CHP'li Gök'ten sümenaltı edilen rapor soruları

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişince 17-25 Aralık soruşturmasından 8 ay sonra Rıza Sarraf’la ilgili hazırlanan Gümrük Bakanlığı raporunun akıbetini yeniden Meclis gündemine taşıdı. Raporun yaklaşık 2 yıl önce Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı ile MASAK ve Gelir İdaresi Başkanlığına gönderildiğine dikkat çeken Gök, bu sürede söz konusu rapor doğrultusunda nasıl bir işlem yapıldığını sordu.

Abone ol

ANKARA - 17-25 Aralık soruşturmasından önce Bakanlar Kurulu’na sunulan Sarraf’la ilgili MİT raporunun tartışmaları sürerken söz konusu soruşturma kapatıldıktan sonra da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan bir rapor yeniden gündeme geldi.

RAPOR 5 KURUMA GÖNDERİLDİ!

Raporun varlığını ve içeriğini Eylül 2015’te verdiği bir soru önergesiyle ortaya çıkaran CHP’li Levent Gök, 2 yıl sonra bu kez raporun ardından neler yapıldığını sormak için kameraların karşısındaydı. Gök, söz konusu raporun Gümrük Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından, 17-25 Aralık soruşturmasında tutuklanan Sarraf’ın tahliye edilip yurt dışı yasağı kaldırıldıktan sonra 8 Ağustos 2014’te hazırlandığını anlattı. Rapordan 1 yıl sonra haberdar olduklarını, hemen bir soru önergesi verdiklerini anlatan Gök, dönemin Gümrük Ticaret Bakanı Cenap Aşçı’nın Eylül 2015’teki yanıtında raporun Bakanlığın ilgili birimleri ile konunun yurt dışı para transferleri ve transit ticaret dahil tüm boyutları ile kambiyo, dış ticaret, vergi ve kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin mevzuat kapsamında değerlendirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığına, Ekonomi Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına (MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurulu’na) gönderildiğini söylediğini aktardı.

Gök, bu bilginin ardından raporun peşini bırakmadıklarını, 16 Haziran 2016’da bu kez raporda bahsi geçen kişilerle ilgili nasıl bir işlem yapıldığını sorduklarını anlattı. Bu soruya da dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi yanıt verdi. Tüfenkçi, “Raporda bahsi geçen bazı kişilerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunulmuştur” dedi.

KENDİ BÜROKRATIMIZA GÜVENMEYECEK MİYİZ?

Bütün bu sürecin kamuoyu ile paylaşılmadığını belirten Gök raporun akıbetini sorarak şunları söyledi:

“Namuslu bir bürokratın hazırladığı 650 sayfalık bu rapor neden sümenaltı edildi. Açık açık müfettiş raporunda yazmış. Bir kara para aklama işi var. Hafife alınmayacak şekilde döviz giriş-çıkışı var. Transit ticaret var. Rusya’ya para transferi var. Gümrük Bakanlığı “Savcılığa bildirimde bulunulmuştur” diyor. Bunun sonucu ne oldu değerli kardeşim. Biz kendi bürokratlarımıza güvenmeyeceğiz, “Sarraf iftira atıyor” mu diyeceğiz.”

KURUMLAR NE YAPTI?

Raporla ilgili bilgi veren Canip Aşçı’nın bugün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, aynı zamanda Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olduğunu belirten Gök şöyle devam etti:

“Bu ilişkiler ağı, bu saklanan belgelerin ortaya çıkması gerekiyor. Bunlar neden sumenaltı ediliyor, neden kamuoyu ile paylaşılmıyor? Neden saklanıyor? Gümrük Bakanlığı müfettişince hazırlanan bu raporun gerekleri neden yerine getirilmemiştir. Raporun gönderildiği kurumlar MASAK, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ne yapmıştır? Cumhuriyet Başsavcılığı ne yapmıştır?”

Gök, “Cesaretle, görevini yapma şuuru içinde bir müfettiş tüm olayları saptamış, devletin hafızasına kayıtlarına teslim etmiş. O görevini yapmış ama ondan sonrası kopuk” dedi. (DUVAR)

Devletin Sarraf’ın attığı her adımdan haberi vardı ama raporlar sümen altı edildi