CHP'li Erdoğdu: İŞKUR verileri istihdamda çöküşün habercisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, son yayınlanan işgücü istatistiklerinin ocak-şubat ve mart ayını kapsadığını belirterek, “Covid-19’un istihdamdaki etkisi henüz rakamlara tam olarak yansımadı. Ama İŞKUR’un işe yerleştirme sayıları istihdamda çöküşün geldiğinin habercisi” dedi.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in son yayınladığı işgücü istatistiklerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Korona virüsü salgınının mart ayı başlarında yaşandığını ve izleyen haftalarda pek çok işyerinin kapanmak zorunda kaldığını belirten Erdoğdu, şu noktalar dikkat çekti:

“Dolayısıyla son istihdam istatistikleri Covid-19’un yaşandığını döneme ilişkin net durumu ortaya koymaktan uzak. Haziranda açıklanacak mart-nisan-mayıs dönemini kapsayan mart ayı işsizlik rakamlarında işsizlikte gelmekte olan sert azalışı daha net görebileceğiz. Veriler ucundan mart ayını da kapsadığından işsizlikte büyük kayıpların olacağına dair ilk izleri özellikler hizmetler sektöründe aylık bazda 194 bin kişilik azalıştan görmeye başladık. Karantina tedbirlerinin devreye alınmasıyla beraber ekonomik faaliyetler, özellikle hizmetler sektöründe ani bir duruş yaşarken, imalat sanayinde talep hızlı bir daralış kaydetti. İŞKUR’un işe yerleştirme sayıları da istihdamda gelmekte olan çöküşün haberini veriyor. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında özel sektörde yaklaşık 122 bin kişi işe yerleştirilirken bu yılın aynı döneminde bu rakam 29 bine gerilemiş vaziyette.”

İSTİHDAMDA GÖRÜNEN İŞSİZLER

İŞKUR’un yayınladığı kayıtlı işsiz sayısının nisanda bir önceki aya göre zayıf da olsa toparlamaya işaret ettiğine dikkat çeken Erdoğdu “Bunda işten çıkartmaların 3 ay boyunca yasaklanmış olmasının ve ücretsiz izne ayrılanlara İŞKUR destek ödemelerinin devreye alınmasının etkili olduğu anlaşılıyor. TÜİK verilerine göre 3 ay ve daha kısa süre için ücretsiz izine ayrılanlar istihdam içerisinde değerlendiriliyor. Dolayısıyla Kısa Çalışma Ödeneği’ndeki artış ve zorunlu ücretsiz izine çıkarılanları ‘istihdamda görünen işsizler’ olarak değerlendirmek daha doğru olacak” dedi.

Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 26, geniş tanımlı işsiz sayısının ise 8 milyon 427 bin kişi olduğunu kaydeden Erdoğdu, çalışma çağındaki nüfusun bir önceki aya göre 71 bin kişi daha artarak 62 milyon 88 bine yükseldiğine dikkat çekerek, “Çalışma çağındaki nüfus artıyor, işgücüne katılım oranı düşüyor. Çalışma çağındaki nüfus bir önceki aya göre 71 bin kişi daha artarak 62 milyon 88 bine yükseldi. Yeni gelen 71 bin kişi istihdama dahil olmadığı gibi mevcut işgücünden bir önceki aya göre 647 bin kişinin de azaldığını görmekteyiz” açıklamasını yaptı.

SEKTÖREL DAĞILIM ZAYIFLIĞA İŞARET EDİYOR

Yıllık bazda bir önceki ay 331 bin kişiye istihdam yaratan tarım dışı sektörlerin Şubat’ta 82 bin kişilik istihdam azalışı yaşadığını, sanayi sektörünün 205 kişiye istihdam yaratmış olmasına rağmen inşaat sektöründe 108 bin, hizmetler sektöründe 179 bin kişilik azalışın söz konusu olduğunu belirten Erdoğdu şu bilgileri paylaştı:

“Aylık bazda ise ocakta 78 bin kişilik azalışın yaşandığı tarım dışı sektörlerde şubatta azalış 277 bin kişi oldu. Sanayide 56 bin, hizmetlerde 194 bin ve inşaat sektöründe 28 bin kişilik azalış olduğu görülüyor.  Sektörel güven endeksleri de tarihi düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 50, inşaat sektöründe yüzde 42, perakende sektöründe yüzde 26 oranında azaldı.  Tüm bunlar çok büyük bir sorunu da beraberinde getiriyor. Büyük bir işsizlik sorunu bizi bekliyor.  Pandemi öncesi resmi rakamlara göre 4,4 ama gerçek rakamlara göre 8,4 milyon işsizimiz vardı. Şimdi bunlara çalışan ama sokağa çıkması yasak olduğu için işine gidemeyen 920 bin 65 yaş üstü ve 1.4 milyon 20 yaş altı gencimizi de ilave etmek gerek. Salgından en büyük darbeyi alan turizm sektöründen gelecek 1 milyon 800 bin kişi ile yüzde 80’i kepenk kapatan esnafımız ve ulaştırmada sektöründe pek çok kişi işsizler ordusuna katıldı.”

Tüm bunların henüz resmi rakamlara girmediğine işaret eden Erdoğdu, önümüzdeki ayların işsizler için çok zor geçeceğini, ekonomideki tüm sorunların kaynağının siyasi olduğunu ifade ederek, AK Parti iktidarı değişmeden tüm bu sorunların çözümünün imkansız olduğunu sözlerine ekledi.

(DUVAR)