CHP'li İlgezdi'den TÜİK Başkanı'na tepki: Masal anlatıyor

CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın enflasyon hesabına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya'nın enflasyona ilişkin sözlerine dair açıklama yaptı. 

Çetinkaya'nın özel olarak davet edilen sınırlı sayıda gazeteciye yaptığı sunumda insanların aklı ile alay ettiğini söyleyen Akkuş İlgezdi, açıklamasında, "TÜİK Başkanı Çetinkaya enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark bulunmadığını bile söyledi. Bugün yüz liraya aldığımız ürünü yarın 175 liraya almamızla 145 liraya almamız arasında fark göremeyen biri tarafından enflasyon rakamları açıklanıyor. Ne kadar yazık. Bu açıklama en düşük emekli maaşının 10 bin lira, asgari ücretin 17 bin lira olduğu ülkemizde insanların geçinememesi ile dalga geçmektir" diye konuştu. 

'TÜİK BAŞKANI'NA GÖRE ÜLKEMİZ EN ŞEFFAF ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYORMUŞ'

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın basın mensuplarına yaptığı sunumun TÜİK masallarının artarak devam edeceğini ortaya çıkardığını belirten Akkuş İlgezdi, "TÜİK Başkanı'na göre ülkemiz en şeffaf ülkelerin başında geliyormuş. İki yıldan uzun süredir tüketici fiyat endeksi hesaplaması için kullandığı maddelerin fiyatlarını açıklamayan TÜİK kendini şeffaf sanıyor. Tam bir komedi. TÜİK Başkanı halkımıza masal anlattığı gibi kendi de bu masallara inanıyor" dedi.  

Akkuş İlgezdi, TÜİK’in sunumunda mahkeme kararına uymamalarını da savunduklarını ifade ederek şunları söyledi: "TÜİK’in Haziran 2022 itibarıyla enflasyona esas ortalama madde fiyat listesini yayınlamaktan vazgeçmesi üzerine DİSK tarafından başlatılan bir hukuki süreci de TÜİK Başkanı çarpıtıyor. Mahkemenin TÜİK aleyhinde verdiği ve şu an istinaf aşamasında olan kesinleşmiş yargı kararına ‘Hukuka aykırı bir yürütmeyi durdurma kararı aldılar’ diyerek mahkeme kararını da yok sayıyorlar. Hangi hukuk devletinde, devletin bir kurumunun başkanı mahkeme kararına uymadıklarını ifade edebilir? Mahkeme kararına uyulmaması suçtur ve bunun hesabını TÜİK Başkanı ve onu atayanlar vermelidir"

'HALK GERÇEK ENFLASYONU TÜİK'TEN DAHA İYİ BİLİYOR'

TÜİK, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıkladığı enflasyon istatistikleri arasındaki farka da değinen Akkuş İlgezdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜİK kendi açıkladığı ve halkımızın yaşadığı enflasyonla alakası olmayan rakamları aklamak için, gerçek enflasyon verilerini açıklayan İTO ve ENAG’a ‘gerçeği yansıtmıyor’ diyor. Halkın cebi gerçeği görüyor ama. Halkımız TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla değil, ENAG’ın gerçek rakamları ile enflasyonu hissediyor. Her geçen gün alım gücü düşen halkımız gerçek enflasyonu TÜİK Başkanı'ndan daha iyi biliyor ve maalesef bu acı durumu iliklerine kadar yaşıyor."