CHP'li Mühip Kanko: '39 branşta 1 milyona yakın sağlık çalışanı yıllardır atama bekliyor'

CHP'li Mühip Kanko, "39 branşta 1 milyona yakın sağlık çalışanı yıllardır atanmayı bekliyor. İş bekleyen sağlık meslek gruplarına çözüm üretilmesi için atamaların bir an önca yapılması şart" dedi.

Abone ol

DUVAR - 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve hükümetin sağlık politikaları ile sağlık sektöründe yaşanan sorunlar üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, sağlık emekçilerinin, hekimlerin ve vatandaşların sağlık alanında yaşadığı sıkıntılarla ilgili hükümetin politikalarını eleştirdi. 

Yoğun bakım yataklarının yetersizliği ve sağlık sektöründe atanmayı bekleyen binlerce kişinin yaşadığı mağduriyetleri dile getiren Kanko, hükümetin sağlık alanında birçok sorunu çözemediğini, ne vatandaşların ne de sağlıkçıların yaşadığı bu sorunlara yeterli çözüm üretmediğini vurguladı.

Meclisteki ihtisas komisyonlarına gelen kanun taslaklarında, hükümetin demokratik meşruiyeti zedeleyen bir işleyiş sergilediğini, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların görüşlerini yeterince dikkate almadığının altını çizen Kanko, “Öncelikli olarak sağlıkçılarımızın yoğun çalışma koşullarının düzenlenmesi adına eksik kadrolara gerekli atamalar yapılmalı, özlük hakları bir an önce iyileştirilmelidir.

Daha güçlü bir sağlık sistemi için 39 branşta 1 milyona yakın sağlık çalışanı aylardır, yıllardır atanmayı bekliyor. İş bekleyen sağlık meslek gruplarına çözüm üretilmesi için sağlıkta beklenen atamaların bir an önce yapılması şart.

Bunlar arasında; Cerrahi anestezi teknikerleri, servis yoğun bakım hemşireleri, odyoloji, acil tıp teknisyenleri, optisyen, ağız ve diş sağlığı teknikerleri, diyaliz teknikerleri, Sağlık Yönetimi Mezunları, Orta Öğretim Tıbbi Sekreterleri ve doktor kadrolarındaki boşluklara gerekli atamalar mutlaka yapılmalıdır" diye konuştu. 

Aile hekimlerinin karşı karşıya olduğu mali zorluklara değinen Kanko, "Aile hekimleriyle ilgili bir öneri geldi. Aile hekimlerinin ödenekleri var. Eğer bir soruşturma geçirirlerse aile hekimlerinin bu soruşturma neticesinde ödeneklerinin kesileceği söylendi. Bu, Anayasa'ya aykırı bir tekliftir" ifadelerini kullandı.

'DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE ERİŞİM SINIRLI'

Kanko, diş hekimlerinin karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini de gündeme getirdi. Diş hekimlerinin asgari ücretle çalışmasının önlenmesi için Türk Dişhekimleri Odaları tarafından belirlenecek bir taban fiyatın olması gerektiğini belirtti. Kamu sektöründe diş hekimliğine erişimin zorluklarını dile getirerek, kamu hizmetlerinde diş sağlığı hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Diş hekimliği hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çeken Kanko, Türkiye'de bir kişinin yılda ortalama 10 defa doktora gittiğini ancak diş hekimine gitme oranının yüzde 0.62 olduğunu ifade etti. Bu durum, vatandaşların diş sağlığı hizmetlerine olan erişiminin ne kadar sınırlı olduğunun ve bu alanda ciddi bir ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

'YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI YETERSİZ'

Yoğun bakım yatakları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kanko, Türkiye'deki 40 bin yoğun bakım yatağının yüzde 30'unun son evre tümör hastaları veya yaşlı hastalar tarafından doldurulduğunu ve bu durumun yeni hastalar için yatak bulunmasını zorlaştırdığını belirtti. Bu sorunun çözümü için palyatif bakım merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Kanko, Türkiye'deki yoğun bakım yataklarının dağılımı ve kullanımının ciddi sorunlar içerdiğini belirtti. Yoğun bakım yataklarının sayısının artırılması ve dağılımının daha adil bir şekilde yapılması gerektiğini savunarak, bu alandaki eksikliklerin acilen giderilmesi çağrısında bulundu.