CHP'li Jale Nur Süllü: Orman tahribatları için bedel alınmaması gündemde

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, "Ormanlarımızı şimdi de ulaştırma ve turizm projeleri için tahrip ediyoruz. Hatta bu tahribatlar için bedel alınmaması bile gündeme geliyor" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşüldüğü TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu’nda yaptığı konuşmada orman alanlarında yapılaşmalar, DHMİ personelinin ücretleri ve AJet’te yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Jale Nur Süllü, Orman Kanunu’nda değişiklik yapılan maddeler ile ilgili önemli uyarılarda bulunarak, “Tam da Çevre Gününde Komisyon üyelerini dinliyorum, yapılan açıklamalar, konuştuğunuz konular tamamen son yıllarda ormanlarımızın tahrip olmasına yol açan uygulamaları daha da arttıracak ‘tahrip et, bedelini öde’ mantığından, şimdi de “tahrip et bedelini ödeme” mantığına evrilmiş” dedi.

'ORMAN TAHRİBATININ ÖNÜ AÇILDI'

Süllü, "Orman Kanunu'nun 17. maddesine baktığımızda devlet ormanları içinde bu ormanların korunması amacıyla vatandaşların bina, ağıl ve hayvanların barınmasına özgü yerler yapması, tarla açılması, işlenmesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesini, ağaç kesimini engellemekte iken yapılan değişikliklerle orman tahribatının önü açılmıştır. Orman alanlarında maden, taş ocakları, biyokütle enerji santralleri de dahil büyük ölçüde tahrip edecek tesislerin yapılmasına izin verecek şekilde değiştirilmiştir. Yine ek 9. madde de tahribatın alanını genişlemesine olanak tanıyor" diye konuştu.

Süllü, ormanların sadece "yeşil ağaç alanları" olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. “İklim krizinden dolayı ne durumda olduğumuz son derece açık. Kuraklık yaşanıyor; geçen yasama döneminde iklim krizi ve kuraklıkla ilgili komisyonda görev yaptık. Su konusunda çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Ormanlara sadece yeşil, yaprak ve ağaç olarak bakmamalıyız.; içindeki yaban hayatı, doğal yaşam, su kaynakları ve akiferleri de düşünmeliyiz” diyerek uyarıda bulundu.

“Ormanlarımızı şimdi de ulaştırma ve turizm projeleri için tahrip ediyoruz. Hatta bu tahribatlar için bedel alınmaması bile gündeme geliyor” diyen Süllü, Dünya Çevre Günü'nde bu iki maddenin (Madde 17 ve Ek 9. Madde) Komisyon tarafından kanun metninden çıkarılmasını talep etti. Süllü, “Üzerinde yaşayacağımız bir gezegenimiz bile kalmayabilir. Bu çağrıyı tarihi bir sorumluluk olarak görüyorum” dedi.

'DHMİ’DE ÜCRET FARKLILIKLARININ İŞ BARIŞINI BOZAR'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarından maaşları EUROCONTROL tarafından tamamen dış kaynaklı ödenen, hazineye yük getirmeyen personelden ATSEP personelini kapsam dışı bırakan Kanun’un 26. maddesi üzerine de söz alan Süllü, personel arası ücret farklılıklarının iş barışını bozacağına dikkat çekerek ATSEP personelinin maddenin yeni düzenlemede dikkate alınmasını, kapsama alınmasını ücretleri EUROCONTROL tarafından ödenmeyen personelin de ücretlerinde aynı oranda iyileştirmenin yapılması gerektiğini belirtti.

DHMİ’nin bir bütün olduğunu ve hiçbir ünvanın diğerinden daha az kritik olmadığını belirten Süllü, “Tüm unvanlar, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen diploma, sertifika ve yeterlilik kriterleri ile uzun eğitim süreçlerini gerektirir. Her görev, kendine özgü risk, stres, zorluk ve sorumluluklara sahiptir ve bunların ayrı değerlendirilmesi iş barışını ve aidiyeti zedeler” dedi. Komisyonda gündeme getirilen Havacılık Tazminatının (Eurocontrol) sadece belirli unvanları kapsadığı iddiasının gerçekçi olmadığını ifade eden Süllü, diğer ülkelerde farklı uygulamalar bulunduğunu gündeme getirerek Avusturya örneğini verdi. Avusturya’da havalimanlarında görev yapan ARFF memurlarının, yaptıkları işin yüksek riski nedeniyle hava trafik memurlarından daha yüksek maaş alırken, Türkiye’de bu durumun tam tersi olduğunu ve maaş farklarının neredeyse iki katına ulaştığını söyleyen Süllü, bu ülkelerdeki unvanların görev ve sorumluluklarının Türkiye'dekilerle aynı olduğunu sözlerine ekledi.

'AJET MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ'

Süllü, konuşmasında ayrıca, AJet uçak iptalleri, yolcuların muhatap bulamaması gibi şikayetlerini dile getirerek yaşanan sorun ve mağduriyetlere değindi. Süllü, AJet ile ilgili satıldığı yönündeki iddialara da yanıt istedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Süllü’nün sorusuna, “AJet, tamamen düşük maliyetli uçuşlarla uçulabilir noktalara düşük ücretli hizmet sunmak amacıyla kurulmuştur. Geçiş döneminde bazı sıkıntılar oldu; haklılar, onları da gidermeye çalışıyorlar” yanıtını verdi. Komisyon Başkanı ve önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ise, AJet’in ilk kuruluş sancılarını yaşadığını ifade etmesi üzerine Süllü, alt yapısı hazır olmadan hayata geçirilen bu uygulamanın vatandaşların mağdur olmasına yol açmasının kabul edilemez olduğunu ve acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi.