CHP'li Öneş Derici'den Öğretmenlik Meslek Kanunu'na tepki

TBMM'deki görüşmeleri süren Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine ilişkin söz alan CHP'li Süreyya Öneş Derici, kanun teklifinin hem eksik hem de Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine ilişkin konuştu. Öneş Derici, kanun teklifinin eksik ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. 

Konuşmasına "Öğretmenlerimizin sorunları büyük, öğretmenlerimizin sorunları derin. Biz ‘laik eğitim’ dedik siz ‘ÇEDES’ dediniz; biz ‘Cumhuriyet değerleri’ dedik siz ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ dediniz" diyerek başlayan Öneş Derici, Danıştay’a yürütmeyi durdurma kararı için başvurduklarını belirtti.

'ÖĞRETMENLERİN HİÇBİR SORUNUNA HİÇBİR ÇÖZÜM GETİRİLMİYOR'

Teklifin öğretmenlerin sorunlarına yer vermediğini belirten Öneş Derici, "Bu önümüze getirdiğiniz kanun teklifinde öğretmenlerin hiçbir sorunundan bahsedilmiyor, atanmayan öğretmenlerin adı geçmiyor. Özel okul öğretmenleri, ücretli öğretmen, özel sektör öğretmeninin hiçbir sorununa hiçbir çözüm getirilmiyor. Kanun teklifinin adı ‘Öğretmenlik Kanunu’ ama içinde öğretmenin haline dair gerçek olan bir madde bile yok" diye konuştu. 

'HAZIRLAYANLARA SORUYORUM: SENİN EŞİNDE DOSTUNDA ÖĞRETMEN YOK MU?'

Kanun teklifini hazırlayanların milli eğitimden anlamadığını ve öğretmenlere danışılmadığını belirten Öneş Derici, “Hepimizin ailesinde, eşinde, dostunda, arkadaş grubunda bir öğretmen var, bir tane olsun vardır. Hazırlayana soruyorum: Hadi sendikalara sormadın, senin ailende öğretmen yok mu? Senin akrabalarında öğretmen yok mu? Senin eşinde dostunda öğretmen yok mu? Hepiniz bilmiyor musunuz ki öğretmen geçinemiyor, taban maaş sorunu var, özlük hakkı sorunu var” ifadelerini kullandı. 

Teklife göre mülakat sisteminin devam etmesinin yanı sıra öğretmenlerin disiplin cezalarıyla keyfi olarak cezalandırılacağını belirten Öneş Derici, "Milli Eğitim Akademisine ne kadar uyum sağladığını gözlemleyeceksiniz. Keyfî olarak cezalandıracaksınız. Sizin belirlediğiniz disiplin yürütme kurulu üyeleri canları istediği şekilde cezalandıracak" dedi. 

Son olarak teklifte yer alan "öğretmen adayları" kavramına karşı çıkan Öneş Derici, "Öğretmen olmak için ömrünü vermiş, anası babası zorla okutmuş, öğretmen olmuş. Bu kanun teklifi diyor ki: ‘Öğretmen adayı’ Ne münasebet? ‘Öğretmen adayı’ ne demek? Öğretmen olmuş, okumuş, okulunu bitirmiş. Ne münasebet sayın vekiller?” ifadelerini kullandı.