CHP'li Gürer: Gösterli Kaya Yerleşim Alanı turizme kazandırılmalı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in 'Gösterli Köyü Kaya Yerleşim Alanı' ile ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı.
DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Gösterli köyü sınırlarındaki kaya yerleşim alanının turizme kazandırılması talebiyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sorular yöneltti.
Bakanlığın 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alan Gürer, Gösterli köyündeki kaya yerleşim alanına dikkati çekmiş ve “KeçikıranTepesi ve Kalebaşı Tepe alanında yer alan Vadide Hösek Tepe’ye kadar devam eden yerleşmeler vardır. Kilise Tepesi 05.04.1991 yılında 991 sayılı yazısı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Emircek (İkiz) Tümülüsü’ndeaynı karar ile Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bölgedir” ifadelerini kullanmıştı.
Gürer, ayrıca Bakan Ersoy’un şu soruları yanıtlamasını da istemişti:
“Gösterli Köyü sınırlan içinde bilimsel bir kazı ve araştırma yapılmış mıdır?
2024 Yılı Programı’nda çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
Keçikıran Tepesi, Kalebaşı Tepesi Vadide HösekTepe’ye kadar uzanan alanda çevre düzeni gezi alanlan ve tanıtım panolan ile bölgenin turizme açılması için bir çalışma bugüne kadar yapılmış mıdır? Yapılması düşünülmekte midir?
Gösterli yerleşkeleri ile ilgili bilimsel araştırmalara dayalı yayın ve bilgi mevcut mudur?
Bu bağlamda yüzey araştırması yapılmış mıdır?
Gösterli köyü Kuruluşu ve bölgede ilk yaşam ile ilgili kapsamlı bir araştırma var mıdır?”
BAKAN ERSOY BİLİMSEL ÇALIŞMALARI ANLATTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bütçe görüşmelerindeki sözlü sorusuna, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’dan yazılı yanıt geldi. Gösterli köyünde yapılan bilimsel arkeolojik çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Ersoy, şunları söyledi:
“1993-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Sevil Gürçurbaşkanlığındaki bir ekip tarafından Aksaray, Niğde, Nevşehir illerinde yüzey araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda özellikle 2000-2001 yılları arasında Prof. Dr. Sevil Gürçur başkanlığındaki bir ekip tarafından Gösterli köyünde çalışmalar yürütülmüştür.
2007-2013 yılları arasında İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Nur Balkan Atlı başkanlığındaki bir ekip tarafından Niğde illeri "Obsidyen Araştırmaları" konulu yüzey araştırması çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonucunda bu alanda Neolitik ve Kalkolitik obsidyen atölyeleri tespit edilmiştir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ekiz başkanlığındaki bir ekip tarafından "Niğde İli ve İlçeleri" konusunda arkeolojik yüzey araştırma çalışmaları 2014-2020 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
2014-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Semra Balcı başkanlığındaki bir ekip tarafından Niğde ili "Tarih Öncesi Yüzey Araştırması" konulu araştırma çalışmaları yapılmıştır.
2019 yılında Niğde Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Semra Balâ'nın bilimsel danışmanlığında başlayan, Gösterli köyü ile Kayırh köyü arasında Sırçalı Tepe Kazısı Bakanlığımız izinleriyle yürütülmektedir. Söz konusu çalışma 2022 yılından itibaren Doç. Dr. Selma Balcı başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülmektedir.”