CHP’li Murat Çan: Salıpazarı’ndaki fındık üreticisi tarlasına giremiyor

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, üreticilerin Salıpazarı'nda mülkiyet sorunu yaşadıkları fındık bahçelerinde bakım ve üretim yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Abone ol

DUVAR - CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ve Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Salıpazarı’nın Konakören Mahallesi’nde çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi. Çiftçiler, atalarında-dedelerinden kalan ancak 2B statüsünde olduğu için mülkiyet sorunu yaşadıkları fındık bahçelerinde bakım ve üretim yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

Konakören Mahallesi'nde yaşayan Ali Keskin, söz konusu arazilere ilişkin Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarının bulunduğunu, yine Cumhuriyet döneminde 1937 tarihli tapu kayıtlarının mevcut olduğunu, fakat şimdi mülkiyet sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Jandarma geliyor ‘fındıklıktan çık’ diyor. Birinci sene aynı yerden mahkeme gördüm. İkinci sene aynı yerden mahkeme gördüm. Orman işletmesi avukat tutmuş. '17- 18 milyonu ödeyeceksin' diyorlar bana, mahkeme masrafı buraya 6 milyon ödeyeceksin diyorlar bana, buramızın bir kısmı tapulu, bir kısmı tapusuz. Kardeşim 500 yıllık yer bu, Osmanlı tarihinden dedeme intikal etmiş, dedemden de babama intikal etmiş. Ve babamdan da bize intikal etmiş bu arazilerimiz bizim, bizim önceleri buraya makbuz kesiliyordu. Bu makbuzlar da mevcut olduğu halde bizi tanımıyor adamlar. Eski Osmanlı tapusunu tanımıyor.”

Eski Konakören Muhtarı Salim Acar, Konakören ve komşu mahallesi olan Cevizli’deki köylülerin 2B arazi ve tapu sorunlarının çözülmesini istediğini belirterek, “2018 yılı sonuna doğru orman sınırlamalarını yaptık biz. Samsun mühendislerle beraberinde ve bundan sonra tapu gelecek dediler. Tapu hala gelmedi. 2B arazileri diye bir şey var, bu hala sonuçlanamadı” dedi.

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, 2B sorununun tüm Salıpazarı'nda yaşandığının altını çizerken, Salıpazarı Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Gürsoy ise yaptıkları tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti; görüştükleri tüm yetkililerden, yeni bir yasal düzenleme yapılmadan bu arazilerdeki mülkiyet sorununun çözülemeyeceği cevabını aldıklarını söyledi.

'İSTANBUL'DA 180 BİN METREKARE ARAZİYİ RANTA AÇANLAR SİZİ MAĞDUR EDİYOR'

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha bir ay önce orman alanları içine yapılan kaçak lüks villalar için orman sınırını değiştiren kararlara imza attığının altını çizerek şunları kaydetti:

“Kafasına göre, keyfine göre, ranta göre, parasına göre orman vasıflı arazileri villalar için imara açanlar, insanlara tahsis edenler burada kıt kanaat imkanlarla ekonomiye katkı sunmak için endüstriyel tarım ürünü olan fındığı, Türk ekonomisine kazandırmak için canla başla uğraşan sizler, bugün kendi kullandığınız arazilerin ürünlerini toplamakta sıkıntı yaşamakla yüz yüzesiniz. Bu sorun çözülecektir, çözülmelidir. Yine söylüyorum, İstanbul'da 180 bin metrekarelik araziyi, orman arazisini keyfe göre, ranta göre, kişiye göre insanlara tahsis edenler bugün burada sizleri bundan mağdur etmeye, mahrum etmeye kalkıyorlar, bunları çözeceğiz.”

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ da Salıpazarı’nda yaşanan sorunları tümünün takipçisi olduklarını ve çözümü konusunda parti olarak her türlü çalışmayı yürüteceklerini ifade etti.