CHP'li Ertuğrul'dan trafik cezalarına tepki: 'Fırsatçılık yapılıyor'

Son dönemlerde sayıca artan trafik cezalarına tepki gösteren CHP'li Milletvekili Eylem Ertuğrul, 'Gitgide artan, rekor sayılara ulaşan cezaların nedeni nedir?' diye sordu.

Abone ol

DUVAR - CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Zonguldak’ta ve Türkiye genelinde artış gösteren trafik cezalarına tepki gösterdi.

2024'ün ilk çeyreğinde geçen yıla oranla trafik cezalarının yüzde 80 oranında arttığını belirten Ertuğrul, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kesilen trafik cezalarının tutarına ilişkin detay bulunmadığını, buna karşın Jandarma'nın kestiği trafik cezası miktarının 2024 Ocak-Mayıs süresinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 181 artarak 2,2 milyar TL'ye yükseldiğini ifade etti. 

Geçen yılın tamamında Emniyet'in 12,9 milyar, Jandarma'nın ise 2,3 milyar lira tutarında ceza kestiğini kaydeden Ertuğrul, bu yıl uygulanan zamlı tarifeyle birlikte trafik cezalarında elde edilecek tutarın 60 milyar lirayı aşabileceğini belirtti. 

'KAMUDAKİ FİNANSMAN AÇIĞI TRAFİK CEZALARIYLA KAPATILMAK İSTENİYOR' İDDİASI

Trafik cezalarının kamudaki finansman açığının giderilmesi için araçsallaştırıldığını sorguladığını ifade eden Ertuğrul, "Neredeyse her kilometre başında kontroller yapılıyor. Uygulama noktalarına bir talimat mı verildi? Örneğin şu kadar ceza kesilecek, şu koçan bitirilecek gibi. İddia o ki Hazineye para gerek. Trafik cezaları da gelir kaynağı" diye konuştu. 

'GİTGİDE ARTAN, REKOR SAYILARA ULAŞAN CEZALARIN NEDENİ NEDİR?'

Trafik kontrollerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Can güvenliği açısından da bu denetimler yapılmalı. Tabi ki kurallara uymayanlara ceza yazılacak ancak bu işin bir standardı olmalı. Bazı vatandaşlarımız aynı yolda aralıklarla 3 kez ceza alıyor. Eline gelen makbuzlarda hız limiti değerlendirmesinin 3’ü de farklı. Bazı vatandaşlarımız hiç olmadığı bir yerde hiç geçmediği bir yolda sözde gerçekleştirdiği ihlallerden ceza yediğini ifade ediyor. Gitgide artan, rekor sayılara ulaşan cezaların nedeni nedir? Kurallar mı değişti? Sürücülerin kurallara uyum noktasındaki davranışları mı değişti? Yoksa araç sayısı mı arttı? İşte standart dediğimiz bu.”

'DEVLET TRAFİK CEZALARIYLA İLGİLİ FIRSATÇILIK YAPIYOR'

AK Parti iktidarının, ekonomiyle ilgili sorunlar arttıkça ve bu sorunları çözemedikçe elini vatandaşın cebine attığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ertuğrul, şunları söyledi:

"İktidar işin içinden çıkamayınca, vatandaşa kemerleri sıkacağız diyor. Daha nereye kadar sıkacak? Devlet trafik cezalarıyla ilgili şu anda birçok alanda olduğu gibi fırsatçılık yapıyor. Enerjide, doğalgazda ve hızlı geçiş sistemi gibi vatandaştan tahsilat yoluyla alacağı parayı icraya veriyor. Özellikle de yap-işlet-devret sistemiyle işletilen otoyollarda bu cezaların daha da artış gösterdiğini görüyoruz. Bu yollara garanti verirken vatandaşa mı sordunuz?”

Bu olumsuz tablonun sorumluluğunun mevcut iktidarda olduğunu ifade eden Ertuğrul, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

"Siyasi iktidar önce ülkenin gerçeklerini görecek. Vatandaşın yaşadığı sıkıntıları fark edecek. Bunlarla ilgili yaptırım uygularkenki hızını fiyatların artışındaki hız karşısında önlem alma konusunda da göstermesini bekliyoruz. Çünkü sadece trafik cezalarında da değil, birçok alanda mevcut iktidar vatandaşı sadece cezalandırıyor. Vatandaşın bir cebinden giren öteki cebinden aynı anda çıkıyor."