CHP'li Karasu Çukurova Havalimanı ile ilgili iddiaları Bakan Uraloğlu'na sordu

CHP'li Ulaş Karasu, Bakan Abdulkadir Uraloğlu'na "Çukurova Havalimanı'nın işletme sürecinde sözleşmeye aykırı olarak yüksek miktarda ilave maliyet ödemesi yapılmış mıdır?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - CHP’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, 10 Ağustos’ta hizmete alınan Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndaki usulsüzlük iddialarını ve yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu sorularına yanıt verilmesini talep etti:

"• Havalimanının toplam maliyeti ve şirkete ödenen maliyeti önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle nedir? Başlangıçta belirlenen ve yasal sınır olan yüzde 20'lik maliyet artış oranı da dikkate alınarak şirkete ödenen maliyet ne kadardır?

• Havalimanı'nın işletme sürecinde sözleşmeye aykırı olarak yüksek miktarda ilave maliyet ödemesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne kadar yapılmıştır? İhale şartlarının bozulmasından, kamu kaynaklarının israfından kim ya da kimler sorumludur? Yaşanan gecikmeler nedeniyle ilgili firmaya hiç ceza kesilmiş midir? Kesilmiş ise ne kadardır? Kesilmediği iddiası doğru mudur?

• Bu süreçte DHMİ’de Hukuk Müşaviri ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Ayfer KARA ve Genel Müdür Yardımcısı Murat GÜL’ün herhangi bir dahli bulunmakta mıdır?  KARA ve GÜL, ilgili firma ile havaalanının yapım sürecinde kaç kez, hangi konularda görüşmeler yapmışlardır?

• Adı geçen bürokratların, firmanın kullandığı ek krediden komisyon istediklerine ilişkin iddialar doğru mudur? Doğru ise bu konuda bakanlığınıza iletilen şikayetler var mıdır, var ise bu şikayetlere konu yaptığınız soruşturma bulunmakta mıdır? Var ise sonucu ne olmuştur?

• Adı sürekli yolsuzluk, usulsüzlüklerle anılan adı geçen bürokratlarla ilgili bakanlığınızda varsa açılan soruşturmalar nelerdir? Haklarında bugüne kadar açılan herhangi bir soruşturma yok ise bu bürokratlarının adlarının bu kadar usulsüzlükle ve yolsuzluk iddialarıyla anılmalarına rağmen hala yüksek makamlarda tutulmalarının gerekçeleri nelerdir?

• Havaalanının açılışının ardından yaşanan bagaj sorunun kaynağı nedir? Havaalanında EDS sisteminin çalışmaması nedeniyle güvenlik açığı oluştuğu iddiası doğru mudur? Güvenlik açığı olmasına rağmen havaalanına uçuşlar gerçekleştirildiği doğru mudur?

• Havaalanındaki güvenlik sisteminin kurulumunun gerçekleştirilmediği iddiası doğru mudur? Sistemin kurulumunu gerçekleştirecek firmanın teknik destek alamadığı bu nedenle farklı bir firmaya bu sistemin yaptırıldığı ve arızalar oluştuğu iddiası doğru mudur?

• THY Lounge yapımı esnasında, elektrik hatlarında topraklama olmadığı gerekçesiyle elektrik akımına kapılan bir işçinin ölümünden sorumlu olan kişi ya da kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında bakanlığınız tarafından hangi yaptırımlar uygulanmıştır? İşçinin geride bıraktığı mağdur ailesi için bakanlığınızın yaptığı, yapacağı bir işlem var mıdır?"