CHP'li İlgezdi: 'Her 4 kadından biri kendini güvensiz hissediyor'

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, TÜİK’in raporuna göre kadınların yüzde 27,4'ünün yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvensiz hissettiğini belirterek, "2023’te en az 563 kadın öldürüldü" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu’nun 'İstatistiklerle Kadın 2023 Raporu'nu değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "TÜİK gerçek verileri halka sunmakta aciz. 2023 yılında hayattan koparılan en az 563 kadının, çocuklarının ve ailelerinin vebalinden korkun” ifadesini kullandı.

TÜİK verilerine ilişkin Akkuş İlgezdi, “Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre 2023 yılında, yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı yüzde 18,9, kadınlarda bu oran yüzde 27,4 ve kadınların yüzde 56,3'ü, erkeklerin ise yüzde 75,8'i yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetmiş, inanılır gibi değil. 2023 yılında en az 563 kadın öldürüldü, kadınlar sokak ortasında katledildi bu ülkede” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi, “TÜİK’ in yayınladığı verilere tersten bakmamız ya da 10 ile çarpmamız gerek ki doğru verilere ulaşabilelim. Şöyle ki, kadınların yüzde 56,3 aslında gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetmemiş, ülkemizde kadınlar evlerinde dahi güvende değil. Verileri yayınlarken aklınıza Pınar Gültekin’i, Nefes Balkan’ı, Gurbet Ayaz’ı, Zeynep Gül Kuşçu’yu ve hayattan koparılan kadınları getirin, bir kalbiniz vardı hatırlayın” ifadesinde bulundu.

'KADINLAR ERİL BAKIŞ AÇISIYLA YÖNETİCİ YAPILMIYOR'

TÜİK’ in açıkladığı istatistiklerin kadınların okulda ve iş hayatında hep ikinci planda kaldığını ortaya koyduğunu belirten Gamze Akkuş İlgezdi, “Her 5 yöneticiden sadece 1’inin kadın olduğu 2022 yönetici istatistikleriyle ortaya çıkmış durumda. Üstelik yönetici kadın sayısı 2021 yılına göre yüzde 1,1 de azalmış durumda. 2022’de her 100 yöneticinin 80,4’ü erkekken, sadece 19,6’sı kadınlardan oluştu. Bu oranlar kabul edilemez. Kadınlar yetenekleri yok sayılarak, sırf kadın oldukları için, eril bakış açısıyla yönetici yapılmıyor” açıklamasını yaptı.

'AKADEMİDE DE KADIN YOK'

Akkuş İlgezdi, “ARGE ve insan kaynağı 2022 verilerine göre araştırmacı sayısında erkeklerin hakimiyeti devam ederken, kadınlar teknisyen ve diğer destek personeli alanlarında daha çok istihdam ediliyor.”

Yarı zamanlı çalışma konusunda ise kadınlar yüzde 16,1 ile erkeklerin neredeyse 3 katı. Tam zamanlı iş bulamayan kadınlar mecburiyetten yarı zamanla çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu da yarı zamanlı işlerde kadınların oranını yüksekliğini ortaya koyuyor.

Ortalama eğitim sürelerinde de kadına yönelik eşitsizlik artıyor. 2022 verilerine göre erkeklerin ortalama okuma yılı 10 iken kadınların 8.5.

2022- 2023 eğitim öğretim sezonunu verilerine göre 34 bin 280 profesörün sadece ve sadece yüzde 33,9’u kadın. Doçentlikte durum yüzde 50’le 50 iken Dr. Öğretim görevlilerinin yüzde 46,6’sı kadın. Kadınların sayıca fazla olduğu tek yer araştırma görevlisi kadrolarında. 46 bin 569 araştırma görevlisinin yüzde 53,20’si kadın.

Büyükelçi sayıları da kadınların diplomasi alanında da önlerinin açılmadığı, erkek egemen bir yapının devam ettiğini gösteriyor. Toplam 297 büyükelçinin yüzde 27,3’üne tekabül eden 81 kadın büyükelçimiz var."