CHP'li Fahri Özkan din görevlilerinin okullarda görevlendirilmesini Meclis'e taşıdı
CHP Milletvekili Fahri Özkan, müftülük personelinin Kırklareli’ndeki okullarda görevlendirmesini Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında Kırklareli İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün müftülükleri temsilen manevi danışman adı altında müftülük personelini Kırklareli merkez ve ilçelerindeki ilkokul, ortaokul ve liselerin yer aldığı 158 okulda görevlendirmesini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması talebiyle Meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Özkan, özellikle öğretmen atama ihtiyacına bakılmaksızın, pedagojik formasyonu olmayan din görevlilerinin okullarda görevlendirilmesinin laik ve bilimsel eğitim ilkesine uygun olmadığını söyledi. Özkan, bu uygulamanın öğrenci eğitim kalitesini artırmaya yönelik bir artısı olmayacağını belirtti. Özkan, Projenin Türkiye genelinde benzer şekillerde uygulanıp uygulanmayacağını ve görevlendirilen din görevlilerinin öğrencilere dini eğitim konusunda diğer öğretmenlerin alanlarına müdahale edip etmeyeceği gibi soruları gündeme getirdi.
Özkan, “Bu girişim, laik eğitim ilkesiyle bağdaşmayan ve Türkiye'deki eğitim sistemi üzerinde bugün ve gelecekte kötü etkilerini göreceğimiz bir uygulamadır. Bilimsel eğitim ilkesine uymayan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” dedi.
Fahri Özkan, Bakan Tekin’den şu soruların yanıtlarını istedi:
"1- ÇEDES projesi kapsamında din görevlilerini okullarda görevlendirme kararı hangi gerekçelere dayanmaktadır? Bu kararın amacı nedir?
2- Din görevlilerinin okullarda görevlendirilmesi, öğrencilerin eğitim kalitesini artırmak amacı taşımakta mıdır? Eğitim sistemi üzerinde nasıl bir etki öngörülmektedir?
3- Öğrencilerin eğitim başarısını artırmaya yönelik olarak planlanan bu görevlendirmelerin, PISA sonuçları ve diğer öğrenci başarı göstergeleriyle ilişkilendirilmiş bir stratejik hedefi var mıdır?
4- Türkiye genelinde benzer uygulamaların diğer iller için yapılması konusunda bir planlama yapılmış mıdır?
5- Din görevlilerinin pedagojik formasyonu olmayan kişiler olmaları, eğitim sürecine etkileri konusunda düşünce ve planlama süreciniz nedir?
6- Din görevlilerinin okullarda görevlendirilmesinin laik eğitim ilkesiyle uygunluğu ve bu durumun öğrencilere yönelik bir zorlama olarak algılanma ihtimali göz önüne alınmış mıdır?
7- ÇEDES projesi kapsamında görevlendirilen din görevlilerinin, öğrencilerin dini eğitimi konusunda Din Kültürü Öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin görev alanlarına müdahale edip etmeyeceği hususunda bir düzenleme yapılmış mıdır?
8- Projeden kaynaklı olarak öğretmen ihtiyacı olan bölgelerde, bu görevlendirmeler öğretmen ataması bekleyen okulları nasıl etkileyecektir?"