CHP'li Gürer’in, emeklilerin sorunlarının belirlenmesi için verdiği önerge reddedildi

CHP'li Ömer Fethi Gürer’in, emeklilerin sorunlarının belirlenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesi iktidar oylarıyla reddedildi

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in hazırladığı ve CHP Gurup Önerisi olarak TBMM Başkanlığına sunulan emeklilerle ilgili Meclis Araştırma Önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

CHP Grubu adına önerge sahibi olarak söz alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergeyle ilgili gerekçeleri sıraladı.

2024 yılının Cumhurbaşkanı tarafından emekliler yılı ilan edildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 7 bin 500 lira iken 10 bin liraya çıkarılan en düşük emekli maaşının büyük şehirlerde ev kirasını bile karşılamadığına dikkat çekti.

"Emeklinin içindeki durumdan Sayın Cumhurbaşkanının haberdar olmadığını düşünüyorum" diyen ve emeklilerin mağdur ve sorunlu olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşin ilginci emeklilerin daha önceki süreçte göreceli olarak ödedikleri prim nedeniyle yüksek emekli ücreti alanlar da bu son süreçte açlık sınırının altında, asgari ücretin de altında ücret alır duruma düşmüştür. Emeklilerin durumunun kapsamlı olarak Meclis tarafından ele alınması ve bu düzenlemelerin de sağlanıp emeklilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekir” diye konuştu.

'EMEKLİ AYLIĞI KAT SAYISI GÜNCELLENMELİ'

AK Parti iktidarları döneminde özellikle 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylığı güncelleme kat sayısının, aylık bağlama oranı ve alt sınırına ilişkin yapılan düzenlemelerin emeklilerin mağduriyetine yol açtığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilerin kat sayısı düşürülmüş, daha düşük emekli maaşı bağlanır noktaya gelmiştir. TÜİK de bunun üstüne tuz biber ekmiş ve enflasyonu düşük göstererek emeklilerin bu anlamda haklarını gasbetmiştir” diye konuştu.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALI'

Zam ve vergi artışlarının her kesimin boğazını sıktığını, zamların mutlaka durdurulması, vergilerin aşağı çekilmesi gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en düşük emekli aylığının asgari ücrete yükseltilmesi, bu tutarın emeklilerin kök aylığı kabul edilmesi, diğer aylıklarda aynı oranda artış sağlanması gerektiğini belirtti.

'İNTİBAK DÜZENLEMESİ MUTLAKA YAPILMALI'

Emekliler arasında dengesizliği gidermek için acilen intibak düzenlemesinin yapılması gerektiğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aylık bağlama oranı katsayısı bir an önce yükseltilmelidir. Bayram ikramiyeleri emekli olan her kesime verilerek asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Emeklilikte adalete takılanların çığlığı duyulmalı ve emeklilikte yaş konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortayla on beş yıl emeklilik yaşı beklenmesi kabuledilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

'ÇIRAK VE STAJYERLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ'

Çırak ve staj mağdurlarının hakkı verilmelidir. İşbaşı yaptıkları gün emekliliğe esas sigorta başlangıcı kabul edilmelidir. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinde işçi olarak gösterilen ancak emekliliğe gelince "Siz öğrencisiniz." denilen binlerce mağdurun hakkı tanınmalıdır.

Emeklilere sendika kurma hakkı verilmesini isteyen Gürer, “ Emekliler ile dul, yetim aylıkları belirlenirken söz ve karar sahibi olmalarının yolu açılmalıdır. Emeklilerde ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Kirada oturup ev sahibi olmayanlara kira desteği verilmelidir. Emeklilerin sosyal olanaklarını artırıcı çalışmalar şarttır” ifadelerini kullandı.

Emeklinin de insanca yaşama hakkına ereceği düzenlemelerin sağlanması gerektiğini de belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm emekli maaşlarında iyileştirme yapılmalı, açlık sınırı altında emekli maaşı olmamalıdır. TÜİK emekli, kamu çalışanı emekli, dul ve yetimlerin ekmeğiyle oynamaktadır, TÜİK verileri sokaktaki vatandaşa inandırıcı gelmemektedir. Her gün ürünlere gelen zamlarla bir yılda yüzde 100'ün üzerinde fiyat artışı gerçekleşen ürünlerin varlığında emeklinin alım gücü TÜİK'in belirlediği kriter üzerinden düşmekte ve emekliye verilen ücret, emeklinin insanca yaşam koşullarına ermesinin önünü kesmektedir. Gıda enflasyonunun durdurulamaması emeklinin sağlıklı beslenmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Ete, süte ve ondan mamul ürünlere emekli erişemediği gibi artık emekli evinden çıkıp kahveye gitmeye korkar duruma gelmiştir çünkü çaya ayıracağı para emeklinin gıdasından keseceği, bütçesinin daralmasına yol açacak noktaya ermiştir” dedi.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Meclis Genel Kurulu’nda, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve diğer grubu bulunan partiler adına yapılan konuşmaların ardından, oylamaya sunulan önerge, Cumhur İttifakına mensup siyasi partilerin milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.