CHP’li Kara: Çiftçilerimizin haklı talebine kulak verin
CHP'li Nermin Yıldırım Kara, "Buğday alım fiyatının ve prim desteğinin, hasat zamanı başlamadan evvel açıklanması gereklidir. Çiftçilerimizin haklı talebine kulak verilmelidir" dedi.
DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, buğday fiyatlarının açıklanmasını bekleyen çiftçilerin sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı. Son yıllarda iktidarın buğday alım taban fiyatlarını geç açıklamasının, çiftçileri mağdur ettiğine dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, “Çiftçilerimiz son yıllarda aynı problemi dile getirmeye devam ediyor: Buğday alım fiyatının ve prim desteğinin, hasat zamanı başlamadan evvel açıklanması gereklidir. İklim krizinin neden olduğu kuraklık ve aşırı sıcaklar sebebiyle kimi bölgelerde buğday hasadı daha erken başlamaktadır. Çiftçilerimiz, hasat başlamadan evvel bu gerçeği dile getiriyorlar ve taban fiyatının açıklanması için iktidara çağrıda bulunuyorlar. Fakat şahit olduğumuz durum, iktidarın bu çağrıyı günlerce cevapsız bıraktığıdır. Çiftçilerimizin haklı talebine kulak verilmelidir: Çiftçilerimizin günlerce belirsizlik ve çaresizlik içinde bırakılmaması için taban fiyat ile prim desteğinin açıklanması hususunda her sene makul bir takvim belirlenmesi gereklidir.
İktidar, bu tarihleri geciktirerek, çiftçimizin maddi olarak büyük bir zarara uğramasına sebep oluyor. Fiyatlar geç açıklanınca, çiftçimiz mecburen ürününü daha düşük bir fiyattan tüccara satmak durumunda kalıyor; sürekli artan maliyetleri ve ekonomideki kötü tabloyu işin içine kattığınızda, çiftçimizin bir sonraki sene tarla ekemez ve üretemez hale gelmesi kaçınılmaz oluyor. Nasılsa dışardan ithal ederim düşüncesi ile her zamanki gibi üretici mağdur ediliyor” dedi.
'FİYATLARIN GEÇ AÇIKLANMASI SEBEBİYLE ÇİFTÇİMİZ ZARAR EDİYOR'
Geç açıklanan ve buna rağmen gerçekçi hesaplanmayan taban fiyat ve prim desteğinin, çiftçimizi büyük bir zarara uğrattığını belirten Yıldırım Kara, “Fiyatların geç açıklanması ve yapılan düşük prim desteği sebebiyle çiftçimiz zarar ediyor. Geçen yıl maruz kaldığımız durum buydu. Bu sene buğdaya verilecek taban fiyat ve destek primi sonraki senelerdeki üretimi şekillendirecek. Geçen sene 8.25 TL olarak açıklanan buğday alım fiyatı ve prim desteği, ekonominin güncel durumu, akaryakıttan, gübreye ve tohuma kadar artan maliyetler ve çiftçinin kendi geçim koşulları da düşünülerek artırılmalıdır. Ziraat odaları, artan maaliyetler sebebi ile çiftçimizin üretime devam edebilmesi ve zarar etmemesi adına buğday fiyatının en az 15 lira bandında olması gerektiğine vurgu yapıyor; TMO’nun bu talepleri dikkate alarak bir açıklama yapması ve olası bir mağduriyeti engellemesi gerekmektedir.
Buna ek olarak, iklim krizi gerçeği göz ardı edilmeden, aşırı sıcaklardan, kuraklıktan ve yağıştan etkilenerek ürününde rekolte kaybı yaşayan çiftçimize, bir sonraki sene üretimine devam edebilmesi için desteklemeler yapılmalıdır. Borçlanan, üretime devam edemeyecek duruma gelen çiftçilerimiz tarlalarını satmak durumunda kalıyor. Geçtiğimiz günlerde Payas ilçemizde yaşanan yoğun yağmur ve dolunun etkisiyle buğday tarlaları zarar gördü örneğin, buradaki çiftçimize bir destek verilmesi planlanıyor mu? Yetkililer üreticiler ile kayıplarına dair iletişime geçti mi? Sürekli söylüyoruz, tarımda ithalat yerine çiftçimizi destekleyin, çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderecek tarım politikaları ortaya koyun, çiftçimizin yanında olun” dedi.