CHP’li Öztunç, 15 tonluk petrol sızıntısını Meclis gündemine taşıdı

CHP Milletvekili Öztunç, Mersin, Hatay ve Adana sahillerini kirleten Suriye kaynaklı petrol sızıntısını Meclis gündemine taşıdı, “Kirlilikle mücadelede uygulanan yöntemler yetersiz mi?” diye sordu.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Suriye’deki bir enerji santralinden yayılan ve başta Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer alan iller olmak üzere çevre ülkelerdeki doğa ve insan sağlığını tehdit eden petrol sızıntısına ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

‘SIZINTI SAMANDAĞ VE ARSUZ KIYILARINDA KİRLİLİĞE YOL AÇTI’

Sızan petrol kalıntılarının Hatay, Adana ve Mersin kıyılarına ulaştığını belirten CHP’li Öztunç, Samandağ ve Arsuz kıyılarında 15 bin ton petrolün büyük kirliliğe yol açtığına dikkat çekti. Sızıntının hızla yayılmasına ilişkin “Kirlilikle mücadelede uygulanan yöntem ve planlar yetersiz mi?” sorusunu gündeme getiren Öztunç, kıyı şeritlerinde yaşanan kirliliğin basına yansıyan görüntülerle açıkça gözlemlenebildiğini vurguladı.

Öztunç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 1 Eylül’de yaptığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Türkiye kıyılarına ulaşan kirlilik olmadığına dair açıklamalarına karşın, Samandağ ve Arsuz kıyılarına ulaşan 15 bin tonluk petrol sızıntısının kamuoyuna yansıdığını söyledi.

‘TÜRKİYE BARSELONA SÖZLEŞMESİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİ Mİ?’

CHP’li Öztunç’un Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt talep etti:

- Türkiye, Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı taraf olduğu Uluslararası Barselona Sözleşmesi kapsamında taraf ülkelerle hangi çalışmalar ve girişimlerde bulunmuştur? Sınırları içerisinde kirliliğe sebep olan ülke veya ülkeler ile ülkemizde yaşanan söz konusu kirliliğin temizlenmesi ve önlenmesi adına ne gibi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?

-Türkiye Barselona sözleşmesinin gereğini ne kadar yerine getirmiştir ve getirmektedir?

-Ülkemize ait ilgili bakanlıkların son yaptığı açıklamalar sonrasında ne gibi gelişmeler olmuştur. Öngörülen kirlilik yayılma durumu nedir, mevcut olan temizleme araç ve ekipmanları yeterli midir?

-Kütlesel olarak hareket eden petrol tabakası Akdeniz’de kaç kilometre kareye yayılmış durumdadır?

-Petrol sızıntısı Türkiye kara sınırına kaç km mesafededir? Ne kadarının kıyılarımıza ulaşması öngörülmektedir?

-Petrol türevli ne kadar atık toplanmıştır? Akdeniz kıyılarında toplam atığın temizlenmesi ne kadar süre zarfında tamamlanacaktır?

-Hatay ve Adana kıyılarında da kirlilik kaynağından ulaşmış olduğu düşünülen atıklar görülmeye başlamıştır. Bu atıkların Mersin sahillerine ulaşma olasılığı nedir? Mersin potansiyel olarak tehlike altında mıdır?

- Bakanlığın, Akdeniz kıyılarımızda oluşan kirlilik üzerine risk değerlendirme analizi yapma yönünde bir çalışması olmuş mudur? Olmuş ise analiz sonuçları nedir? (DUVAR)