CHP'li Karakoz'dan çiftçilerin kullandığı suya yapılan zamma tepki

CHP Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın'da DSİ'ye bağlı olan bir sulama birliği tarafından yapılan ve sulama ücretlerini 7 kattan fazla artıran zamma tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın’da sulama paralarına yapılan fahiş artışları TBMM gündemine taşıdı.  

DSİ'ye bağlı olan Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği'nin dekar başına 40 lira olan sulama parasını 290 liraya çıkarmasının ardından muhtarlardan ve çiftçilerden gelen yoğun tepkiyi ifade eden Karakoz, zamların geri çekilmesi için Tarım ve Orman Bakanı’na ve Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerine çağrıda bulundu. 

Karakoz, konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

“AKP iktidarı kötü ekonomi ve tarım politikaları nedeniyle perişan ettiği üreticilerimizi şimdi de susuzlukla tehdit ediyor. Özellikle, Aydın'da Çine ilçemize bağlı Karakollar ve Yolboyu mahallelerimizdeki üreticilerimiz Devlet Su İşlerine bağlı Koçarlı Sulama Birliği'nin 40 liradan 290 liraya çıkardığı sulama paralarına isyan ediyor.” 

'HİÇBİR HİZMET VERİLMEDEN PARA ALINIYOR'

Burada üreticilerimiz atadan, dededen kalma, artezyenden ya da kendi imkanlarıyla açtıkları kuyulardan çektikleri suyu kullanıyor yani hiç hizmet verilmeden çiftçimizden para alınıyor, yetmiyor, bir de yüzde 625 oranında zam yapılıyor.” 

Tarım ve Orman Bakanı'na zamların geri çekilmesi çağrısında bulunan Karakoz, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede bakana şu soruları yöneltti:

1 - Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği’nin sulama paralarına yaptığı yüzde 650-700’leri bulan zamlardan haberdar mısınız? Sulama paralarına yapılan zamlar bakanlığınızın ve ilgili kurumlarınızın onayı ile mi yapılmaktadır?

2 - Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği’nin sulama paralarına yaptığı zamların üreticilerimizin talebi doğrultusunda geri alınması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

3 - Vatandaşlarımızın atadan, dededen kalma artezyenlerden ve açtıkları kuyulardan kendi imkanlarıyla çıkardıkları ve tarımsal sulamada kullandıkları sulardan hangi gerekçeyle para alınmaktadır? Üreticinin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak tarımsal sulamada kullanılan sularla ilgili üreticilerimizi destekleyici düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?

4 - Çiftçilerimizin talebi doğrultusunda Aydın’ın Çine ilçesindeki Topçam Barajı’nın tarımsal sulama ihtiyacını karşılamaya yönelik kullanımı için herhangi bir çalışmanız var mıdır?