içerisinde bulunan bu nitelikteki alanlara ‘Ova şerhi’ 31 Mart yerel seçimler sonrasında mı konulmuştur?

2. Ova şerhi konulmuş olan alanların ilçelere / beldelere göre dağılım listesi nedir?

3. Bu alanlara ova şerhi konulmasının amaçları nelerdir? Tek tek belirtiniz.

4. Yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi adına, bakanlık tarafından bu konuda alınacak önlemler / yapılacak yasal düzenlemeler nelerdir?

5. Ova şerhi konulan alanlarla ilgili tapu sahiplerine ne şekilde bilgilendirme yapılmaktadır?

6. 5403 Sayılı Kanun’un Geçici 6. Maddesinde belirlenen tarih, Antalya’daki birçok belediyenin imar planları bu tarihten sonra onaylandığı için işlevsiz kalmaktadır. Bu konuda gerekli yasal düzenleme yapılacak mıdır?

7. 5403 Sayılı Kanun’un 14. Maddesinde geçen ‘’kurul veya kurulların görüşü alınarak, Cumhurbaşkanı kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenir.’’ İbaresi uyarınca, bu kurul veya kurullarda ilgili belediyelerin görüşü alınmış mıdır? Örneklerini paylaşır mısınız?”