CHP'li Özgür Özel: 'Evet' müesses nizamın devamı demek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Evet”in müesses nizamın, yerleşik düzenin, son 3 yıldır yaşananların kağıda yazılıp devam etmesinin; “Hayır”ın ise bir değişim talebi ve geleceğe dair umutlu bir mesaj olacağını söylüyor.

Abone ol

ANKARA - Partili Cumhurbaşkanlığına geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliğinde son dönemece girildi. “Hayır” cephesinin aktörlerinden CHP’den hem “evet” diyenlere hem de kararsızlara çağrı var. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “17 Nisan Pazartesi pişman olunacak bir kararı vermemek hayır demekle mümkün” diyor.

Özel, referanduma sayılı günler kala saha izlenimlerini Gazete Duvar ile paylaştı. Kamuoyu araştırmaları ile algı yönetimi yapıldığını söyleyen Özel, “Aniden “evet” sonucunda sıçrama gösteren anketler yayınlandı. Ama şimdi bu şirketlerin saygınlıklarını korumak için geri çekildiklerini sonuçların “hayır” doğrultusunda revize edildiğini görüyoruz. Bu çok önemli” dedi.

BİR OY SONUCU DEĞİŞTİREBİLİR

Özgür Özel, seçmenlere şu çağrıda bulundu: “Şu an hayır bir iki puan önde. Ama bıçak sırtı bir durum var. 'Belki bir oy sonucu değiştirir' sözü gerçeklik kazanmış durumda. Kararsızlık nedeniyle sandığa gitmemek 'evet' lehine tavır almak anlamına geliyor. 'Evet' kararlısı da bir daha düşünmeli. Çünkü geri dönüşü kolay olmayacak bir büyük riske giriyor. Hala 'kararsızım' diyenler ise en azından kafasındaki çelişkileri giderecek bir zaman kazanmak için 'hayır' demek zorunda. Pazartesi pişman olunacak bir karar vermemek hayır demekle mümkün.”

'ASIL DEĞİŞİM 'HAYIR' DEMEKLE MÜMKÜN'

Bu anayasa değişikliğinin yenilik, ilerleme, değişim olarak sunulmasına karşı çıkan CHP’li Özgür Özel asıl değişim mesajının “hayır” sonucunda yattığını savunarak şunları söyledi:

“Evet' müesses nizamın, yerleşik düzenin, son 3 yıldır yaşananların kağıda yazılıp devamı anlamına geliyor. 'Evet' anayasa çiğnenerek dayatılan düzenin devamı, 'ben anayasaya uymuyorum' diyen biri için anayasanın ona uydurulması anlamına geliyor. 'Hayır' ise bunun karşısında asıl değişim talebi, geleceğe dair umutlu bir mesajı içeriyor. 'Hayır' birilerinin koyduğu isimle fiili başkanlık sistemine itiraz, 'hayır' bu sistemin değişmesi mesajı, 'hayır' ülkedeki yüksek tansiyon ve gerilimin yerini bahar havasına bırakması anlamına geliyor."

“Hem ülkeyle ilgili kaygılanıp hem de sandığa gitmemek en kabul edilemez davranış” diyen Özel, oy kullanmanın bugün en önemli vatanseverlik olacağını söyledi.

'HAYIR'A VAKUR KARŞILAMA

Referandum sonucunda “yüzde 53 hayır” beklediğini söyleyen Özel, bu sonucu nasıl karşılayacaklarıyla ilgili de şunları dile getirdi: “Hayır çıkacağına inanıyoruz. Pazartesi günü sadece referandumun ertesi günü değil kutuplaştırmaya karşı kucaklaşma, ötekileştirme yerine helalleşme ve birleşme sürecinin ilk günü olacak. Kimsenin 'hayır' çıktığında kaybetmemiş hissi yaşaması için çaba sarf edeceğiz. 'Hayır' ile 'evet' diyenler de kazanacak, 80 milyon kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu nedenle futbol müsabakası kazanılmış gibi tepkiler vermeyi, klaksonlar çalmayı, konvoylar oluşturmayı, kutlamalar yapmayı değil, kazananın 80 milyon olduğunu bilerek vakur içinde davranarak herkesi kucaklayıp kimsede kaybetmişlik duygusu yaratmamayı sağlamalıyız.”