CHP'li Günaydın'dan 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesiyle ilgili soru önergesi

'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesiyle ilgili Meclis'e soru önergesi sunan CHP'li Gökhan Günaydın, "Projenin şimdiye kadar yüzde kaçı tamamlanmıştır?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; Eylül 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi" olarak tanımlanan "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesinin yüzde kaçının tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiğine ilişkin soru önergesini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın verdiği soru önergesinde Eylül 2022 tarihinde "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi" diye tanımlanan projeyle ilgili şu sorular yöneltildi:

1. Projenin “ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutun, 100 bin altyapılı konut arsasının ve 10 bin iş yerinin iki yılda bitirilerek hak sahiplerinin kullanımına sunulacağı” iddiasına yanıt oluşturacak bir ilerleme kaydedilmiş midir? Projenin şimdiye kadar yüzde kaçı tamamlanmıştır?

2. Bugüne kadar 250 bin sosyal konutun, 100 bin altyapılı konut arsasının ve 10 bin iş yerinin kaç tanesi hak sahiplerine teslim edilmiştir?

3. Hangi illerde projeye başlanmış ve yüzde kaçı tamamlanmıştır? Projenin tamamlanma oranının illere göre dağılımı nedir?

5. Bu süreçte hangi illerde inşaatına hiç başlanmamış ve dahası temeli dahi atılmamış konut, arsa ve iş yerleri olmuştur? Varsa taahhüt ettiğiniz süre içerisinde tamamlayabilecek misiniz?

6. Bu kapsamda başvuru ücretleri alınan, kayıt işlemleri tamamlanan ve 2 yıl içinde teslim etme sözü verilen proje ile ilgili hak sahiplerine bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

7. İlk Evim, İlk İşyerim projesinde İstanbul'a yapılması planlanan 50 bin konuttan ne kadarı ve yüzde kaçı tamamlanmıştır? Tamamlanan projenin ilçelere göre dağılımı nasıldır?

8. Açıklanan bilimsel verilerle bakıldığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Esasen Türkiye, Avrupa ve Amerika gibi yerlerle kıyaslandığında konut sahipliği oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir” ifadesinin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. TÜİK’in Yoksulluk ve Yaşam İstatistikleri Araştırmasının 2023 yılı verilerine göre, kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı yalnızca %56,2 olarak hesaplanmıştır. Bu oran ile Trandig Economics’in verilerine göre, Türkiye dünyada ve Avrupa’da konut sahipliğinin en az olduğu ülkeler arasındadır. İddianın gerçeği yansıtmadığı göz önünde bulundurulduğunda, yapılan konutların Türkiye’deki konut sahipliğini ne oranda arttıracağı hesaplanmış mıdır?

9. Projenin tamamından başvuru ücreti adı altında vatandaştan toplanan toplam ücret ne kadardır?

10. Türk Lirasının değer kaybı ile inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları göz önünde bulundurulduğunda, 2022 yılından bu yana söz konusu projenin maliyet hesabında bir değişiklik yaşanmış mıdır? Yaşanmış ise bu maliyet artışının karşılanmasını nasıl temin etmeyi ön görüyorsunuz?