CHP'li Karasu: Uydu göndermek güzel ama köylerde internet yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, "İktidar uzaya uydu gönderiyor. Güzel, alkışlıyorum. Ama Sivas’ın köylerinde telefon, internet çekmiyor, bununla ilgili ne düşünüyorsunuz" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye’nin ilk 'yerli ve milli' haberleşme uydusunun uzaya gönderilmesinin güzel olduğunu ve iktidarı alkışladığını belirtirken, “Ama Sivas’ın köylerinde telefon, internet çekmiyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sözleriyle iktidara seslendi. Her geçen yıl kan kaybeden PTT’nin üst yönetiminde 'tasarruf' olmadığını da anlatan Karasu, kurumda çalışma barışının olmadığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, PTT çalışanlarının sorunlarıyla ilgili DEM Parti’nin önergesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. PTT’nin AK Parti iktidarları boyunca kamu zararı ve usulsüzlük iddialarının tam merkezine oturduğunu vurgulayan Karasu, kurumun 2017'de Türkiye Varlık Fonuna devredildikten sonra her geçen gün zarar ettiğini söyledi. 2017 yılında 641 milyon kar eden PTT’nin, aradan geçen yıllarda hep zarar ettiğini belirten Karasu, “Bakın, 2022 yılında açıklanan zarar 259 milyon ama, Sayıştay raporundan okuyorum gizlenen kayıp para 3 milyar 219 milyon 807 bin lira. Yani PTT'nin gerçek zararı 3 milyar 478 milyon lira” diye konuştu.

Kurumda parçalı istihdam politikasından dolayı çalışma barışının bozulduğunu anlatan Karasu, şöyle devam etti:

“Varlık Fonunun buraya çökmesiyle PTT'nin sadece mali yapısı değil, personel yapısı da bozuldu, iş barışı kalmadı. Bizi kıskanan Almanya'da 500 bin, İtalya'da 120 bin posta çalışanı varken ülkemizdeki posta çalışanı yaklaşık 41 bin kişi, üstelik aynı işi yapan ancak farklı statüde olan pek çok sayıda personel ayrımcılığın ve sürgünlerin gölgesinde çalışmak zorunda. Son olarak PTT Adana şubesinde çalışan HABER-SEN üyesi Ahmet Aydoğan Erzurum'un Şenkaya ilçesine sürgün edildi. Sürgünün sebebi ise sosyal medya paylaşımları. Neymiş? PTT'de yaşananları anlatmış, iktidarı eleştirmiş. Yine, HABER-SEN eski Genel Başkanı Musa Özdemir Mersin'den Kayseri'ye, Mehmet Yusuf Yıldırım Diyarbakır'dan Gaziantep'e sürgün edildi. Daha dün Tevfik Bulut Çanakkale'den Edirne'ye sürgün edildi. Siz biat eden çalışan istiyorsunuz, biat etmeyince yıldıracağınızı sanıyorsunuz; daha çok beklersiniz!”

'AKP'NİN ATADIĞI YÖNETİCİLER SERVET GARANTİLİ İŞ SÖZLEŞMELERİ YAPIYOR'

Kamuda kağıt üstünde kalan tasarruf tedbirlerinin PTT üst yönetimine de uğramadığını ve AK Parti’nin atadığı üst yöneticilerin 'servet garantili iş sözleşmesi' yaptığını anlatan Karasu, “İktidar bir yandan ‘tasarruf’ diyor ama o tasarruf PTT'nin üst yönetimine hiç uğramıyor. AKP'nin atadığı yöneticiler servet garantili iş sözleşmeleri yapıyor. Nasıl mı yapıyor? Anlatayım” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“PTT'nin Bilgi Teknolojileri AŞ diye şirketi var. Bu şirketin yöneticileri kendilerine sözleşme hazırlamışlar, iş akitleri feshedildiğinde brüt maaşlarının tam 36 katı tazminatı ceplerine indiriyorlar; bunu Sayıştay söylüyor. Komisyonda sordum, Genel Müdür ‘Hala devam ediyor’ dedi. Yani bu şirketteki yönetici hırsızlık da yapsa, görevini kötüye de kullansa, sözleşmesinin dolmasına bir gün kalsa bile maaşının 36 katı tazminat alacak. Siz tüyü bitmemiş yetim için tasarruf diyorsunuz, atadığınız bürokratlar cebine parayı indiriyor”

Kurumda 'yerli ve milli' diyerek kurulan PTT PAL’ın borca battığını, yine PTT’de raporlara da yansıyan 2 milyon dolarlık 'kayıp altın' dosyasının sumen altı edildiğini belirtirken, “Bu kadar vicdansızlık içinde söylenecek tek söz var size, o da Yazıklar olsun!” dedi.

'353 PTT ŞUBESİ KAPANDI'

Konuşmasında, PTT üst yönetimine uğramayan tasarruf tedbirlerine rağmen, kurumun aynı gerekçeyle şubelerini birer birer kapattığını hatırlattı. Verdiği önerge ile ortaya çıkan ve toplamda 3 bin 775 işyerinin olduğu PTT’nin son üç yılda 355’ini kapattığını hatırlatan Karasu, şöyle konuştu:

“Sizden önce köylerde bile PTT vardı, şimdi ilçelerdeki şubeleri kapatıyorsunuz. Uzaya uydu göndermek güzel, buradan projenizi alkışlıyorum. Yalnız, Sivas'ın köylerinde telefon çekmiyor, internet çekmiyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz? Buraya gelmeden önce, Yozgat Sarıkaya İlçe Başkanımız Mustafa Yalçın aradı, dedi ki: "Uzaya uydu gönderen iktidar Sarıkaya'nın köy yollarını niçin yapmıyor?" Sivas'ın, Yozgat'ın köy yollarını niçin yapmıyorsunuz sayın iktidar yetkilileri?”