CHP'li Gürer: Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarını doğrudan etkiliyor

Yem fiyatlarındaki artışın hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini söyleyen CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Et fiyatlarını da doğrudan etkiliyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, son 4 yılda yüzde 48 artan hayvan yemi ithalatına ödenen tutara ait rakamları paylaştı. Gürer, son 4 yılda hayvan yemi ithalatına ödenen tutarın yüzde 48 oranında arttığını, üretimi artırmak yerine ithalata bağlı kalındığını ve artan yem fiyatlarının hayvancılık sektörünü zora soktuğunu söyledi. 

'HAYVANCILIĞIN EN ÖNELİ GİRDİSİ YEM'

Gürer, hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yemin fiyatlarının artmasının hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirterek, “Ziyaret ettiğim çiftliklerde, birçok üretici yem fiyatlarının artışından şikayet ediyor. Özellikle son zamanlarda yaptığım ziyaretlerde, birçok küçük aile işletmesinin kapandığını gözlemledim. Yem maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte, üreticiler hayvanlarını ya satıyor ya kesime gönderiyor veya üretimden çekilerek hayvan yetiştiriciliğinden vazgeçiyorlar. Bu da hayvan varlığımızda ciddi bir azalmaya neden oluyor. Son iki yılda büyükbaş hayvan sayısında yaklaşık 2 milyon, küçükbaş hayvan sayısında ise 5 milyonluk bir düşüş yaşandı. Bu sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda, ülke genelinde hayvancılık sektöründe önemli sorunlarla karşılaşabiliriz” dedi

'İTHALAT ARTIYOR'

CHP Milletvekili Gürer, ithal edilen yem bitkilerine ödenen tutarların arttığını belirterek, “2020 yılında 3 milyar 454 milyon dolar tutarında ithalat gerçekleştirilirken 2023 yılında 5 milyar 115 milyon dolar hayvan yemi ithalatı gerçekleştirildi. 2020-2023 yılları arasında geçen süreçte 1 milyar 664 milyon dolar hayvan yemi ithalatında artış görülmektedir. 2023 yılında en çok ithal ettiğimiz yem bitkileri arasında 2 milyon 955 bin ton ile soya fasulyesi, 1 milyon 888 bin ton ile mısır dane ve 1 milyon 446 bin ton ile arpa yer almaktadır. Bu 3 ürün için ödediğimi tutar 2 milyar 625 milyon dolardır. 2024 yılının ilk 2 ayında ise 855 milyon 571 bin dolar ithalat karşılığı ödemiş olduk. Pamuk tohumu küspesi, ayçiçek tohumu küspesi gibi yem çeşitleri ile süt yemleri ithal ediliyor. Kamucu bir anlayıştan uzaklaşmak, bu süreci yarattı. Çiftçilik yapmayanın hayvancılığı sürdürmesi çok zorlaştı. Özel besi yemleri dışında kaba yemi kendi üretmeyen hayvan sahibinin işi zor” şeklinde konuştu.

'ÜRETİMİN ARTIRILMASI GEREKLİ'

Artan yem fiyatlarının hayvancılığı hayvancılığında et fiyatları ile ilişkili olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılığı iyi bir noktaya taşıyamazsak, et fiyatlarındaki artış ve vatandaşın mağduriyeti devam eder. Bunlara aynı çerçeveden bakmak gerekir. Bunun için hayvancılığın sürdürülebilirliği ve üretimin artırılabilmesi için yem fiyatlarını aşağı çekecek tarım politikalarının benimsenmesi gereklidir. Yem bitkilerinde üretimimizi acil şekilde artırmalıyız. Yem fabrikaları özelleştirilecek bu sürece hayvancılık evrildi. Bu ürünlerin hepsi ülkemizde yetiştirilebilen ürünlerdir. Sadece üreticimizi üretime teşvik edip doğru politikalarla süreci yürütmeliyiz.” dedi.