CHP'li Karaca'dan Çevre Günü mesajı: Yok olmaya giden dünyanın faili kapitalizmdir

CHP'li Gülizar Biçer Karaca, Dünya Çevre Günü'nde Meclis'teki konuşmasında "Yok olmaya doğru giden dünyanın bir faili var. Üretim ve tüketim sisteminin kendisi olan kapitalizm" dedi.

Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yönettiği TBMM Genel Kurulu açılışında 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajı paylaştı.

İklim krizi, kapitalizm ve eko-kırıma dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca'nın TBMM sorumluluğuna vurgu yaptığı konuşması şöyle:

"İnsanlık tarihinin büyük kısmı boyunca toplumumuz küçük, doğa ise büyüktü. Onlarca yıllık kısa bir süre içerisinde temel olan bu oran tam tersine döndü." diyor çevreci Bill McKibben. O yüzden de doğayı itip kalktığımız bir dünyadan hızla doğanın bizi çok daha büyük bir güçle bir kenara savurduğu bir dünyaya geçiyoruz. Doğayla tersine döndürdüğümüz bu varoluş hali de su kaynaklarımızın, toprağın ve havanın tehlikeli bir şekilde kirlenmesine; harap olan, yok olmaya doğru giden bir dünyaya açılıyor. Bu büyük yok oluşun bir faili var: Üretim ve tüketim sisteminin kendisi olan kapitalizmdir.

Oysa dünyayı amansızca kirleten şeyleri üretmek için kullanılan birikim, farklı koşullar altında insan ve çevre arasında daha uyumlu bir denge yaratmak için kullanılabilir ama bu kapitalizm için karlı değil. Bizim çıkarımız her şeyin toplumsallaşması iken kapitalistlerin çıkarı yarattıkları kayıpları toplumsallaştırmak. Bugün yaşatılan ekokırım gezegene, doğaya, gelecek nesillere ve kırılgan toplumlara yapılan büyük bir adaletsizliktir. Bu adaletsizliği aşmanın yollarını bilim insanları söylüyor. Bu yüzyılın ortalarında iklim krizinin olumsuz etkilerinin hissedilemeyeceği bir yeryüzü bölgesi kalmayacak.

'BAŞKA BİR DÜNYAYI ANCAK BU DÜNYADA KURMA ŞANSIMIZ VAR'

Sonuç olarak başka bir dünyayı ancak bu dünyada kurma şansımız olduğunu fark etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz sistemin sürekli olarak felaket yaratan bir üretim tarzını aşıp bir yıkım tarzına dönüştüğünü görmeliyiz. Dolayısıyla bugün iklim krizinin dünyada bu sistemi yönetmek, bu sistemle yönetilmek felaketleriyle koyun koyuna olmak gibi iklim krizini aşmak, felaketlerin önüne geçmek için bundan kurtularak çalışmaya başlayabiliriz diyorum.

5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde ülkemizin içinde bulunduğu doğal afetlerin önlenmesi için, iklim krizini tetikleyen çalışmaların bu Meclis çatısı altında bulunan saygıdeğer milletvekilleriyle birlikte önüne geçeceğimiz bir süreci birlikte yaşamak ve yaşatmak dileğiyle tüm milletvekillerimize ve bizi izleyen tüm yurttaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz."