CHP'li Nazlıaka: İktidara geldiğimizde bakanlığın adı 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı' olacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bir yıllık faaliyetlerini değerlendiren CHP'li Aylin Nazlıaka, "İktidara geldiğimizde, bakanlığın ismi 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı olacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi.

Partinin 38'inci Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan seçilen Özgür Özel tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Sorumlu Gölge Bakan olarak atandığını söyleyen Nazlıaka, "O günden bu yana da görevimizi, Bakanlığın yaptığı çalışmaları anbean takip ederek sürdürüyoruz. Tabii yıllardır da kadın politikalarını şekillendiren, kadın politikalarını takip eden bir siyasetçi olarak Bakanlığın bu dönemde yaptığı her türlü faaliyeti mercek altına aldık ve  bu bundan sonraki süreçte de yine en güçlü şekilde yapmaya devam edeceğiz" dedi.

CHP olarak kadın ve sosyal politikalar alanındaki tüm çalışmaları çok önemsediklerini dile getiren Nazlıaka, "Buradaki bakış açımız aileyi değil; kadını eşit yurttaş olarak gören, kadını güçlendirmeyi esas alan bir bakış açısıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılmasını ve tüm kırılgan grupların güçlendirilmesini hedefliyoruz. İşte bütün bunlardan dolayı da Bakanlığı anbean takip edeceğiz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim, her seferinde özellikle altını çiziyorum, bizim partimizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının karşılığı ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’dır. Yani iktidara geldiğimizde, Bakanlığın ismi de ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ olacak" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin, 14 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi için biri özet olmak üzere, aynı içeriğe sahip iki seçim beyannamesi hazırladığını anlatan Nazlıaka, seçim beyannamelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görev alanına giren politikalarla ilgili vaatlerin birinci yılının 14 Mayıs'ta dolacağını hatırlattı.

Aylin Nazlıaka, şöyle konuştu:

"Beyannamede, sosyal hizmetler alanında ‘edilecek, yapılacak, önceliklerimiz arasındadır’ gibi somut olmayan birtakım ifadeler kullanılmış. Hep geleceğe dair umut vermek istemişler. Mesela beyannamede, aile konusunda, ‘Önümüzdeki dönemde de ailenin fıtratını, maddi ve manevi olarak daha da güçlendirmek ve her türlü olumsuz etkiye karşı korumak, temel önceliklerimiz arasındadır’ denilmişti. Erdoğan'ın hatırlayacaksınız, iş cinayetleri sonrasında sıkça kullandığı o ‘fıtrat’ mazereti ve 2014 yılında Kadın Zirvesi’nde, ‘Kadın, erkek eşit değildir. Fıtrata ters’ anlayışı burada da kendisini gösterdi. Kadın cinayetlerine değil, kadın şiddet görse dahi aile bütünlüğünün korunmasına odaklanan iktidar, ne bir veri paylaşımı yaptı ne de somut bir hedef belirledi. Elbette aile önemli ama aile içerisinde eğer şiddet varsa o aileye yaklaşım bambaşka olmalıdır."

'KADINLARIN NAFAKA HAKKININ GASP EDİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ'

İktidara geldiklerinde sosyal politikalarla ilgili yol haritasının hazır olduğunu belirten Nazlıaka, şunları kaydetti:

"Birincisi eşit bir Türkiye inşa edeceğiz. Sosyal yardımları adil, şeffaf, hesap verebilirlik ilkesine uygun olarak sağlayacağız. Yoksullukla samimi olarak mücadele edecek ve sosyal destekleri bir lütuf olarak değil, sosyal devlet olmanın bir gerekliliği olarak sunacağız. Engellilerin, Romanların, gazilerin, şehit yakınlarının haklarını bugün olduğu gibi sadece belirli gün ve haftalarda değil, her daim gündemimizde tutacağız. Yaşlıların yaşam kalitesini yükseltecek, kadınların üzerindeki bakım yükünü alacağız. Yaşlı bakımını kamusal alana taşıyacağız. Yurt dışında ikamet eden yurttaşlarımızın hak gasbına uğramaması için gerekli tüm çalışmaları uluslararası standartlar kapsamında yürüteceğiz. Çocuğa yönelik istismar ve kadına yönelik şiddete sıfır toleransa yaklaşacak, İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden, derhal yürürlüğe koyacağız. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismar davalarının müdahil olacak ve ceza indirimi uygulanmaması için Bakanlığın etkin rol almasını sağlayacağız. Aile kurumunun dağılmaması adı altında kadınların şiddet sarmalına hapsedilmesine göz yummayacak ve kadınları bu şiddet sarmalından kurtaracak gerekli adımları atacağız. Kadınların nafaka hakkının gasp edilmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz.”