CHP'li Kara: Hatay'da çiftçilerimiz geçimlerini sağlayamaz duruma geldi

CHP’li Nermin Yıldırım Kara, "Hatay'da çiftçilerimiz, ekonomik güçlükler nedeniyle ürünlerini ekemez ve geçimlerini sağlayamaz duruma geldi" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Hatay Milletvekili Yıldırım Kara, tarım sektörünün depremden en ağır zararı gören alanlardan biri olduğunu belirterek, "Hatay'da çiftçilerimiz, ekonomik güçlükler nedeniyle ürünlerini ekemez ve geçimlerini sağlayamaz duruma geldi" dedi.

Yıldırım Kara, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz ülkemizde son derece zorlu koşullar altında mücadele ediyor: Önceden belirlenmeyen ve geç açıklanan haksız taban fiyatları, durmaksızın artan maliyetler, iklim krizinin tetiklediği yangınlar, aşırı sıcaklar ve yağışlar nedeniyle geleceklerini göremiyorlar. Sayısız tarım emekçimiz, yarının ne getireceğini kestiremeden, güvensiz koşullarda hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor.

Depremzede çiftçilerimizin durumunun ise çok daha zor olduğunu vurgulamamız gerek. Tarım sektörü, depremden en ağır zararı gören alanlardan biri oldu. Hatay'da çiftçilerimiz, ekonomik güçlükler nedeniyle ürünlerini ekemez ve geçimlerini sağlayamaz duruma geldi. Bu sorunun en temel sebeplerinden biri kullanılan enerjideki kritik fiyat artışı: çiftçilerimiz çok yüksek faturalarla karşı karşıyalar. Arazilerin sulanması, çoğu bölgede derin kuyulardan su çekilerek yapılıyor; 100 dönüm arazinin sulanması 200 ile 250 bin lira civarında seyrediyor. Hatay çiftçisinin sadece arazisini sulamak için vermesi gereken miktar bu.

Sondaj ve kuyu çalışmaları esnasında denetlenmeyen enerji faturalarının bedeli akıl almaz bir ek maliyet yaratıyor. Bu bölgedeki çiftçilere üretim yapmaları için destek verilmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Ülkeyi yönetenler işlerine gelen kanun teklifinde acele etmeyi iyi bilirken, işlerine gelmeyene aylarca kulak tıkıyorlar.

Ne yazık ki sorunlar sadece artan maliyet fiyatları ile sınırlı kalmıyor. Depremzede çiftçilerimizden ödedikleri haksız faturalara ek olarak hizmet alamadıklarını belirten birçok şikayet alıyoruz. Yurttaşlar, elektrik arızalarının geç giderildiğini, hizmetlerde yaşanan aksaklıkları ve yapılan başvurulara oldukça geç yanıt verildiğini ve sonuca bağlanmadığını ifade ediyorlar.

Bu zengin topraklarda yaşayan çiftçilerimize, özellikle varını yoğunu daldaki ürününü mısırını, havucunu, soğanını, narenciyesini, kavun, pamuk, buğdayını kaybetmiş depremzede çiftçilerimize, acil ve yeterli destek sağlanmalıdır. Aksi takdirde, iktidarın çiftçileri artan maliyetler karşısında yalnız bırakması hem bölge ekonomisini hem de ulusal tarımımızı ciddi bir krize sürükleyecektir."