CHP'li Günaydın Fernas işçilerini Meclis gündemine taşıdı: Sendika üyesi olmak suç mu?

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Fernas Madencilik'te sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan maden işçileriyle ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye olduktan sonra işten çıkarılan işçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vefat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gökhan Günaydın, önergesinde "AKP iktidarı döneminde sendikalaşmanın önüne sermayedarlar tarafından çeşitli biçimlerde zorlukların getirilmesi; işçilerin örgütlenme hakkını kullanmaları nedeniyle işten çıkarılması yaygın bir uygulama haline geldi" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Bakan Işıkhan'a şu soruları yöneltti:

"1. Sendika üyesi olmak Anayasal bir hak değil midir? Sendikaya üye olmak suç mudur? Sendikaya üye olmak her çalışanın en doğal yurttaşlık hakkı değil midir? Şirket patronları hangi yasaya dayanarak sendikalaşan işçilere baskı uygulamakta ve işçileri işten çıkartabilmektedir? Sendika üyesi olmak ve daha iyi koşullarda çalışmayı talep etmek işten çıkarılma nedeni olabilir m?

2. Sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için son bir yıl içerisinde kaç işçi işten çıkarılmıştır?

3. Son 10 yıllık verilere bakıldığında sendikalaşma oranı ancak yüzde 9,68’den yüzde 14,8’e çıkabilmiştir. Bu kapsamda ülkemizdeki anti-demokratik sendika mevzuatını Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kurallarıyla uyumlu hale getirmeyi düşünmekte misiniz? Sendikal hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4. Son bir yıl içinde işçilerin haklarının iadesi, sendikalaşmalarının güvence altına alınması için sorumlu  şirketler hakkında kaç inceleme ve soruşturma yaptınız? Sonuçları ne oldu? Bakanlığınız tarafından yapılan teftişler sonucunda alınan yaptırımlar neler oldu?

5. Son bir yıl içinde sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle, iş yerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işverenler hakkında  Cumhuriyet Başsavcılığına kaç suç duyurusunda bulundunuz? Kaç şirket için işlem başlattınız? Alınan sonuçlar ne oldu?

5. Fernas Maden Grup’a yönelik olarak sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle iş yerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen AKP’li işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundunuz mu? Bu konuda herhangi bir adım atmamanızda  şirketin sahibinin AKP’li milletvekili olmasının etkisi ne derece belirleyicidir?

6. Fernas madenciliğin AKP milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olması kamusal sorumluğunuzu yerine getirmemenizi ne yönde etkilemektedir? Fernas madencilik gibi maden şirketlerinde işçilerin yukarıda ifade ettiğimiz şikayet ve taleplerine yönelik ne tür işlemler başlatacaksınız? Bu türden iş kollarında denetimlerinizin sıklığı nedir?"