CHP'li Gürer: Mısır üreticisinin sorunlarının artması olası

Mısır üreticisinin sorunlarına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Alım fiyatının çiftçiyi mutlu etmesi gerekiyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP'li Ömer Fethi Gürer, mısır hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte üreticilerin karşılaştığı zorlukları ve beklentilerini dile getirdi. 

Mısır üreticilerinin iklim değişiklikleri ve düşük alım fiyatlarının etkisiyle zorlandığını vurgulayan CHP'li Gürer, şöyle konuştu: "Mısır üreticisi iklim değişiklikleri ile uğradığı verim kaybı yanında, düşük alım fiyatının da etkisiyle bu yıl daha da zorlaşabilir. Eğer alım fiyatı, üreticinin giderlerini karşılayıp kar elde etmesine olanak tanımazsa, sorunların artması olası. Bu ne demek? Gelecek yıl mısır üretiminde daha büyük sorunlar yaşanabilir. Türkiye'de 20 yıldır uygulanan politikaların öngörülebilir bir şekilde sürdürülmediği için 21 üründe arz açığımız oluştu. Bu ürünlerden biri de mısır. Bu durum gelecekte daha büyük sorunlara yol açabilir. Mısır için gelecek yılda sorun yaşama olasılığı yüksek. Mutlak surette alım fiyatının çiftçiyi mutlu edecek bir seviyede olması gerekmekte. Ülkemizde alım fiyatlarının değişkenliği, üreticinin ürettiği üründen kar elde edemediği için başka ürünlere yönelmesine sebep oluyor. Bu da, üretilen ürünün rekoltesinin düşmesine yol açıyor. Çiftçinin yöneldiği üründe ise rekolte artışına neden oluyor. Fazla üretim yapılan ürünlerde ise fiyatlar düşüyor."