CHP'li Özel: Torba kanuna Uyar Madencilik mağdurları için madde eklensin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifine Uyar Madencilik işçileriyle ilgili madde eklenerek mağduriyetlerin giderilmesi teklifinde bulundu.

Abone ol

ANKARA - Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden torba kanun teklifi görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, torba kanuna Uyar Madencilik mağdurlarının beklentisini karşılamak amacıyla bir madde eklenmesi teklifinde bulundu.

Geçtiğimiz hafta Ankara’da sürdürdükleri eylemin ardından Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’in geçirdikleri trafik kazası sonucu vefat ettiklerini belirten Özgür Özel, Uyar Madencilik mağdurlarının bu komisyondan büyük beklentileri olduğunu ifade etti.

'MADENLER DEVLETİNDİR'

Madencilerin haklarının verilmesini içeren Anayasa hükmünü de komisyon toplantısında ifade eden Özel, şunları söyledi: “Anayasa’nın 168’inci maddesi ortada duruyor. 168’inci madde diyor ki: Madenler devletindir. Ancak, işte, çeşitli yöntemlerle biz bu madenlerin işletmelerini devredebiliyoruz; bunun adına bazen redevans deniyor, bazen hizmet alım sözleşmesi deniyor. Tabii, iş kömür madeni olunca, hani belli bir süreliğine ver-işlet falan ama adam geliyor cevheri, madeni alıyor çıkıyor, artık, maden kalmıyor. Mahkeme kararları da diyor ki: ‘Eğer bir madenci alacağını şirketten alamadıysa bu konuda devlet müteselsilen sorumludur çünkü esas sahibi odur işin, o vermediyse onun vermesi lazım.’ Ve böyle kararlar dayanarak birçok yerde de haklar alındı, ancak Uyar Madencilik diye bir şirket bir hileli iflas yaptı, bir oyalama yaptı, onu yaptı, bunu yaptı derken iş uzadı.”

'ÖLEN MADENCİLERİN TALEBİNİ DİLE GETİRİYORUM'

Soma maden faciasından sonra komisyon salonunda yapılacak birtakım iyileştirmelere temel olan 15 maddelik bir mutabakat imzalandığını belirten Özel şöyle konuştu:

“O taleplerin önemli bir kısmı Plan ve Bütçe Komisyonunda zamanında kanunlaştı. Mesela yer altı madenlerinde bir değil iki asgari ücret uygulaması, hafta tatilinin bir günden iki güne çıkarılması gibi birçok şey uygulandı. 15’inci maddede 'Uyar Madenciliğin tazminat sorunu çözülecek, tazminatlar ödenecek' yazıyordu. O söz bugüne kadar uygulanamadı. Toplamda 17 kez Ankara'ya geldiler. Ankara'nın giriş kapısında durduruldular. Eski Türkiye denen yerde Zonguldak'tan on binlerce madenci hak aramak için çıkıp Ankara'ya gelebiliyordu, yeni Türkiye'de 40 madenci başkente giremedi. Mesela şu anda artık içeriye sokulmayan 40 kişi yok, 38 kişi Ankara'ya giremeyecek; biri Soma’da biri de Kınık'ta topraklarına kavuştular ama fevkalade fena bir durum. Hafta sonu iki arkadaşımızın cenazesindeydik. Onların bütün hayali Meclis kapanmadan bir torba olacakmış; evet bu torba, bizi oraya koyun mağduriyetimizi çözün diyorlardı. Ben o talebi bir kez daha burada dile getirmek üzere geldim. Sizden ricamız 3 tane önergemiz var, önergeler teknik olarak hazırlandı, kimseyi dışarıda bırakmıyor. Bunun emsal teşkil etmeyecek önlemini de siz alın. Gerçekten bu acılı ailelerin de yüreğine ve arkadaşlarının yüreğine bir nebze su serpmiş olalım” ifadelerine yer verdi. (DUVAR)